Consumul de sunca mareste riscul de aparitie a cancerului de vezica

Potrivit unor cercetari, un consum frecvent de sandvisuri cu sunca poate mari riscul de aparitie a cancerului de vezica urinara, informeaza BBC News Online

Un studiu realizat de o echipa de experti de la Harvard au analizat chestionare completate de peste 136.000 de participanti, pe o perioada de 20 de ani de zile. In acest timp, 808 dintre subiecti au dezvoltat cancer de vezica urinara. Rezultatele au evidentiat faptul ca persoanele care au inclus in dieta lor cel putin 5 portii de sunca pe saptamana prezinta un risc cu 59% mai ridicat de a face cancer de vezica in comparatie cu cei care nu au consumat atat de des sunca.
De asemenea, expertii au constatat ca persoanele care au consumat regulat carne de pui fara piele prezinta un risc cu 52% mai mare de a face cancer. Substante chimice considerate a fi raspunzatoare de aceste efecte nocive sunt: nitrosaminele si aminele heterociclice. Nitrosaminele, substante chimice care se gasesc in carnea procesata si in cantitati foarte ridicate in sunca sunt cancerigene daca se consuma frecvent aceste alimente. Aminele heterociclice sunt de asemenea, cancerigene si se formeaza cand carnea este gatita la o temperatura foarte ridicata.
Carnea de pui gatita cu piele cu tot contine o cantitate mai scazuta de amine heterociclice. "Legatura dintre dieta si cancer este complexa si destul de dificila de dovedit, insa stim cu siguranta ca un consum frecvent de carne rosie si alte produse din carne procesata poate creste riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer. Sunt necesare mai multe studii inainte de a stabili cu certitudine daca un consum frecvent de sunca determina in special dezvoltarea cancerului de vezica urinara.
Sfatul de baza consta intr-o dieta echilibrata, cu cat mai putine grasimi, carne rosie si carne procesata, dar bogata in legume, fructe si fibre", sustine dr. Emma Knight, coordonatoarea studiului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod