Ficat uman dezvoltat in laborator



Un ficat artificial in miniatura a fost creat in laboratorul unei Universitati din Anglia, anunta ziarele din Marea Britanie. Astfel de mini-ficate vor fi folosite pe viitor pentru a testa medicamente, reducand astfel numarul experimentelor facute pe animale; de asemenea, vor fi folosite pentru a repara organele afectate sau chiar le vor inlocui pe cele bolnave. Organul artificial, care are marimea unul deget, a fost creat din celule stem recoltate din cordonul ombilical al nou nascutilor.
Sangele extras din snururile ombilicale a fost plasat intr-un bioreactor creat de NASA, care imita efectele imponderabilitatii. Astfel, celulele s-au putut dezvolta mai rapid. Ulterior, au fost adaugati hormoni si substante chimice pentru a incuraja celulele stem sa se transforme in tesut hepatic. Specialistii care au participat la studiu au subliniat ca astfel de ficate artificial create in laborator pot fi folosite ca "masini de dializa", oferind timp ficatului natural al pacientului sa se repare sau doctorilor sa gaseasca un ficat natural inlocuitor.
Potrivit presei britanice, 10% din populatia Marii Britanii sufera de probleme hepatice, majoritatea legate de stilul de viata, cum ar fi obezitatea sau alcoolismul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod