Caldura face virozele mai agresive



Ei pun aceasta virulenta a virozelor pe seama mutatiilor care au loc din cauza temperaturilor ridicate. Caldura neobisnuita pentru aceasta perioada a mentinut "pe piata" virusi care trebuiau sa iasa din circulatie inca din luna noiembrie.

Acestea au devenit din ce in ce mai agresive pe masura transmiterii de la om la om. "Intr-un sezon exista un anumit tip de virus. Daca in octombrie, forma de boala cauzata de virusii respectivi era banala, acum forma inregistrata este mult mai severa", precizeaza profesor doctor Adrian Streinu Cercel, specialist in boli infectioase.

Inca doua saptamani pentru vaccinari

Formele severe de viroza pot duce si la moartea pacientului, in special in cazul copiilor mici sau al celor cu afectiuni deja existente (diabet, boli de inima, de plamani).

"In momentul in care o persoana face viroza (are febra, stare generala proasta, tuse, durere de cap si glob ocular) trebuie sa se prezinte imediat la medicul de familie sau la un infectionist, care poate preciza severitatea bolii si stabileste un tratament corect", recomanda doctorul Adrian Streinu Cercel.

Acesta mai precizeaza ca, in eventualitatea racirii vremii, virozele vor fi inlocuite de gripe.

"Mai avem la dispozitie doua saptamani sa ne vaccinam pentru a scapa de gripa", subliniaza Adrian Streinu Cercel.

In cursul acestei luni, Ministerul Sanatatii a mai pus la dispozitie medicilor un numar de un milion de doze de vaccin pentru toata tara, care au efect si impotriva virusului "Wisconsin".

Saptamana trecuta au fost inregistrate in Romania 40 de cazuri de gripa, peste 56.000 de infectii acute de cai respiratorii si peste 25.000 de pneumonii soldate cu cinci decese. Fata de media cazurilor din ultimele trei saptamani, numarul acestora s-a dublat.

GRIPA MARE

Virusul "Wisconsin" face ravagii in Bulgaria

Peste 20.000 de cazuri de gripa s-au inregistrat in ultimele sapte zile in Bulgaria, fata de 11.000 saptamana precedenta.

Din cauza numarului mare de imbolnaviri, 586 de scoli si gradinite din opt judete au intrat in vacanta fortata.

"Noul virus, cunoscut sub denumirea "Wisconsin", este aproape identic cu cel care a circulat anul trecut", a declarat profesorul Anghel Galabov, directorul Institutului de Microbiologie al Academiei Bulgare de Stiinte.

Riscul ca aceia care au facut gripa anul trecut sa se imbolnaveasca si in acest an este minim. Profesorul bulgar recomanda folosirea medicamentelor Remantadin, Tamiflu si Esperitoks N, dar si a vitaminelor C si E. In schimb, antibioticele trebuie folosite cu mare atentie si numai daca exista o infectie bacteriana in organism.

"Numarul imbolnavirilor de gripa va continua sa creasca pana la finele acestei saptamani in judetele din nordul tarii", a declarat Anghel Kuncev, directorul sectiei Antiepidemice din Ministerul bulgar al Sanatatii.
Epidemia se va stinge treptat spre mijlocul lunii februarie, mai estimeaza expertii bulgari. (Petio Petkov)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod