Ceaiul te ajuta cand esti stresat

Consumul de ceai negru te ajuta sa te calmezi in situatiile de stres si impiedica dezvoltarea bolilor cardiovasculare, potrivit unui prim studiu clinic despre efectele ceaiului negru asupra starilor de stres

"Aceasta descoperire este deosebit de importanta pentru sanatate, deoarece usureaza recuperarea in caz de stres acut, cea mai fracventa forma sub care apare stresul si este asociata cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor coronariene", sustine Dr. Andrew Steptoe, coordonatorul studiului.
Cercetatorii au observat ca un consum zilnic de 4 cani de ceai negru pe o perioada de 6 saptamani reduce nivelul cortizolului (hormonul eliberat de organism in momentele de stres) cu pana la 20%, intarindu-se astfel credinta populara ca ceaiul ajuta oamenii sa se relaxeze. "Cu toate acestea, proprietatile calmante ale ceaiului sunt destul de limitate", afirma coordonatorul studiului. Experimentul a fost efectuat pe 75 de voluntari (pana in 33 de ani), care au fost supusi unei cure de 4 saptamani in care li s-a interzis consumul de ceai, cafea, bauturi cafeinizate, aspirina, ibuprofen, suplimente nutritive, fructe si legume bogate in substante flavonoide.
Apoi au fost impartiti in 2 grupe: 37 dintre ei au consumat cate 4 cesti de ceai negru pe zi (timp de 6 saptamani) si 38 dintre ei au consumat alte bauturi cofeinizate identice la gust, dar lipsite de ingredientele active ale ceaiului negru. Expertii nu au putut identifica care anume dintre componentele ceaiului au stimulat aceste beneficii identificate in timpul studiului. "Totusi studiul nostru arata ca un consum de ceai negru ne poate ajuta sa ne recuperam mai usor dupa o zi stresanta.
Ceaiul se pare ca are un efect important in a echilibra nivelul hormonului de stres", sustin ei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod