Grupul american Atkins Nutritionals, cunoscut in principal pentru cura de slabire cu acelasi nume, care a facut furori in Statele Unite timp de cativa ani, dar a ajuns sa fie intens criticata de medici, a declansat procedura de faliment. Grupul fondat in 1989 a anuntat ca se va plasa sub protectia Capitolului 11, legea americana a falimentului, dupa ce a inceput deja sa-si reechilibreze portofoliul de activitati. Atkins Nutritionals sustine ca a ajuns la un acord cu majoritatea creditorilor sai pentru a-si putea restructura datoriile si a obtinut o facilitate de creditare in valoare de 25 de milioane de dolari de la banca elvetiana UBS. Astfel, grupul va putea propune tribunalului specializat un plan de restructurare. Regimul alimentar creat de medicul Robert C. Atkins propune o alimentatie saraca in glucide (paine, paste) si bogata in proteie si lipide (carne). Urmata de milioane de americani, aceasta metoda de slabit a inceput sa piarda teren in mai 2004, dupa ce grupul Atkins a fost dat in judecata de un om de afaceri, care sustine ca s-a imbolnavit de inima din cauza dietei. Numerosi medici si nutritionisti au subliniat ca o dieta care favorizeaza consumul mare de carne nu poate fi benefica pentru inima si aparatul cardiovascular. Dietele doctorului Atkins, adoptate si promovate intens de numeroase staruri de la Hollywood au adus grupului anual peste 80 de milioane de dolari. Robert C. Atkins, care s-a stins din viata pe 17 aprilie 2003, cantarea inaintea mortii sale 116 kilograme si avea 1,80 metri inaltime, ceea ce inseamna obezitate conform standardelor americane. (C.C.)
Colicile abdominale pot fi provocate de stres
Condamnate de proaspetele mamici pentru nenumarate nopti nedormite,
colicile abdominale sunt cauzate, in general, de gazele din intestinele
sugarului. Colicile apar in special la nou-nascuti si la sugari mici, care
n-au implinit inca 3 luni, cu stare generala buna. Se manifesta de obicei
seara, insa nu este exclus sa se faca simtite si in cursul zilei. In general,
dupa implinirea varstei de 4 luni, bebelusii nu mai au colici.
Semnele si simptomele colicilor sunt usor de recunoscut, spun specialistii.
Copilul are crize de plans ascutit, patrunzator, care pot dura ceasuri
intregi, este agitat, se contracta, isi freaca talpile si isi strange genunchii
pe burtica (semn ca-l doare foarte tare), nu prezinta diaree, varsaturi
sau febra.
Tratamentul corect consta in corectarea greselilor de alimentatie,
evitarea starilor conflictuale in jurul copilului si a oricarui motiv de
stres, comprese calde, cu sare, aplicate pe abdomen. De asemenea, pot fi
de ajutor mangaierile repetate (care il calmeaza), leganatul sau plimbatul
in brate. Daca micutul nu se linisteste, se pot folosi si ceaiuri sau medicamente
contra colicilor.
Copiii fumatoarelor pot avea un
comportament antisocial
Femeile care fumeaza in timpul sarcinii risca sa dea nastere unor copii
care vor avea comportament antisocial, spun cercetatorii de la Institutul
de Psihiatrie din Marea Britanie. Ei au descoperit ca exista o legatura
directa intre obiceiul gravidei de a fuma si agresivitatea copilului. Intensitatea
simptomelor copilului creste proportional cu numarul de tigari fumate de
mama in timpul sarcinii, arata rezultatul cercetarilor britanicilor.
Batausi, mincinosi, neascultatori
Un alt risc la care sunt expusi copiii ale caror mame au fumat cand
erau gravide este legat de hiperactivitatea cauzata de deficitul de atentie
(HDA), despre care se stie ca poate duce la un comportament antisocial.
Specialistilor nu le este clar inca daca riscul de comportament antisocial
este legat de HDA mai degraba decat de fumatul in perioada sarcinii, dar
a fost dovedit ca aproape 6% din copii sufera de tulburari de comportament.
Noul studiu sugereaza ca atitudinile antisociale au cauze biologice.
O echipa de la Institutul de Psihiatrie din Londra a trimis chestionare
parintilor a aproape 3.000 de gemeni identici si neidentici, cerand informatii
despre obiceiurile lor legate de fumat si despre comportamentul copiilor.
Acesta din urma a fost definit ca fiind antisocial in cazurile in care
copilul ii batea pe copiii altora, daca distrugea jucariile, fura, mintea
adesea sau era constant neascultator.
Rezultatul studiului: o treime din mame au fumat pe perioada graviditatii
si 4%-11% din copii au dovedit comportament antisocial si tulburari de
atentie.
Din punct de vedere biologic, studiul a demonstrat ca fumatul afecteaza
dezvoltarea creierului si activitatea cerebrala a fatului. Conducatorul
echipei de cercetatori britanici, dr. Tanya Button, spune ca nicotina poate
provoca afectiuni neurologice. In plus,
Dupa 30 de ani de chirurgie estetica si reparatorie, chirurgii se pregatesc sa transforme in realitate un alt miracol al medicinei, poate cel mai surprinzator: un transplant de fata. Clinica din Cleveland din SUA se afla deja in cautarea primului pacient. Medicina isi redezvaluie astfel latura umanista, lasata de multe ori la o parte. Nimeni nu cunoaste evidenta exacta a oamenilor care au ramas desfigurati in urma unor arsuri, traume, boli sau din nastere. Unele cazuri sunt dramatice: logodnici care isi parasesc jumatatea dupa un astfel de accident ce se lasa cu sechele grave, oameni care nu mai pot trai o viata normala niciodata dupa o asemenea tragedie. Chirurgii refac de obicei fata cu piele prelevata de pe spatele sau de pe coapsele victimei. Pacientii sunt nevoiti uneori sa indure 50 de operatii pentru a-si recapata doar cateva dintre functiile muschilor fetei, rezultatele fiind de multe ori mediocre. O expresie faciala normala o spranceana ridicata, o incruntare, un zambet, gesturi esentiale pentru interactiunea sociala erau imposibil de realizat cu ajutorul chirurgiei conventionale. Complexul structural al mimicii faciale este imposibil de redat in totalitatea sa, pacientii desfigurati fiind nevoiti de multe ori dupa operatii sa se hraneasca cu ajutorul tuburilor. La multi dintre ei, acestea sunt motive suficiente pentru a permite instalarea unei depresii cronice. Transplantul facial nu este o forma de vanitate, asa cum cred multi oameni, explica doctorul Siemionow, seful echipei de doctori-cercetatori. "Proiectul nostru nu este pentru oameni sanatosi, care vor sa se plimbe pe strada cu fata altcuiva, ci de un pas inainte pentru acesti pacienti traumatizati". "Filmul Face Off, in care John Travolta face schimb de fata cu Nicholas Cage, este totusi fictiune". O asemenea operatiune complicata poate implica foarte multi doctori care isi desfasoara simultan activiatea pe mai multe planuri. Fata care va trebui transplantata trebuie desprinsa de pe un cadavru. Doctorii au nevoie pentru pacientul desfigurat de epiderma, tesutul adipos de sub epiderma, nervi si vase de sange, insa nu si de musculatura. Chirurgii dau la o parte apoi tesuturile afectate ale pacientului si reataseaza nervii si vasele de sange prelevate de pe fata transplantata, intr-o procedura delicata care poate dura zeci de ore. Si in cazul pielii fetei, ca si in cazul oricarui alt organ uman, exista insa posibilitatea ca, in cazul unui transplant, sa fie respinsa de catre organism infectiile sau cancerul sunt pericolele cele mai frecvente. Exista insa si alte bariere in fata unei astfel de initiative, in special cele legate de etica medicala. (E. F.)
Nu credeti in doctorii de ocazie
Laptele de vaca este contraindicat sugarilor deoarece contine prea multe
lipide, este mai greu digerabil si mai putin bogat in saruri si proteine
decat cel de mama.
Cele mai expuse sunt persoanele care au calatorit in tari
din emisfera sudica
Gripa estivala, spun expertii, este o afectiune usoara, data de virusuri
gripale care se transmit prin aer (enterovirusuri).
Medicina considera ca, daca un organ ar putea fi asemanat cu un gentleman, acela ar fi rinichiul. Nu numai ca el curata de toxine organismul, dar, cand alte organe se afla in suferinta, rinichiul cedeaza cu generozitate din resursele lui. Din pacate, tot mai mult cancerele afecteaza aparatul rino-urinar. La barbati, cancerul de prostata se situeaza pe locul doi, iar cel de vezica biliara pe trei. In randul femeilor, cancerul de vezica biliara ocupa pozitia a doua, dupa neoplasmul de san. Profesorul doctor Ionel Sinescu, directorul medical al Spitalului Fundeni si directorul Centrului de Transplant Renal, Urologie si Dializa, face parte dintre chirurgiii care se chinuiesc 6-7 ore pentru a salva situatia in cazul cancerelor de vezica biliara care au avansat in profunzimea acestui rezervor de urina. Fara vezica biliara se poate trai, dar, cand boala neoplazica impune indepartarea vezicii urinare, trebuie reconstruita. Dupa scoaterea vezicii urinare, la nevoie cu ganglioni afectati, chirurgul urolog este obligat sa modeleze o alta, anatomica, sa construiasca o alta vezica, fie din intestinul gros, fie din intestinul subtire.
Frisoane pe sira spinarii, primul sarut... responsabile pentru toate aceste simptome ale iubirii par a fi si genele. Este deja cunoscut faptul ca deseori prietenii ori sotii au preocupari si pasiuni comune. Noutatea, demonstrata stiintific, este ca partenerii par sa aiba si o matrice genetica similara. Astfel, alegerea partenerului de viata presupune si existenta acestor asemanari ale structurii genetice la cei doi. Concluzia apartine unor cercetatori canadieni de la Universitatea din Ontario, care au facut un studiu ce a inclus o suta de gemeni impreuna cu partenerii lor. Ei au strans date despre tipul de personalitate, background-ul social si despre viziunea asupra vietii. Canadienii au ajuns la concluzia ca atat partenerii, cat si prietenii gemenilor semanau izbitor prin felul in care se comportau si modul lor de viata. "Oamenii prefera oameni care le seamana - extrovertitii prefera extrovertiti, traditionalistii, traditionalisti", a explicat Philippe Rushton, unul dintre autorii studiului. Alegerea partenerului in functie de criterii genetice are la baza si o dorinta neconstientizata de a apara propria mostenire genetica. Rezultatele studiului confirma astfel teoria geneticii evolutioniste, potrivit careia casatoria cu parteneri care ne sunt asemanatori ca structura genetica este motivata de dorinta noastra de a asigura continuarea in timp a propriei matrice genetice. Rushton avertizeaza insa asupra pericolului de a exagera in privinta interpretarii rezultatelor studiului sau. "Similaritatile genetice sunt doar unul dintre numeroasele criterii dupa care ne alegem partenerul", a precizat el.
Cele mai multe atacuri cerebrale
se petrec in emisfera stanga a creierului
Cercetatorii germani avertizeaza ca, daca atacul vascular cerebral (AVC)
are loc pe partea dreapta a creierului, simptomele resimtite de bolnav
sunt deficientele de natura cognitiva, in timp ce atacul cerebral de pe
emisfera stanga se manifesta prin afazii sau pareza.
Este posibil, spun specialistii din Germania, ca pacientii cu risc
de atac cerebral pe partea dreapta sa manifeste stari confuze sau sa nu
mai poata efectua anumite miscari care le erau familiare.
Este posibil ca datele statistice sa nu fie reale
Din cauza ca simptomele in aceste cazuri sunt diferite, unii pacienti
nu au sansa de a primi la timp tratamentul adecvat, spune dr. Christian
Foerch, de la Universitatea J. W. Goethe, din Germania.
Este recunoscut faptul ca, in cele mai multe cazuri, atacurile vasculare
cerebrale se petrec in emisfera stanga a creierului, dar, spun medicii,
statistica ar putea fi falsa din cauza subdiagnosticarii atacurilor cerebrale
de pe partea dreapta a creierului.
AVC de stanga afecteaza limbajul
Atacurile din emisfera stanga afecteaza, de obicei, limbajul si functionarea
bratelor, dar cele din emisfera dreapta creeaza confuzie in gandire si
probleme de locomotie, care pot fi confundate cu simptomele altor afectiuni
decat cele cerebrale. Echipa de cercetatori a studiat peste 20.000 de fise
medicale ale pacientilor cu AVC si a descoperit ca 65a din bolnavi au avut
atacul pe partea stanga a creierului, iar 44a pe partea dreapta a acestuia.
Calciul poate preveni cancerul de colon
STUDIUL. Suplimentele de calciu pot preveni aparitia polipilor de colon
care pot duce uneori la cancer, arata un studiu publicat in revista
Acidul orotic,
numit si vitamina B13, previne imbatranirea precoce, unele tulburari hepatice
si ajuta in procesele de memorie. Se gaseste in forma naturala in lapte,
drojdie de bere, in radacinoase si in zer. Specialistii spun ca acidul
orotic este produs chiar de organismul uman, rolul sau fiind acela de a
declansa o sinteza intre proteine si acidul nucleic, substanta ce imbunatateste
capacitatea de concentrare, mai ales in cazul varstnicilor.
B13 se metabolizeaza in organism in acid folic si vitamina B12 si poate
fi de ajutor in prevenirea atacurilor de cord, a sclerozei si a problemelor
cu ficatul.