Campaniei studentilor: "Saptamana donatorului"

Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Institutul National de Hematologie, anunta lansarea campaniei "Sapamana donatorului", campanie adresata studentilor si destinata imbunatatirii rezervelor de sange.
Campania se desfasoara la apelul Centrului de Transfuzie Sanguina din Bucuresti, pe fondul crizei de sange din ultima perioada.

In perioada 29 octombrie-2 noiembrie, in incinta Universitatii Politehnica din Bucuresti va fi amplasat un centru mobil de recoltare sanguina. Timp de o saptamana, intre orele 8:30 si 12:30, studentii bucuresteni vor putea dona sange.

"Sangele nu este o problema a Centrului de Transfuzii Bucuresti, ci a noastra, a studentilor si a intregii societati. Transfuziile de sange salveaza vieti.
Deseori, viata unui om atarna de posibilitatea efectuarii unei transfuzii, iar noi putem ajuta. De aceea am acceptat pe loc propunerea CTS Bucuresti de a organiza o campanie de donare da sange care sa rezolve criza de sange actuala
”, a declarat Gabriel Petrea, presedinte al UNSR.

Persoanele care vor dona sange vor beneficia de un set de analize gratuite, vor primi bonuri de masa in valoare de 50 de lei si dulciuri.

Persoanele, care doresc sa doneze sange, trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani, greutatea minima de 50 de kilograme, hipotensiune mai mica de 60/100 mmHG si hipertensiune mai mare de 80/130 mmHG.
De asemenea, donatorii trebuie sa nu fi avut sau sa nu aiba urmatoarele boli: hepatita, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer operat, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, de tiroida, miopie, anemie si gripa si sa nu fi suferit in ultimele luni interventii chirurgicale sau stomatologice. Femeile nu trebuie sa fie insarcinate, in perioada de lauzie sau in perioada menstruala. Donatorii nu trebuie sa fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 24 de ore inaintea donarii.

Pentru ca donarea sa se desfasoare in conditii bune se recomanda odihna suficienta in noaptea prealabila donarii, inainte de donare: sa se consume alimente usoare dar bogate in fier, fiind recomandate carnea slaba, pestele, cerealele sau leguminoasele.
Cei care doresc sa doneze sange trebuie sa consume multa apa si sa evite bauturile care contin cofeina.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod