Cosmeceutica - o noua stiinta trateaza afectiunile pielii

Produsele cosmetice sunt folosite atat pentru infrumusetare, cat si pentru intretinerea cutanata, adica pentru mentinerea sanatatii pielii.
In farmacii se vand totusi produse cosmetice considerate "active", folosite ca adjuvant in tratamentul diverselor afectiuni ale pielii. Cunoscute sub numele de dermatocosmetice sau cosmeceutice, aceste produse se diferentiaza de cele vandute la supermarket prin ingredientele farmaceutice aflate in compozitie, dar in concentratii mici. Rezultat al unor cercetari cosmetologice, cat si farmaceutice si medicale, ele se afla la granita dintre produsele cosmetice clasice si produsele dermatologice.
Putem astfel gasi in farmacii creme pentru piele sensibila adresate celor cu un tegument foarte reactiv si intolerant, dar si produse speciale pentru tenul acneic, folosite ca adjuvant in ingrijirea tenului gras si cu cosuri. Mai exista produse speciale pentru tenul cuperozic, menite sa reduca inrosirea, prin intarirea peretilor capilarelor din piele, produse fara conservanti pentru cei cu alergii la E-uri. Cosmetica activa ofera ajutor pielii imbatranite si deteriorate de expunerea prelungita la lumina, contribuind la procedurile de intinerire prin produse cu compozitii controlate, care hidrateaza intens si prelungit, emoliaza si reconstituie fermitatea cutanata.
Mai putin active decat cremele medicale, cosmeceuticele sunt totusi mai usor tolerate si in general nu dau efecte secundare. Ele pot fi folosite de orice persoana care isi identifica o problema cutanata, fara riscurile automedicatiei si chiar fara sa fie nevoie sa tina seama de un orar riguros de aplicare. Tot mai multi pacienti cu probleme dermatologice se intereseaza cum ar trebui sa-si ingrijeasca pielea, care este fie prea grasa ori prea uscata, ce sapun sa foloseasca, ce tip de deodorant ar fi mai bine tolerat in cazul unei alergii de contact, cum sa protejeze copilul la soare sau cum sa previna imbatranirea prematura.


"Pacientii cu boli cutanate ca eczema, psoriazis, atopie, ihtioza, vitiligo, melasma, acnee si fotodermatoze sunt si ei beneficiarii dermocosmeticii"
Mihaela Leventer
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod