De bine despre tigara!



Un ritual blamat de medici: cafeluta insotita de o tigara. Mii si mii de necazuri s-au descoperit in spatele acestui ritual. Dar iata ca tocmai acest ritual ar putea reprezenta o sansa ca boala Parkinson sa-i ocoleasca pe cei care au avut in familie o ruda cu aceasta afectiune. Un studiu publicat in revista Archives of Neurology sugereaza ca in cazul persoanelor cu risc crescut de Parkison, cafeaua si tigara ar putea sa le protejeze de aceasta boala. Boala Parkison afecteaza aproximativ 1% dintre persoanele peste 65 de ani.
Ea este provocata de o degenerare a neuronilor care produc dopamina, un neurotransmitator. Simptomul principal al bolii este tremuratul, care evolueaza treptat spre paralizie. La ora actuala, pentru aceasta boala nu exista un tratament. Numeroase studii au incercat sa descopere rolul pe care il au mediul inconjurator, alimentatia, sedentarismul, tulburarile psihice in aparitia acestei boli. Dar deocamdata este acceptat ca boala Parkinson este in cea mai mare parte de origine genetica si ca existenta in familie a unui bolnav de Parkinson sporeste considerabil riscul ca urmasii acestuia sa fie afectati de aceeasi suferinta.
STUDIU. William Scott si colaboratorii lui de la Scoala de Medicina a Universitatii din Miami au studiat alimentatia si stilul de viata a 356 de persoane afectate de boala Parkinson si 317 membri din familiile acestor pacienti, fara probleme de sanatate. Autorii studiului s-au interesat in mod special si daca subiectii fumau si erau consumatori de cafea. Ei au descoperit ca numarul persoanele suferinde de boala Parkinson scade cu 40% daca au fumat. Acelasi procent este valabil si in cazul consumului de cafea. Pentru William Scott, aceste rezultate pun accentul pe dopamina, un mesager al creierului, implicat in aceasta boala, caci a bea cafea si a fuma actioneaza asupra dopaminei.
Se stie ca la pacientii cu Parkinson, nivelul dopaminei este scazut. Dar nu este exclus ca persoanele care, in mod natural, au nivelul ridicat al dopaminei sa faca o pasiune pentru cafea, explica cercetatorii. In acest caz, nu consumul de cafea explica diminuarea riscului bolii Parkinson, ci nivelul ridicat al dopaminei. Insa autorii studiului se feresc sa sustina categoric efectul pozitiv al tigarii si al cafelei asupra creierului. Sau faptul ca substantele pe care le contin tutunul si cafeaua ar putea sa ne protejeze de boala Parkinson.
CONCLUZII. Daca William Scott este mai ingaduitor in privinta consumului de cafea, mai ales la micul dejun, nu acelasi lucru se observa din partea cercetatorului in legatura cu tigara. La concluzii, la capitolul tigara, William Scott se abtine.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod