Bolile verii ataca in februarie

Schimbarile climatice, un atentat la sanatate

Dr. Mariana Mardarescu atentioneaza mamele sa-si hraneasca bebelusii corect

Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada au schimbat practic configuratia patologiei, mai ales la copii. Bolile diareice, varsatul de vant si virozele respiratorii sunt principalele afectiuni contagioase care se manifesta in aceasta perioada, desi, in mod obisnuit, perioada de varf ar trebui sa fie primavara sau vara. Daca in anii trecuti cazurile reprezentau o raritate in sezonul rece, astazi medicii se confrunta cu o avalansa de cazuri. Schimbarile climaterice sunt vinovate de aceasta situatie fara precedent.


Avalansa de infectii digestive la copii


Zilnic la camera de garda a Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals“ din Capitala se prezinta peste 10 cazuri de copii cu boli diareice. Faptul ca ne aflam intr-o iarna care, din punct de vedere climatic, se manifesta ca o primavara, corelat cu nerespectarea conditiilor de igiena, duce la cresterea acestor cazuri. Temperaturile pozitive favorizeaza inmultirea virusilor care cresc numarul de infectii digestive. Cei mai intalniti agenti infectiosi din aceasta perioada sunt rotavirusurile si adenovirusurile. Mai mult, modul incorect de alimentare a bebelusului sau copilului mic este o explicatie a numarului mare de imbolnaviri.

“Nu de putine ori am fost confruntati cu sugari de 9-10 luni care sunt hraniti cu carne de porc prajita. In urma cu cateva saptamani, s-a prezentat la spital o familie provenita dintr-un focar de trichineloza din judetul Ialomita. Sugarii acestei familii erau bolnavi pentru ca au fost hraniti cu aceasta carne mestecata de mama si apoi data copilului. Este inadmisibil”, a spus dr. Mariana Mardarescu, medic primar boli infectioase, sef sectie de la Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals“. Tot mai multi copii sunt alimentati cu produse cumparate de la fast-food-uri. De cele mai multe ori, aceste preparate sunt aduse acasa si tinute la temperatura camerei, si nu la frig, asa cum ar fi normal. De asemenea, consumul de apa din fantani reprezinta un risc foarte mare pentru intoxicatia cu nitriti, generatoare de boli digestive foarte periculoase in randul copiilor. Este recomandata fierberea apei in astfel de situatii.

Pot fi fatale

Bolile diareice sunt extrem de periculoase mai ales pentru copii. Ele pot fi fatale din cauza deshidratarii puternice, mai ales pentru un nou-nascut care este format 70% din apa. “Fenomenul de deshidratare apare la copii extrem de rapid. De aceea, in astfel de cazuri, se recomanda internarea intr-o unitate medicala care sa aiba la dispozitie sectii de boli infectioase”, a subliniat dr.
Mardarescu. Dupa o astfel de incercare a copilului mic, urmarea unei diete alimentare stricte este obligatorie. Dupa externare, urmeaza o perioada de cateva saptamani in care un copil nu mai poate tolera vechea alimentatie, si in mod deosebit preparatele lactate sau tocatura. Atunci intervin momente critice pentru familie. “Realimentarea copilului trebuie facuta treptat sub directa indrumare a medicului de familie care trebuie sa cunoasca situatia copilului respectiv”, a mai spus medicul infectionist. Cert este ca repetarea acestor afectiuni la un copil mic poate sa-i influenteze dezvoltarea. “O boala diareica repetata in primii ani de viata isi pune amprenta in sensul ca micul pacient poate sa inceapa sa refuze anumite tipuri de alimente si atunci este impiedicata dezvoltarea lui din punct de vedere ponderal. In momenetul in care el se interneaza de mai multe ori cu febra, varsaturi si o alimentatie deficitara, ulterior pot aparea deficiente in dezvoltare”, a subliniat specialistul.

Varicela iubeste caldura

Varicela sau varsatul de vant este o boala care se manifesta de obicei primavara. In luna ianuarie, insa, numarul copiilor bolnavi care s-au prezentat la medicii de familie a fost foarte mare. “Cazurile au aparut iarna, in alta perioada decat de obicei. Factorii favorizanti au fost caldura de afara si vantul.
Virusurile se inmultesc mai usor si se transmit mai usor in aceste conditii climaterice”, a explicat dr. Doina Mihaila, medic de familie. Varicela este o boala care este cauzata de un virus ce patrunde in organism pe cale aeriana. Perioada de incubatie este cuprinsa intre sapte zile si doua saptamani. Se caracterizeaza printr-o eruptie ce se intinde pe tot corpul. “Boala poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent la copii; este boala copilariei. De obicei, ea apare spre sfarsitul iernii, cand rezistenta organismului la infectii este scazuta. De asemenea, este perioada in care copiii ies la soare si astfel transmiterea este rapida”, a spus prof. dr. Marian Negut, de la Institutul Cantacuzino.

Circulatie virala mare

De asemenea, explozia de infectii respiratorii este o problema de sanatate publica. “In aceasta perioada ne confruntam cu bolile de sezon. Temperaturile ce se mentin ridicate fac ca circulatia virala sa fie deosebita fata de alti ani. Foarte multe virusuri care si-ar inceta in mod normal activitatea continua sa existe printre noi. Transmiterea e de la persoana la persoana si acest val al transmiterii nu s-a putut opri tocmai din aceste cauze”, a explicat dr. Mardarescu. Temperaturile pozitive au facut ca circulatia persoanelor sa fie intensa. “In mod normal, glandele mucoaselor respiratorii produc in exces secretie de mucus care permite retinerea virusurilor si bacteriilor in timpul rece.
Este una din conditiile fiziologice favorizante. Acum, in lipsa conditiilor clasice, cunoscute de transport, aceste virusuri se manifesta ca niste virusuri activate, in sensul ca pot coexista mai multe surse de infectie. Traficul de persoane este mai mare, varstele sunt diferite, sunt bolnavi in stare acuta care tusesc, stranuta sau sunt purtatori asimptomatici. Virusurile respiratorii sunt agresive direct sau deschid calea bacteriilor in tractul respirator. Astfel se creeaza un teren favorabil pentru complicatii, cum ar fi pneumonii extrem de severe”, a mai explicat profesorul Negut.

Dr. Mardarescu: “Nu se mai respecta patologia iernii”

“In aceasta perioada a anului nu ar trebui sa ne confruntam cu asa ceva. Ceea ce este interesant este faptul ca in ultimii ani nu se mai respecta patologia specifica anotimpului rece. In sectia de pediatrie ne confruntam cu adevarate valuri de boli digestive care reprezinta, in general, patologia specifica verii. Pe de-o parte, acestea pot sa aiba o etiologie legata de modificarea vremii, iar, pe de alta parte, de nerespectarea regulilor de igiena alimentara”, a declarat dr. Mariana Mardarescu.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dr_psy pe 6 Feb 2007, 23:06
    Isi pun biberonul pe soba!

    Vazute: 1. pun biberonul cu lapte al copilului pe soba de teracota, ca sa-l tina "cald". 2 si.. nu rezist sa nu povestesc: nou-nascut cu biscuitul de cacao facut "placuta" in gura (de la supt). Asa o-nvatase soacra! Sa-i dea noului nascut biscuit cu cacao ca doar are dinti si mesteca intens!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod