Cazurile de pneumonie si gripa: sub valorile maxime

Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor transmisibile a informat Ministerul Sanatatii Publice ca, in cea de-a doua saptamana a acestui an numarul de cazuri de pneumonie si Infectii Acute ale Cailor Respiratorii Superioare, cat si numarul de cazuri de gripa se afla sub valorile maxime asteptate comparativ cu valorile calculate in ultimele 5 sezoane neepidemice de supraveghere.
In cadrul Sistemului exhaustiv de supraveghere a infectiilor respiratorii in perioada 07 - 13.01.2008, situatia centralizata a datelor transmise de Autoritatile de Sanatate Publica Judetene evidentiaza: 17 049 cazuri pneumonie si 42 379 cazuri IACRS.
 
S-au inregistrat si 8 cazuri clinice de gripa din care 3 au fost internate (5 cazuri in Bucuresti si 3cazuri in judetul Cluj – internate). A fost raportat 1 deces prin pneumonie in judetul Neamt lagrupa de varsta 0-4 ani.
 
Desi, comparativ cu saptamana precedenta si cu media a trei saptamani anterioare numarul de IACRS si numarul de pneumonii este de 2.3 ori mai mare, comparativ cu aceeasi saptamana de supraveghere a anului trecut numarul total de infectii respiratorii este mai mic cu 27.9%.

Conform specialistilor Centrului, aceasta crestere inregistrata in saptamana 2 reprezinta un fenomen artificial al supravegherii infectiilor respiratorii in perioada de sarbatori, in sensul subraportarii lor; acest aspect a fost observat si evidentiat si in sezoanele precedente de supraveghere.
 
Ministerul Sanatatii Publice continua in lunile ianuarie si februarie vaccinarea antigripala gratuita a populatiei la risc.
Pana in prezent au fost vaccinate gratuit aprox. 3 milioane de persoane cu risc de imbolnavire.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod