Accidentele rutiere - a doua cauza de mortalitate la tineri

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) desemneaza perioada 23-29 aprilie 2007 drept "Saptamana Internationala a Sigurantei Rutiere". Sub egida acestui eveniment se organizeaza o serie de evenimente de informare-educare-comunicare cu scopul de a promova prevenirea accidentelor rutiere si acordarea corecta, de catre populatie, a primului ajutor.

Aproximativ 1,2 milioane de persoane din intreaga lume decedeaza anual in urma unor coliziuni pe sosele, acestea reprezentand mai mult de 2,1% din decesele globale, comparabil cu numarul de decese cauzate de alti factori ucigatori ca malaria si tuberculoza.
Analize recente realizate de OMS arata ca, fara interventii care sa scada incidenta accidentelor, numarul deceselor si al persoanelor cu dizabilitati va continua sa creasca in urmatoarele trei decade, pana in anul 2030 accidentele rutiere devenind a opta cauza de deces la nivel mondial. Ratele cele mai ridicate de accidente mortale in regiunea europeana OMS sunt inregistrate in Federatia Rusa, Lituania, Letonia, Portugalia si Grecia. In Europa, viteza excesiva determina 11.000 de decese/ an, iar consumul de alcool si neutilizarea centurii de siguranta alte 10.000 de decese/an fiecare.
In Romania, au loc anual peste 6.500 accidente rutiere grave, soldate cu peste 2.000 decese.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod