Ghiduri terapeutice unitare pentru cele mai frecvente patologii

Astazi, Ministrul Sanatatii a semnat ordinul prin care se vor implementa in sistemul de sanatate ghiduri unitare de investigare si terapie pentru 10 dintre cele mai frecvente patologii.
Dintre patologiile vizate fac parte: afectiuni cerebrovasculare, cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala, bolile pulmonare cronice, cancerul de col, cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul de colon si diabetul zaharat. Ghidurile acumuleaza expertiza si descoperirile stiintifice la nivel european si international. Pana la sfarsitul anului, MS va finaliza ghiduri terapeutice pentru alte 10 patologii.

"Odata cu aplicarea acestor scheme de diagnostic si tratament, afectiuni cum sunt infarctul miocardic, diabetul sau astmul vor fi tratate la Satu Mare sau Petrosani la fel ca in centrele universitare de la Bucuresti, Iasi, Cluj sau Timisoara.
Vorbim de fapt despre cresterea si extinderea calitatii actului medical in intreg sistemul de sanatate, despre aducerea terapiilor moderne in toate spitalele si cabinetele medicale din Romania"
, a declarat ministrul Sanatatii, Dr. Ion Bazac.

Ghidurile reprezinta algoritmi care stabilesc pasii pe care medicii ii vor aplica pacientilor din momentul intrarii acestora in cabinet sau in spital - metodele de investigare, tehnicile si terapiile medicamentoase sau chirurgicale care trebuie folosite, in functie de patologie si stadiul acesteia.

Aceste ghiduri sunt rezultatul aplicarii recomandarii 13 din 2001 a Consiliului Europei, ratificata de catre Guvernul roman si la a carei elaborare au contribuit si experti din Romania.
Recomandarea solicita ca evidentele medicale sa fie incorporate in ghiduri care sa ajute la ierarhizarea nevoilor de sanatate dupa aspecte etice, sociale si financiare.

Ghidurile evalueaza si insumeaza toate castigurile stiintifice si dovezile disponibile si agreate la nivel european pana in acest moment, pentru fiecare dintre cele 10 patologii. Schemele de investigare si tratament au fost elaborate de catre organizatii precum Societatea Europeana de Cardiologie, Organizatia Europeana de Accident Vascular Cerebral si altele, si au fost avizate de catre comisii de specialitate, care au reunit experti din organismele omoloage din Romania, precum si din cadrul Colegiului Medicilor din Romania.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod