40% din romani sunt hipertensivi

In Romania, aproximativ 40% din populatie este hipertensiva. Hipertensiunea este principalul motiv pentru care pacientii se prezinta la medic, dintre acestia doar 7% ajungând sa aiba tensiunea arteriala controlata.
Numeroase studii epidemiologice au aratat ca hipertensiunea este "un ucigas silentios", fara semne prevestitoare. Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta reprezinta principala cauza de mortalitate cardiovasculara. Hipertensiunea este o epidemie globala care afecteaza 1,5 miliarde de persoane la nivel mondial.

Hipertensiunea poate produce accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta cardiaca si renala, fiind cauza majora a bolilor cardiovasculare.
 

17 Mai a fost desemnata Ziua Mondiala a Hipertensiunii, cu rolul de a comunica publicului informatii despre preventia, detectia si tratamentul hipertensiunii arteriale si a complicatiilor acesteia.

Anul acesta, pentru a 3-a oara consecutiv, Societatea Romana de Cardiologie, cu sprijinul companiei farmaceutice sanofi-aventis Romania, vor organiza manifestari cu caracter educativ cu privire la hipertensiunea arteriala (masurare gratuita a tensiunii arteriale si prezentari despre hipertensiune):

12 mai 2009, ora 13.00, Bucuresti - RATB;
15 mai 2009, ora 11.20, Brasov – Fabrica MTI;
18 mai 2009, orele 12.00, Petrosani – mine.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod