Diabeticii, obligati sa foloseasca medicamentele cele mai ieftine



Bolnavii de diabet au parte, incepand cu 1 octombrie, de medicamentele cele mai ieftine. Si asta pentru ca, o data cu mutarea pacientilor la farmaciile cu circuit deschis, Ministerul Sanatatii a introdus si pretul de referinta la antidiabeticele orale, stopand astfel huzurul tratamentelor scumpe prescrise de medici.

Cozile de la farmaciile centrelor de diabet au disparut. Noul Program national de diabet, conceput de ministrul sanatatii ca o mare binefacere pentru bolnavi, s-a dovedit insa a fi doar o alta forma de a mai economisi niste bani. Introducerea pretului de referinta la antidiabeticele orale este cea mai buna dovada in acest sens. Pretul de referinta inseamna ca pentru substanta activa prescrisa de medic farmacistii elibereaza, conform listei trimise de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, medicamentul cel mai ieftin.
Ziarul “Gardianul” semnala, la inceputul lunii septembrie, intentia Ministerului Sanatatii de a introduce pretul de referinta la antidiabetice, lucru care se discuta, atunci, la intrunirile Comisiei de Diabet. Iata ca acest lucru s-a confirmat in prezent, cu toate asigurarile date de conducerea Ministerului Sanatatii ca acest lucru nu se va intampla. Diabetologii au confirmat faptul ca inainte de aparitia noului Program National de Diabet nu se punea problema pretului de referinta. Acestia sustin ca in ultimele luni s-au facut presiuni pentru reducerea drastica a costurilor pentru tratamentele diabeticilor, lucru care a condus la scaderea calitatii vietii bolnavilor. In fapt, presiunile asupra medicilor diabetologi dateaza inca de pe vremea fostului ministru Cinteza, care i-a acuzat pe acestia ca prescriu tratamente scumpe bolnavilor.
La vremea respectiva, inlocuirea medicamentelor scumpe cu cele ieftine a provocat aparitia unor complicatii grave la peste 40% dintre diabetici.

...Si cu banii luati
Prima schimbare adusa de noul Program National de Diabet a fost resimtita de bolnavi pe propriile buzunare. Acestia au fost nevoiti, in luna octombrie, sa plateasca la farmacii pentru medicamente care ar fi trebuit sa fie gratuite. Astfel, pentru medicamentul Silubin, bolnavii de diabet au achitat 80.000 de lei, bani solicitati de farmacistii care sustineau ca asa prevede lista trimisa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pe de alta parte, presedintele CNAS, Cristian Vladescu, afirma ca medicamentele pentru diabetici sunt gratuite si ca bolnavii trebuie sa reclame orice disfunctionalitate aparuta. Pe alt front, ministrul Nicolaescu declara, dupa un control prin farmaciile din Tg.
Mures si Bucuresti, ca s-au dispus liste de medicamente al caror pret se impune a fi suportat partial de catre asigurati, contrar programului Ministerului Sanatatii care prevede gratuitate pentru medicamentele antidiabetice. Totodata, acesta a cerut farmacistilor sa returneze co-platile incasate de la bolnavi pentru antidiabeticele achizitionate. Ulterior, acelasi ministru a sustinut ca returnarea banilor se va face dupa proceduri stabilite in deplina legalitate, lasand astfel bolnavii in ceata. “Au fost probleme si la medicamentul Amaril, pentru care bolnavii trebuiau sa mai plateasca o diferenta de peste 100.000 lei. Practic, s-a stabilit din start ca acea lista era cu preturile de referinta, lista pe care au modificat-o dupa ce bolnavii au facut scandal. Si la Siophor se platea o diferenta de 100.000 de lei. Oricum, medicii diabetologi nu mai prescriu medicamente scumpe, pentru ca au si ei plafoane pe care nu trebuie sa le depaseasca”, ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania.
Unii diabetologi sustin ca nu mai prescriu Siophor pentru ca acesta nu s-ar mai produce, desi farmacistii sustin ca-l au pe stocuri. In locul Siophor-ului se prescrie acum Metformin, un medicament romanesc, cu aceeasi substanta activa si mai ieftin.

“Bolnavii carora li s-au pretins bani pentru medicamentele gratuite trebuie sa dea in judecata farmaciile respective, daca pot face dovada. Alta varianta nu vad. Acestia au fost victime ale atitudinii incorecte a farmacistilor”.
Vasile Cepoi, director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • atasia ioana pe 20 Nov 2006, 00:43
    nerusinati

    Le trimit acestor ,,handicapati in gindire"urmatorul mesaj : a-ti jecmanit tara aceasta ca niste oameni flaminzi -acuma ne furati si picatura de sanatate ...citi diabetici din Romania nu au aparate de masurat glicemia , nu au informati oamenii acestei tari nepastuite [de uni ca voi ]cum sa fie prevenit diabetul , desi fonduri sint , Sa va fie rusine , daca mai aveti !!!!!!! Dar ma rog la Dumnezeu sa cada peste voi blestemul si sa ,,picure " din venele voastre pic cu pic , sanatatea trupului si a minti .

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod