Tu stii cati ani au plamanii tai?

Ziua Mondiala a BPOC – Suport pentru o afectiune pulmonara devastatoare

Pe 18 noiembrie se celebreaza cea de-a 8-a editie a Zilei Mondiale a BPOC. Evenimentul are loc in fecare an in luna noiembrie si are ca obiectiv popularizarea acestei afectiuni la nivel mondial. Deviza sub care se desfasoara activitatile din acest an este "Iti lipseste aerul. Dar nu iti lipseste sprijinul". Este un mesaj pozitiv, care subliniaza ca exista in prezent posibilitati de tratament eficiente pentru pacientii diagnosticati cu BPOC.
Tratamentele existente ii fac pe pacienti nu doar sa se simta mai bine, dar cu ajutorul lor, ei isi pot continua viata intr-un mod activ. In plus, aceasta deviza este un semnal de alarma catre publicul larg.

Dispneea (senzatia de sufocare sau lipsa de aer) nu este doar un atribut inevitabil al inaintarii in varsta. Dispneea poate fi un semn al bolii, iar cei care au asemenea simptome, ar trebui sa mearga la medic si sa isi verifice functia pulmonara. Aceasta este de altfel si tema campaniei organizata anul acesta de Societatea Romana de Pneumologie.
"Tu stii cati ani au plamanii tai?" este o campanie prin care se incearca sensibilizarea populatiei asupra importantei unor investigari periodice ale functiei pulmonare si al consultului la medicul pneumolog. Tot cu ocazia acestei zile, a fost lansat si site-ul www.desprebpoc.ro care vine in ajutorul persoanelor care sufera de aceasta afectiune.

Fara respiratie, viata nu este posibila. Anul 2010 a fost declarat "An al Plamanilor" si este momentul sa ne indreptam atentia si asupra acestei afectiuni, responsabila de decesul a circa 3 milioane de persoane in fiecare an si cu o rata mare de sub-diagnosticare (intre 25 - 50% la nivel mondial).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod