Hormonii tiroidieni ar putea trata osteoporoza

Experimente realizate pe soareci si sobolani au ajuta cercetatorii sa descopere ca hormonii care stimuleaza tiroida pot preveni "pierderea" oaselor, asociata cu osteoporoza, si pot ajuta la regenerarea osului.
In urma aceste descoperiri, a crescut posibilitatea ca hormonii care stimuleaza tiroida (TSH) sa dea o mana de ajutor in realizarea unui tratament pentru femeile care sunt sever afectate de osteoporoza postmenopauzala.

"Am descoperit ca TSH, hormon care este implicat exclusiv in eliberarea hormonilor tiroidei, esential pentru homeostazia organismului, poate afecta direct remodelarea oaselor", a declarat cercetatorul dr. Mone Zaidi, profesor de medicina si psihologie si director al Programului Mount Sinai Bone de la Scoala de Medicina Mount Sinai, din New York City.


TSH inhiba procesul de reabsorbtie a oaselor de care organism, spune Zaidi. "Acesta este un proces  fundamental pentru refacerea scheletonului. Toata viata, oasele imbatranite sunt inlocuite cu unele noi. Osteoporoza apare cand acest proces este exagerat, si inlocuirea oaselor intarzie sa apara".

Inca din primele faze ale cercetarii, echipa a descoperit ca TSH poate suprima reabsorbtia oaselor. Pentru noul studiu, cercetatorii doreau sa vada daca TSH poate opri reabsorbtia oaselor, cand rata reabsorbtiei este la fel de ridicata ca in cazul osteoporozei.


Pentru a arata beneficiile TSH-ului in prevenirea pierderii oaselor, echipa de cercetatori a facut studii pe sobolani ale caror ovare au fost extirpate pentru a grabi menopauza, asociata cu osteoporoza.

Dupa 2 saptamani, timp in care sobolanilor le-au fost facute injectii cu TSH, cercetatorii au observat ca injectiile cu TSH previn pierderea oaselor si cresc rezistenta acestora.

Dr. Stephen Honig, Director al Centrului de Osteoporoza din New York City, a declarat ca ideea tratarii afectiunilor oaselor cu TSH este intriganta.
Dar, mai este mult pana la certitudinea ca efectele benefice sunt in ordine pentru ca oamenii sa poata apela la el. Dar o alta problema legata de folosirea TSH-ului ar trebui sa fie rezolvata."

"Este foarte interesant testul facut pe animale, care sugereaza ca hormonii care stimuleaza tiroida pot avea efecte de anti-reabsorbtie pentru oase", a adaugat Honig. De asemenea, aceste a punctat ca TSH-ul este cauza producerii hipertiroidismului - superactivitatea glandei tiroide - care poate aduce serioasa probleme intregului metabolism.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod