Cercetatorii britanici vor produce embrioni umani cu ADN-ul a doua mame

Cercetatorii Universitatii din Newcastle (Marea Britanie) au primit acordul Autoritatii Britanice pentru Fertilizare Umana (HFEA) pentru producerea de embrioni umani care contin ADN-ul a doua mame. Oamenii de stiinta au obtinut astfel dreptul de a transfera nucleul unui embrion produs de un barbat si o femeie in ovulul nefertilizat al unei alte femei. Cercetarile sunt destinate punerii la punct a unui tratament impotriva maladiilor mitocondriale, care pot afecta una din 5.000 de persoane. Aceste maladii au, in general, efecte slabe, dar exista si cazuri in care pot provoca avorturi spontane sau afecteaza grav creierul, ficatul sau rinichii urmasilor.
Caracteristica mitocondriilor, care furnizeaza energia necesara dezvoltarii celulelor, este ca au un ADN propriu, denumit ADN mitocondrial, mostenit exclusiv de la mama. Studii intreprinse pe soareci au demonstrat ca este posibila evitarea transmiterii maladiilor respective prin deplasarea nucleului unui embrion ce contine mitocondrii cu defecte genetice intr-un ovul cu mitocondrii sanatoase. Cercetatorii Universitatii din Newcastle au precizat ca nici un embrion produs astfel nu va fi dezvoltat pana la stadiul nasterii.
Echipa nu a cerut permisiunea de a efectua astfel de proceduri in scopuri reproductive decat in momentul in care cercetarilor s-au dovedit eficiente si sigure, in conditiile in care scopul final este folosirea acestor metode pentru crearea unor copii sanatosi. Una dintre pacientele pe care echipa incearca sa o ajute a avut cinci avorturi spontane si, in cele din urma, a dat nastere unui copil cu grave probleme la creier. if(typeof(AdServerR)=="undefined")AdServerR=parseInt(Math.random()*Math.pow(10,17)); document.write( '' ); Concret, procedura consta in fertilizarea unui ovul de la o femeie purtatoare a unei maladii mitocondriale, folosindu-se sperma partenerului.
In momentul fertilizarii, vor fi prelevati doi "pronuclei" continand material genetic de la mama si tata si vor fi injectati intr-un ovul nefertilizat, al carui nucleu a fost indepartat. Ovulul donat contine mitocondrii sanatoase, dar nu si ADN-ul nuclear ce formeaza cea mai mare parte a codului genetic. Mitocondriile contin 37 de gene, deci embrionul va fi creat prin contributia genetica a trei indivizi tatal, mama care a oferit nucleul si "mama" donatoare. Procedura nu inseamna clonare, in conditiile in care embrionul rezultat are in nucleu gene de la mama si tata.
Clonele create prin transfer nuclear sunt identice din punct de vedere genetic cu individul clonat, cu exceptia ADN-ului mitocondrial. (A. M. M.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod