Fitness si gimnastica acvatica pentru copii



Gimnastica, inot, fotbal, tenis. Sunt sporturi care ajuta copiii in perioada de crestere, le intareste oasele, articulatiile, musculatura inimii, ferindu-i mai tarziu de afectiuni cardiace. Mai mult, exercitiile fizice le dezvolta gandirea, abilitatile practice si ii disciplineaza, facandu-i si mai rezistenti in fata infectiilor, pentru ca le dezvolta sistemul imunitar. "Micutii invata sa se coordoneze mai bine, sa fie mai vioi, mai atenti, mai echilibrati", spune Liora Zytcher, antrenor la Downtown din Bucuresti. Karate, fotbal si tenis, dupa 9 ani Antrenorii romani recomanda cam o ora de exercitii fizice pe zi, cel mai bine fiind ca ele sa fie practicate in cadru organizat pentru ca se dezvolta vointa, spiritul de echipa si competitie. "Nu este bine nici sa se exagereze. Sunt parinti care isi dau copiii la antrenamente in ideea de a-i scoate campioni, dar aleg pentru ei un sport greu, care nu li se potriveste, le dezvolta excesiv musculatura si ii deformeaza", avertizeaza Cristian Popescu, antrenor la Danges Dim, recomandand practicarea tenisului, fotbalului sau karatelor dupa varsta de noua ani.
Programe de inot pentru bebelusi In Romania nu s-au infiintat inca sali de fitness destinate numai copiilor, dar se gasesc numeroase cluburi unde poate fi practicat inotul. Exista programe chiar si pentru bebelusi. "Gimnastica acvatica se poate face de la varsta de 2-3 luni. Ii ajuta pe copii sa-si dezvolte mobilitatea la nivelul articulatiilor, intareste muschii spatelui, sistemul osos. Dupa varsta de un an, micutii pot face inclusiv scufundari", afirma Vania Limban, de la Active Center, care face un astfel de program la Hotelul Bucuresti. Alte exercitii care stimuleaza cresterea sunt sariturile si intinderile la spaliere. "Daca cel mic nu merge la un club, este bun si tocul de la usa. Trebuie fixat un reper si atins de fiecare data cand se trece pe langa el", sugereaza Cristian Popescu.
Pentru coordonare sunt benefice exercitiile care presupun inversiuni ("mana dreapta pe piciorul stang", "mana stanga pe piciorul drept") si saritul intr-un picior, iar pentru dezvoltarea echilibrului sunt utili si bustenii din parc sau din fata blocului. "La inceput este bine ca micutii sa fie tinuti de manuta, apoi lasati singuri. Dificultatea exercitiului creste daca se acopera succesiv ochiul stang si drept", spune Cristian Popescu, adaugand ca acest lucru ii poate ajuta mai tarziu in practicarea unor sporturi cum sunt schiul, snow-board-ul sau ciclismul. Printre exercitiile nerecomandate micutilor se numara ridicarea greutatilor, intrucat dezvolta excesiv musculatura si micsoreaza viteza si timpii de reactie, si genuflexiunile, deoarece deformeaza genunchii. Cu 43% mai putina miscare Statisticile Institutului de Cercetari pentru Probleme Sportive din Romania arata ca numarul tinerilor care sufera de afectiuni respiratorii, probleme la coloana sau afectiuni cardiace este in continua crestere, in conditiile accentuarii sedentarismului.
"Infarctul la 30 de ani nu mai este acum o raritate", afirma Pierre de Hillerin, directorul institutului. El spune ca un studiu efectuat acum cativa ani a demonstrat ca baietii de clasa a IX-a si a XII-a pot face efort cu 43% mai putin decat generatiile din anii 1970 de aceeasi varsta. Un alt studiu arata ca jumatate din militarii care alcatuiau corpul de garda al Facultatii Militare de Educatie Fizica nu ar fi fost capabili sa promoveze bacalaureatul la sport. "In aceste conditii, ar trebui reintrodusa in scoli obligativitatea celor trei ore de sport pe saptamana, iar odata cu intrarea pe piata a asigurarilor private de sanatate ar trebui acordate discounturi celor care practica sport", sugereaza Pierre de Hillerin. Tot mai putini copii sunt implicati in activitati fizice si in strainatate.
Un studiu facut in Marea Britanie arata ca doar 10a din micuti mai merg astazi la scoala pe jos, in timp ce 90a faceau acest lucru in anii 1970. La viata sedentara a copiilor contribuie si faptul ca exista locuri limitate de joaca.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anca Matei pe 11 Apr 2006, 22:21
    Gimnastica acvatica pt copii

    Poate ca o informare mai precisa ar fi fost dedorit. Gimnastica si scufundari se fac din primele zilede viata, nu dupa 3 luni/1 an cum spunea dna Limban de care se aminteste in articol. Si spun asta pt ca am un baietel si face progr acasa de la 3 zile. Ar fi trebuit sa fie poate intervievata persoana care este intradevar calificata in asa ceva, dna Sultana. Asa cititoriiar fi avut o imagine mai aproape de adevar si parintii ar fi detinut info care sa-i ajute sa faca alegeri mai bune pt copii lor.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod