Respecta bioritmul pielii tale!

Ingrijire de primavara

 
Este sezonul tipic al alergiilor si al unei accentuate sensibilitati cutanate. “Pielea isi manifesta reactivitatea si au loc reactii neplacute ale acumularilor de toxine din timpul iernii. Este momentul ideal pentru o curatire intensa si la exterior (gomaj si peeling) si la interior (cura de detoxifiere)”, spune Celine Laperdrix.
Prioritatea este purificarea si hidratarea. O cura de vitamine si miscarea in aer liber aduc sanatate si iti fac tenul sa infloreasca.
 

Ingrijire de vara

 
Sebumul secretat de piele este fluid, porii sunt dilatati, iar pielea transpira din belsug. Astfel, este nevoie doar de hidratare si o buna curatire, adecvata tipului tau de ten. “Prioritatea verii este hidratarea si protectia impotriva razelor solare intense”, spune Celine Laperdrix.
 

Ciclul menstrual afecteaza pielea


Femeile au parte de o reinnoire celulara intr-un ciclu complet care dureaza, in medie 27-28 de zile. Oscilatia hormonilor feminini are efecte imediate asupra pielii. Primele zece zile de la aparitia menstrei este perioada de reconstructie, cand innoirea pielii este foarte accentuata. “Evita in aceasta perioada peeling si gomajul. Evita exfolierea si alte masuri drastice asupra pielii”, sfatuieste Celine Laperdrix.

Cu zece zile inainte de aparitia ciclului lunar sunt recomandate si necesare toate masurile care au ca scop si efect curatatea pielii si limitarea secretiei de sebum. In perioada de mijloc a celor 28 de zile pielea este in toata stralucirea si frumusetea ei.

Acest ritm se modifica substantial dupa varsta de 45-50 de ani sau dupa instalarea menopauzei.

Alternanta zi-noapte


Acest bioritm este cel mai important, dar cel mai putin cunoscut. “Ritmul noapte-zi sta la baza dezvoltarii crono-dermatologiei, cand cosmeticele sunt folosite dupa principiile administrarii medicamentelor”, explica Celine Laperdrix.

Ziua, pielea se “apara” de agresiunile din mediu, de la poluare, pana la atacurile bacteriilor si ale microbilor. Cum? Prin secretia de sebum si prin pH-ul pielii, ca reactie la contactul cu razele solare si lumina.Curatarea pielii, dimineata, trebuie sa fie delicata, tocmai pentru a nu inlatura si barierele naturale de protectie. Secretia de sebum este minima dimineata, dar atinge un maxim la pranz, in jurul orei 13.00, in timp ce pH-ul este maxim dimineata, cand asigura cea mai buna protectie, si scade spre seara. Dupa-amiaza, pielea este mult mai sensibila fata de primele ore ale diminetii.

Noaptea, predomina mecanismele de regenerare, care sunt foarte active intre orele 23 si 03., cand celulele se divid cu cea mai mare viteza.
Epiderma este deschisa si sunt favorizate schimburile de substante. Acesta este un motiv in plus pentru curatarea tenului, dar si pentru hranirea suplimentara cu o crema adecvata. Pe de alta parte, specialistii sustin ca este recomandat ca o data, de doua ori pe saptamana, sa te culci fara sa mai folosesti o crema de noapte, dupa ce ti-ai curatat bine fata si dupa ce ai aplicat o masca hranitoare. “Este recomandat sa nu intervii cu suplimente nutritive din exterior, pentru a stimula si intretine mecanismele proprii de regenerare ale pielii, care sunt pana la urma cea mai buna crema de noapte. Ideea este ca, daca peste crema de seara se poate sari, peste curatarea atenta a fetei, nu!” este de parere Celine Laperdrix.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod