Epidemia de viroza a golit farmaciile de medicamente compensate



Extinderea epidemiei de viroze respiratorii si inmultirea alarmanta a cazurilor de gripa au reusit sa epuizeze rapid din farmacii plafoanele pentru medicamente compensate si gratuite. Cei care se imbolnavesc acum sunt nevoiti
sa-si plateasca tratamentul.


Extinderea epidemiei de viroze respiratorii si inmultirea alarmanta a cazurilor de gripa au reusit sa epuizeze rapid, din farmacii, plafoanele pentru medicamente compensate si gratuite. Farmacistii spera intr-o suplimentare a banilor pentru compensate, in conditiile in care epidemia se extinde in toata tara.

Peste 70% dintre farmaciile din tara nu mai au plafoane pentru eliberarea retetelor gratuite si compensate. Farmacistii spun ca banii din luna ianuarie s-au epuizat extrem de repede din cauza numarului mare de cazuri de viroza si gripa. “Banii alocati de casele de asigurari de sanatate sunt oricum putini si se termina cam in 10 zile de la inceperea lunii.
In judetele in care este epidemie de gripa, plafoanele s-au terminat si mai repede. In conditiile in care epidemia se extinde in toata tara, fondurile alocate pentru medicamentele compensate si gratuite vor trebui suplimentate. Deocamdata, pe luna ianuarie, farmaciile au avut doar acte aditionale, iar contractele pe acest an cu casele de asigurari se vor incheia abia din februarie”, ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania. Potrivit datelor centralizate la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in data de 25 ianuarie, in Arges, din 87 de farmacii, doar 16 mai eliberau retete compensate, in Bihor, din 172, doar 55, in Botosani, din 48 – 5 farmacii mai aveau plafoane, in Brasov, dintr-un total de 159 de farmacii, 18 mai aveau plafoane, in Buzau, din 70, doar 7 farmacii eliberau retete compensate, iar in Caras Severin, din 35 de farmacii, doar 4 mai aveau plafoane.
In Maramures, doar 4 farmacii, din 66 mai aveau bani pentru compensate, iar in Mehedinti nici o farmacie nu mai elibera medicamente compensate si gratuite. Situatia era asemanatoare si in celelalte judete, procentul oficial al farmaciilor care mai eliberau, in ziua de 25 ianuarie, retete compensate, raportat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, fiind de 38,40.

Infectiile respiratorii fac victime

Virozele respiratorii continua sa faca victime. Astfel, la sfarsitul sapatamanii trecute, o fetita de sase luni din Caras-Severin, suspecta de viroza, a murit. Si in Constanta, un copil de cinci ani a murit in urma unei insuficiente respiratorii acute, dupa ce, cu sase ore inaintea decesului, medicii l-au trimis acasa, sustinand ca starea micutului nu necesita internarea. Tot in Constanta a decedat un copil in varsta de o luna, in timp ce urma un tratament pentru raceala.
In Buzau, doua scoli au fost inchise din cauza virozelor respiratorii, dupa ce mai mult de o suta de copii s-au imbolnavit. Autoritatile din Hunedoara au decis, in urma numarului mare de viroze respiratorii, sa restrictioneze accesul vizitatorilor in toate spitalele din judet. Ministerul Sanatatii a emis, ieri, un comunicat prin care recunoaste “cresterea incidentei gripei si infectiilor respiratorii acute la nivel national”. In acest context, conducerea Ministerului Sanatatii a transmis autoritatilor sanitare judetene sa colaboreze cu inspectoratele scolare pentru a asigura triajul epidemiologic zilnic in unitatile de invatamant. Astfel, copiii care prezinta manifestari clinice de boala, cum sunt febra, tusea, stranutul, nu vor fi primiti in unitatile scolare. Totodata, Ministerul Sanatatii a solicitat urgentarea finalizarii campaniei de vaccinare a populatiei, cu predilectie la copiii cu varste intre 6 luni si 15 ani.


Focar de gripa, in Galati

Autoritatea de Sanatate Publica Galati a dispus vaccinarea a 35.000 de copii cu vârsta cuprinsa intre 6 luni si 15 ani. Masura a fost luata dupa ce judetul Galati a fost declarat focar de gripa, fiind confirmate deja 19 cazuri. In plus, de la inceputul anului, in judet s-au inregistrat noua decese cauzate de afectiuni respiratorii. Dozele de vaccin antigripal vor fi distribuite medicilor de familie care au datoria sa vaccineze toti copiii. Potrivit reprezentantilor ASP Galati, urmeaza ca in aceasta saptamâna sa fie acordate 10.000 de doze de vaccin antigripal si pentru persoanele vârstnice.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod