Disputa internationala asupra eficientei homeopatiei

Un studiu elveTian care arata ca homeopatia nu are nici un efect benefic asupra starii de sanatate a pacientilor a provocat "reactii adverse" in intreaga lume. Homeopatia este o metoda de tratare a bolilor prin folosirea in doze mici a unor medicamente care in doze mari ar provoca la omul sanatos simptomele bolii respective. "Desi nu am gasit dovezi in sprijinul acestei practici medicale, este posibil ca relatia medic-pacient sa aduce ceva beneficii, deoarece partenerii impartasesc aceleasi credinte privind eficacitatea tratamentului, care se pot dovedi suficiente pentru rezolvarea problemelor medicale", a declarat Aijing Shang, coordonatoarea studiului.
Imediat dupa publicarea sa, India a anuntat ca va elabora o cercetare care sa elimine dubiile privind eficenta homeopatiei. Ministrul Sanatatii din acesta tara a reactionat dur la concluziile elvetienilor, declarand ca va prezenta date si dovezi stiintifice pentru a contracara descopririle europenilor. "Aceasta este o problema importanta, de vreme ce India este una din tarile unde homeopatia este folosita pe scara larga", a spus dr. Anbumani Ramadoss, ministrul Sanatatii. De asemenea, homeopatii din Mumbai au precizat ca se confrunta cu o lipsa de intelegere din partea lumii, din cauza ca in aceasta terapie se merge pe principiul "dozei minime".
O alta reactie a venit din partea Federatiei de Homeopatie din Spania. "In timp ce in medicina conventionala tratamentele sunt administrate pe baza unui protocol, in urma unui diagnostic specific, in homeopatie se trateaza totalitatea simptomelor. Acelasi medicament, spre exemplu, poate fi folosit atat pentru tratarea astmului, cat si a depresiei", a declarat secretarul organizatiei Juan Martin-Ballestero, contestand rezultatele cercetarii elvetiene.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod