Fumatul cauzeaza dureri de genunchi

Dependenta de tutun poate creste riscul de aparitie a unor pierderi inegale de cartilaj in cazul barbatilor cu osteoartrita la nivelul genunchilor, potrivit unui studiu

Osteoartrita este o boala articulara degenerativa in care cartilajul care protejeaza articulatiile se deterioreaza odata cu inaintarea in varsta, determinand frecarea oaselor si aparitia simptomelor articulare dureroase. Experimentul a fost efectuat pe 159 de barbati care se confruntau de peste 2 ani de zile cu osteoartrita la nivelul genunchilor.
19 dintre acesti subiecti erau fumatori. Tinandu-se cont de factori precum varsta, indicele de masa corporala si modificarile chimice la nivelul cartilajului, rezultatul studiului a scos in evidenta faptul ca fumatorii prezinta un risc crescut de a pierde mai mult cartilaj si a experimenta o durere mai intensa, comparativ cu nefumatorii. "Descoperirea noastra arata ca fumatul joaca un rol semnificativ in stimularea simptomelor osteoartritei", sustin expertii. Motivul nu este cunoscut si sunt necesare studii avansate pentru investigarea exacta a acestor efecte ale tutunului asupra osteoartritei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod