A fost inventat ecograful 4D



Un nou instrument medical vine in intampinarea viitorilor parinti: ecograful 4D, care spre deosebire de cele vechi, tridimensionale, "vede" bebelusii in pantec, mult mai detaliat, informeaza cotidianul britanic The Daily Mail. Obstetricianul londonez Stuart Campbell, care lucreaza in premiera cu ecograful 4D in Marea Britanie, sustine ca "este fascinant sa vezi bebelusii mult mai in amanuntime decat inainte. Am fost uimit sa vad tot felul de expresii faciale, precum zambete, clipiri repetate, dar si cum interactioneaza gemenii".
Cele mai spectaculoase fotografii de pana acum a unor gemeni, tripleti sau cvadrupleti in pantecul mamei au fost facute cu un astfel de aparat, pentru un film documentar. Spre surprinderea tuturor, una dintre imagini a dezvaluit un gest ce pare foarte firesc: unul dintre gemeni pare ca se apleaca si isi saruta pe obraz sora. Toate acestea, desi cei doi sunt inca nenascuti. Tehnologia avansata le-a permis oamenilor de stiinta sa imortalizeze dezvoltarea fetusilor mai bine ca oricand, si au putut fi monitorizati gemenii sau tripletii care se inghesuie in uter pe masura ce cresc, se prind de maini sau chiar isi ating fetele unul altuia.
Imaginile de o calitate deosebita au oferit cercetatorilor explicatia pentru "sindromul geamanului care dispare", un fenomen care se inregistreaza cam in 11% din sarcini: un fetus moare si este absorbit de uter. ana.ilie@gandul.info
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod