Antidepresivele si sarcina

Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) a SUA a scos in evidenta doua studii despre utilizarea antidepresivelor pe timpul sarcinii si rezultatele contradictorii care au reiesit in urma experimentelor

Primul studiu arata ca femeile care au incetat administrarea antidepresivelor pe perioada sarcinii sunt de cinci ori mai expuse riscului de reaparitie a starilor depresive, comparativ cu cele care au continuat tratamentul fara intrerupere. Cel de-al doilea studiu a evidentiat faptul ca administrarea acestor antidepresive pe perioada sarcinii nu creste, decat in cazuri extrem de rare, riscul nou-nascutului de a se confrunta cu o problema respiratorie fatala, numita hipertensiune pulmonara persistenta.
Acest risc este de 6 ori mai mare pentru bebelusii ai caror mame au luat antidepresive dupa a 20-a saptamana de sarcina, comparativ cu mamele care nu au luat deloc tratamentul. FDA a evidentiat faptul ca medicamentul antidepresiv Aropax a fost recent schimbat, deoarece s-a constatat ca bebelusii ai caror mame au luat Aropax in primul trimiestru al sarcinii prezinta un risc ridicat de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare. In concluzie, FDA nu recomanda femeilor insarcinate care se confrunta cu stari depresive sa ia sau sa continue tratamentul cu antidepresive, insa rezultatele acestor doua studii "trebuie luate in considerare" cand se decide modalitatea de tratament.
Sfatul FDA "femeile insarcinate sau care se pregatesc sa ramana insarcinate nu trebuie sa intrerupa tratamentul cu antidepresive, fara consultarea unui medic".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod