Depresia se instaleaza mai usor iarna

De-a lungul lunilor de iarna, pe masura ce zilele devin mai scurte iar soarele isi face tot mai rar aparitia, unii oameni cad in depresie, dar isi revin imediat. Exista totusi si persoane care sufera de tulburari afective de sezon, iar acestia trec prin stari destul de grave, astfel ca au nevoie de ajutor medical specializat. Cei care sufera de tulburari afective de sezon tind sa fie somnorosi, sa manance in exces si, astfel, sa se ingrase. Se simt extrem de obositi, nu sunt capabili sa se tina de un program, cad in depresie si sunt iritati, pierzandu-si orice interes pentru viata sociala.
Medicii spun ca aceasta afectiune este determinata de o disturbare a ciclului somn-veghe, din cauza lipsei luminii. Mai putina lumina duce la o scadere a melatoninei, un hormon din organism, ceea ce determina stari de somnolenta. ,Chiar daca aceasta boala nu este asociata cu mortalitate si spitalizare, unii oameni pot avea ganduri suicidale. Daca se intampla acest lucru, ei ar trebui sa ceara sfatul unui medic", a declarat dr. Douglas Jacobs, profesor de psihiatrie la Universitatea Harvard.
Tratamentul tulburarilor afective de sezon depinde de severitatea simptomelor. Poate fi foarte simplu, adica un pacient sa petreaca mai mult timp langa o fereastra, sau este nevoie de surse artificiale de lumina. Daca simptomele sunt severe, este posibil sa fie nevoie de psihoterapie sau medicamente antidepresive.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod