Cremele antirid declanseaza reactii patologice ale pielii



Ultimele studii efectuate de cercetatorii canadieni au avut rezultate mai mult decat ingrijoratoare pentru femeile trecute de prima tinerete, care folosesc creme antirid. Mai multe tipuri de cosmetice si in special serurile si cremele antirid declanseaza reactii patologice ale pielii, spun cercetatorii canadieni citati de publicatia Futura Sciences. Testele in vitro realizate de oamenii de stiinta de la Universitatea Laval din Quebec au demonstrat ca acestea produc efecte devastatoare asupra pielii.
De vina ar fi DMAE (dimetilaminoetanol), o molecula produsa de organism. De ani intregi, industria cosmetica foloseste aceasta molecula in compozitia cremelor, a rujurilor, sapunurilor si chiar a lotiunilor pentru bebelusi, fara a sti totusi cum actioneaza ea exact. Canadienii au observat insa cum anume actioneaza: pe culturile celulare de laborator, DMAE provoaca o umflare imediata a fibroblastelor, o familie de celule pe care o gasim in epiderma. Aceste vacuole, vezicule mici intracelulare, isi mareau brusc volumul pentru ca absorbeau masiv molecula in cauza plus apa.
Asupra pielii, aceasta marire de volum produce o tensiune mai mare, care reduce efectiv ridurile. Insa de ce aceasta reactie a fost catalogata drept una patologica? Problema cea mai mare este ca fibroblastele care si-au marit volumul nu se mai divizeaza si sufera o schimbare de metabolism care declanseaza o rata mai mare a mortalitatii celulare. Moartea acestor celule era direct proportionala cu cantitatea de DMAE introdusa in cultura celulara studiata, au aratat oamenii de stiinta canadieni. Cand au introdus doze care corespundeau unei aplicari normale a unei creme antirid, 25% din celule au murit in decurs de 24 de ore.
Alte efecte secundare periculoase pentru sanatate aceste produse nu au sau nu se cunosc deocamdata. "Mai multi compusi care se regasesc in produsele cosmetice sunt la fel de complecsi ca medicamentele. Ei sunt absorbiti prin piele, sunt apoi concentrati in celule, ajung in sange, sunt eliminati prin rinichi sau poate chiar raman in ficat. Cu toate acestea, cadrul care reglementeaza utilizarea lor este de departe mai putin strict decat cel referitor la medicamente", a avertizat cercetatorul Fran
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod