Campania de prevenire a cancerului de col uterin

Statisticile mondiale sunt ingrijoratoare: la fiecare doua minute, o femeie moare de cancer de col uterin si in fiecare an sunt descoperite o jumatate de milion de noi cazuri. Screeningul regulat si vaccinarea pot salva vietile a mii de femei din Romania.
Campania a inceput in luna ianuarie prin marcarea pentru prima data in Romania a Saptamanii Europene pentru Preventia Cancerului de Col Uterin si a fost sustinuta de doua femei cunoscute si apreciate de publicul roman, Mihaela Radulescu si Sanda Nicola, care si-au oferit mai departe sprijinul pentru continuarea actiunilor educative.   

Isi propune sa ofere femeilor cat mai multe informatii despre cancerul de col uterin si legatura lui cu tulpinile oncogenice de papilomavirus uman (HPV), precum si despre metodele de prevenire.

In Romania, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar si cel de san. Datele furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din Romania arata ca acest tip de cancer afecteaza de 3 ori mai multe femei decat cancerul ovarian.
Numai in 2005 au fost depistate 3202 noi cazuri de cancer de col uterin, din totalul de 37335 inregistrate la sfarsitul aceluiasi an.

Infectia cu HPV oncogen este "cauza necesara" a cancerului de col uterin, virusul transmitandu-se cu usurinta in urma contactului cutanat direct la nivelul zonei genitale.

Progresia catre cancerul de col uterin este lenta, acest tip de cancer fiind precedat de leziuni care pot fi identificate din timp la controlul ginecologic de rutina. Totusi, intelegerea si educatia privind cauzele si riscurile acestei boli  sunt inca limitate. Asa se face ca, din nefericire, in 2005, pentru 1793 de femei din Romania, tratamentele au fost tardive (conform acelorasi date furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din Romania, 2005).

"Daca mi-ar fi spus cineva ca va exista ceva in viata mea care imi va concura grija pentru cariera as fi zambit cu subinteles si as fi negat.
Si asta pana cand am simtit pe pielea mea efectele neglijarii sanatatii. Si atunci am simtit brusc cum prioritatile se schimba
", declara Sanda Nicola. "Cariera nu valoreaza nimic daca la un moment dat nu mai esti in stare sa tii pasul cu ea. Acum, daca as putea as lua fiecare femeie de mana si i-as spune: Ai grija de sanatatea ta! Screeningul si vaccinarea HPV iti pot salva viata ... si de ce nu, si cariera" .
 

HPV – cauza cancerului de col uterin

Pe baza dovezilor epidemiologice, clinice si de laborator, s-a descoperit existenta unei legaturi cauzale directe intre papilomavirusurile umane (HPV) si cancerul de col uterin. S-a demonstrat ca ADN-ul tipurilor oncogene de HPV este prezent in 99,7% din esantioanele tisulare prelevate de la nivelul tumorilor maligne ale colului uterin, pretutindeni in lume.


Ce este HPV si tipurile acestui virus

HPV este extrem de contagios si infectia cu HPV este foarte frecventa.


Exista peste 100 de tulpini de HPV, infectiile produse fiind asimptomatice; aproximativ 40 de tulpini se transmit prin contact sexual, avand tropism pentru mucoasa genitala, si pot fi clasificate in doua mari categorii: HPV oncogenice si HPV cu risc scazut. Infectia persistenta cu tipurile oncogene poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad inalt, sau cancer de col uterin, in timp ce tipurile cu risc scazut pot provoca o serie de alte afectiuni benigne, vegetatii veneriene.

Exista 15 tipuri de HPV care pot determina aparitia unui cancer de col uterin, cele mai frecvente fiind tipurile 16, 18, 31, 35, 39, 45, 51 si 52. Impreuna, tipurile 16 si 18 de HPV sunt raspunzatoare pentru 70% din toate cancerele de col uterin pe plan mondial.


Riscul de aparitie a cancerului de col uterin

Infectia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, incidenta cancerului de col uterin fiind mai mare insa la femeile de peste 35 de ani, sugerand progresia lenta a infectiei virale catre cancer.
Conform datelor furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara, peste 66% din noile cazuri de cancer depistate in 2005 au varste intre 35 si 55 de ani si aproximativ 70% dintre decesele cauzate de cancerul de col uterin se inregistreaza la femeile cu varste intre 45 si 70 de ani.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • diana pe 25 Ian 2009, 13:11
    cum e posibil?

    Cum o fi posibil oare ca la 22 ani sa ai cancer de col uterin? Eu stiu ca aparitia cancerului se face in timp... cam la 15-20 ani de la infectarea cu HPV... nu azi il iei si maine sau la anu` faci cancer... de obicei femeile intre 35-40 ani fac cancer si cel mai frecvent ele au fost infectate in urma cu 15-20 ani cand, vorba aceea, erau tinere si au avut poate mai multi parteneri,au facut sex nesigur si tot asa...e ciudat pt mine sa aud ca tu ai asa ceva... poate ai fost infectata accidental la nastere sau dupa nastere...

    0
    0

  • maria-cristina pe 9 Apr 2008, 20:40
    Inconstienta ucide

    Am 22 ani si am cancer de col, datorita hpv-ului de tip 16. Am fost diagnosticata cu cancer de grad 5 si nu-mi rezerva nimic bun viitoru. Am aflat prea tarziu ca practic cancerul de col uterin este o boala cu transmitere sexuala. Femeilor le trebuie mai multe informatii si mai multe alarme, astfel incat sa se teama ca de SIDA. Cancerul este necrutator!

    0
    0

  • anca pe 17 Sep 2007, 19:23
    cum aflam daca suntem infectate cu HPV?

    peste tot gasesti numai bla blauri si amenintari dar nimeni nu zice nimic concret. toata lumea zice cum poti sa-l dobandesti dar nimeni nu zice cum sa-ti dai seama daca il ai...cum poti sa-l tratezi cu vaccinul antiHpv dar nimeni nu zice de efectele secundare al vaccinului si ca a fost testat numai pe o perioada de 5 ani si ca dupa poate te trezesti cu cine sti ce...oameni buni mai cercatati si dati-ne un raspuns adecvat...

    0
    0

  • florina popastica pe 14 Sep 2007, 20:18
    hpv -cauza canceruli uterin

    daca este hpv /papiloma.virus uman destul de inaintat.as vrea un raspuns.

    0
    0

  • eram pe 12 Sep 2007, 14:30
    analize

    Deoarece simptomele sunt neplacute si multiple (rana pe col, scurgeri si dureri etc.)este obligatoriu sa se faca un test de depistare a virusului, nu este dureros dar implica costuri care sunt destul de mari si un tratament exact si de durata cu reguli stricte.

    0
    0

  • ioana pe 12 Sep 2007, 09:47
    HPV

    cum ne putem da seama ca suntem infectate cu HPV

    0
    0

  • eram pe 10 Sep 2007, 10:54
    Foarte important!

    Este deosebit de important ca fiecare femeie sa-si faca un tipaj viral pentru despistarea la timp a infectiei cu HPV!La fel de important este si testul PPN!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod