De ce ni se face somn dupa ce mancam



Cu totii ne bucuram de un pui de somn dupa ce mancam la pranz intr-o zi libera. Dar nici la serviciu, dupa dejun, nu ne simtim prea bine, experimentand o perioada de somnolenta. Oamenii de stiinta britanici au descoperit de ce ne simtim obositi dupa ce mancam si considera ca aceste constatari pot fi folosite pentru a trata tulburarile alimentare si sa ajute sa intelegem mai bine nivelele constientei. Noul studiu de la Universitatea din Manchester sugereaza ca spaniolii, cunoscuti pentru perioada de siesta dupa masa de pranz, au dreptate in ceea ce fac.
Cercetatorii de la universitate au constatat ca celule din creier, neuronii, care ne mentin in alerta se "sting" dupa ce mancam. Dr. Denis Burdakov, seful echipei de cercetatori, considera ca glucoza este cheia teoriei. "Se stie ca oamenii si animalele pot deveni somnoroase si mai putin active dupa ce mananca, dar semnalele creierului responsabile pentru acest fenomen nu erau pe deplin deslusite. Am reusit sa punctam cum glucoza, adica zahar din mancare, poate opri celulele din creier sa mai produca semnale pentru a ne tine treji", a explicat medicul.
Cercetatorii au descoperit cum glucoza formeaza o bariera contra neuronilor care produc orexine, proteine minuscule care sunt vitale pentru functionarea normala a starii constienta.

Concluziile, publicate in revista stiintifica "Neuron", au implicatii mai largi, cum ar fi tratarea obezitatii si a tulburarilor alimentare. Poate exista un colaps in producerea respectivelor proteine care duce la unele afectiuni ca obezitatea sau narcolepsia, boala in care pacientii nu sunt capabili sa ramana in stare de alerta.
Medicii sustin ca aceleasi proteine joaca un rol important in procesul de invatare, in aparitia dependentelor etc. Medicii britanici, insa, au identificat exact ceea ce poate inhiba efectul glucozei.

"Mecanismul necunoscut pana acum este atat de sensibil incat poate detecta schimbari la minut in nivelele glucozei, de genul celor care, de exemplu, apare intre mese. Acesta poate aduce o explicatie pentru oboseala care apare dupa ce mancam si de ce este atat de greu sa adormim cand ne este foame", a mai spus dr.
Burdakov.

Cercetatorii britanici spera ca studiul lor va deschide calea pentru rezolvarea mai multor probleme legate de efectele glucozei. (L.S.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod