Dintele care injecteaza automat medicamente



Un „dinte cibernetic” care injecteaza automat medicamente pacientilor ar putea inlocui, in urmatorii trei ani, pastilele sau injectiile ce trebuie administrate celor cu astm sau cu probleme de memorie, arata Reuters. Proiectul apartine cercetatorilor israelieni de la Centrul Medical Assuta din Tel Aviv si este finantat de Uniunea Europeana.

Pacientii cu Alzheimer si astm, principalii beneficiari

Acest dispozitiv oral se va atasa unui dinte si va administra, automat, conform unei programari, medicamentele necesare oricarui pacient.

„Dintele cibernetic va fi foarte util mai ales pacientilor bolnavi de Alzheimer sau alte maladii care afecteaza memoria si care nu-si pot aminti cand trebuie sa-si faca tratamentul”, a declarat Ben Beiski, unul dintre cercetatorii care lucreaza la proiectul in curs de dezvoltare la Centrul Medical Assuta din Tel Aviv.



Dispozitivul ar mai putea fi util si bolnavilor de astm, in special celor care trebuie sa-si ia medicamente in timpul noptii. „Bolnavii nu vor mai fi dependenti de asistentele medicale pentru a-si urma tratamentul, fiindca dispozitivul va actiona automat. Softul cu ajutorul caruia a fost creat permite ca substantele sa fie eliberate exact in intervalul de timp in care aveti nevoie”, a adaugat Ben Beiski. Atata vreme cat dispozitivul va fi implantat, pacientul nu are voie sa consume alcool.

Toate informatiile referitoare la modul si timpul in care medicamentul trebuie administrat vor fi stabilite de doctori cu ajutorul programului si se va tine cont inclusiv de anumite detalii, cum sunt varsta, greutatea si istoricul medical al pacientului.


Dispozitivul se va fixa in gura pacientilor, fie ca „anexa” a unui dinte, fie sub forma unei coroane dentare, fie ca un implant. „Cand este vremea administrarii medicamentului, dispozitivul este programat sa se deschida si sa elibereze doza de substanta stabilita, care se va amesteca cu saliva si va patrunde in sange”, povestesc cercetatorii.

Metoda are si unele dezavantaje. Ca orice obiect strain implantat, el poate fi respins de organism sau poate cauza infectii. De asemenea, unele substante continute de medicamente sunt incompatibile cu dispozitivul. Este vorba despre acelea care sunt asimilate mai greu de organism.

„Desi acest sistem are la baza o idee foarte buna, unele medicamente nu au o formula chimica ce sa permita eliberarea treptata a substantelor, asa cum se intampla in cazul capsulelor ori injectiilor”, sugereaza profesorul Yoram Altschuler, expert in farmacologie la Universitatea Hebrew.


Dintele cibernetic ar putea contine o cantitate de substanta necesara pe parcursul a cateva saptamani. Cand resursele de substanta se vor epuiza, informatia va fi transmisa prin intermediul softului, iar dispozitivul va fi reumplut. Cercetatorii spun ca dintele cibernetic va fi perfectionat in asa fel incat sa permita administrarea mai multor tipuri de substanta.

Pe piata in urmatorii trei ani

Cercetatorii iau in calcul si riscul ca pacientii sa inghita, din greseala, dispozitivul si vor sa asigure un sistem protector. „Ne gandim sa punem substantele intr-un fel de matrice protectoare, astfel incat chiar daca dispozitivul va fi inghitit sa nu prezinte niciun pericol pentru pacient”, a mai spus cercetatorul Ben Beiski.

Deocamdata, cercetatorii sunt in faza studiilor preclinice (pe animale), dar intentioneaza ca in urmatoarele trei luni sa implice si cercetatori europeni pentru a putea trece la faza studiilor clinice, adica pe oameni.
In aceste conditii, dispozitivul ar putea aparea pe piata in urmatorii trei ani.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Rodica pe 3 Mai 2007, 17:34
    o interbare am

    este periculoasa operatia pt pleoape lasate?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod