Copii clonati si modificati genetic pentru prevenirea bolilor ereditare



O propunere de a crea copii clonati si modificati genetic pentru prevenirea unor boli ereditare grave a fost data publicitatii de coordonatorul echipei care a clonat-o pe oaia Dolly, informeaza BBC News Online. Profesorul Ian Wilmut, de la Institutul Roslin din Scotia, sustine intr-o noua carte ca "ar fi imoral" sa nu se utilizeze noile tehnologii pentru a ajuta oamenii. Profesorul Wilmut descrie in aceasta carte cum este posibil sa iei un embrion afectat de o boala ereditara si apoi sa prelevezi celulele susa si sa modifici anomaliile genetice care, daca ar ramane neschimbate, ar provoca boli grave precum fibroza chistica sau maladia lui Huntington.
Celulele fara anomalii ar fi clonate si utilizate ulterior pentru a crea noi embrioni care sa nu fie afectati de anomalii genetice. Acesti embrioni s-ar dezvolta apoi in copii care ar fi gemenii identici ai celor care s-ar fi dezvoltat din embrionii originali, dar cu genele afectate de boala corectate. Profesorul Wilmut este de parere ca trebuie "trasa o linie intre eradicarea unei maladii si dezvoltarea unui copil. (...) Cred ca societatea are o obligatie sa intervina in beneficiul embrionului atunci cand este vorba despre balanta dintre riscurile si beneficiile modificarii genetice".
Totusi, tehnica are si efecte secundare, printre care faptul ca orice modificare genetica se transmite si urmasilor acestui copil. In plus, profesorul este de parere ca tehnologia va fi, cel putin la inceput, foarte scumpa.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod