Cauzele nasterilor premature!

Stresul si problemele sociale maresc riscul producerii nasterilor premature.
Anual, in Roamnia peste 10% din totalul nasterilor sunt premature, si alti 4000 de copii sunt abandonati in maternitate, a declarat medicul specialist in obstetrica-ginecologie Petru Chitulea cu ocazia celui de-al VII-lea Congres de Medicina Perinatala.

"Principalele cauze ale nasterilor premature sunt de natura materna, anatomica, ovulara sau se referea la medii sociale defavorbaile, gradul cultural scazut, familii dezorganizate, munca grea, stres si oboseala cronica", a declarat Petru Chitulea.

De asemenea, acesta a precizat ca legislatia in vigoare nu este suficient de buna, iar politica sanitara nu apara dreptul gravidei, si din aceasta cauza
sunt multe gravide, care merg la serviciu pana in ultima saptamana de sarcina, cand acestea ar trebui sa stea cat mai relaxate si sub supravegherea medicala.


Medicul a subliniat importanta consilierii gravidei pe toata perioada sarcinii de catre un psiholog, explicand ca stresul si problemele sociale cu care se confrunta femeia insarcinata pot genera contractiile, care in cele din urma pot duce la nasterea prematura a fatului.

Totodata, acesta a atras atentia ca este necesar ca specialistii in obstetrica-ginecologie sa isi schimbe atitudinea fata de paciente si inainte de a le prescrie anumite medicamente sau de a le face ecografii pentru ca acestea prezinta contractii sa le intrebe despre problemele sociale cu care se confrunta acasa.


"In peste 70% din cazuri, psihoterapia gravidei tine locul medicamentelor, pentru ca daca femeia are probleme cu sotul sau familia acestea se rasfrang asupra sarcinii", a conchis medicul.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod