Cum iti intaresti sistemul imunitar in sezonul rece?

In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 - 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 - 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


Alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, de aceea trebuie sa fie adecvata varstei si sa se adapteze in permanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important.


70% din sistemul nostru imunitar este plasat la nivel intestinelor


Organismul vine in contact cu factorii externi prin intermediul pielii si al sistemului gastrointestinal. Aportul nutritional trebuie adaptat tinand cont de sezonul in care ne aflam. E demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin. Ca urmare, este evident ca printr-o alimentatie corect aleasa, ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii.

"Zilnic trebuie consumate probiotice", ne spune specialistul. "O flora intestinala echilibrata mareste rezistenta la imbolnaviri si minimizeaza consecintele terapiei cu antibiotice, foarte frecventa in acest sezon", adauga acesta. Un tranzit intestinal deficitar ne afecteaza viata. Intestinul este colonizat cu bacterii la cateva zile dupa nastere, apoi flora intestinala se modifica cu varsta. Dezechilibrul intestinal poate duce chiar la ingrasare.

Ce trebuie sa consumi in sezonul rece?


Potrvit specialistului, alimentatia alaturi de un stil de viata echilibrat ne ajuta sa tinem bolile la distanta. Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt:

  •  vitamina C: aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le poti gasi intr-un ardei rosu de marime medie, doua portocale sau un grapefruit, 100 g de patrunjel;
  • vitamina A: aportul zilnic recomandat este de 800 micrograme, pe care le poti procura din morcovi, ficat, peste, ou, unt.

Mineralele de care are nevoie sistemul imunitar sunt:
  • zinc - 10 mg pe zi, il gasesti in fructe de mare, seminte de dovleac, paine si cereale integrale;
  • seleniu - 55 micrograme/zi.
    Surse principale: nuci, paine, peste, carne, oua.

Iaurturile probiotice, cum sunt cele care contin tulpina L Casei Imunitass, te ajuta sa-ti intaresti sistemul imunitar si sa faci fata mai bine agentilor patogeni care te asalteaza in sezonul rece. Consumul zilnic te ajuta sa reduci frecventa imbolnavirilor si sa te vindeci mai rapid. Potrivit specialistului, alte surse de probiotice sunt: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapa, ovazul, chefirul si muraturile, cele preparate traditional, puse la murat cu sare, nu facute cu otet.

O alimentatie variata si echilibrata este recomandata in orice anotimp. Imprieteneste-te cu merele! Sunt fructele traditionale si sunt surse de antioxidanti si vitamine. Produsele lactate nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic fiindca furnizeaza proteine de calitate superioara si sunt principala sursa alimentara de calciu.

Absorbtia calciului este conditionata de un aport suficient de vitamina D. In anotimpul friguros, din cauza expunerii foarte reduse la soare, sinteza endogena de vitamina D scade dramatic, deci e nevoie de un aport alimentar la nivelul necesarului zilnic de 5 micrograme.
Sursele principale sunt pestele gras, ficatul, alimentele imbogatite cu vitamina D, de regula produse lactate. Vitamina D are rol demonstrat in modularea sistemului imunitar. Consuma alimente din cereale integrale - sunt o sursa de fibre esentiale pentru un sistem digestiv sanatos, dau senzatia de satietate si ajuta la mentinerea greutatii normale.

Consuma cat mai des peste, pentru ca este o importanta sursa de proteine si acizi grasi omega 3, care reduc nivelul colesterolului rau. Inlocuieste alimentele grase cu cele cu continut scazut de grasimi. Gateste sanatos si delicios, fierbe sau prepara carnea si legumele la gratar.

Daca tii post, pastreaza echilibrul alimentar si diversitatea si in aceasta perioada. "Cartofii prajiti sunt de post, usor de preparat si gustosi, dar contin multa grasime, deci multe calorii. Daca ii fierbi sau ii consumi copti, sunt foarte sanatosi si favorizeaza reducerea kilogramelor", ne spune prof. dr. Mencinicopschi. Absenta lactatelor si a carnii rosii poate produce deficiente de calciu si fier, minerale extrem de importante pentru sanatatea si echilibrul organismului – deficiente care trebuie neaparat compensate.
Broccoli si spanacul sunt surse de calciu, respectiv fier, dar mai greu asimilabile decat din lapte sau carne. De aceea, in aceasta situatia suplimentele alimentare de calitate iti pot fi de folos.


Sfaturi de care sa tii cont in sezonul rece


Alaturi de alimentatia corecta, alte cateva conditii trebuie respectate pentru a te bucura de o iarna linistita:
  • imbracamintea calduroasa, adecvata conditiilor meteo;
  • miscarea: nimic nu se compara cu libertatea de miscare pe care o ofera sezonul calduros, insa, chiar daca plimbarile lungi nu mai sunt o optiune pentru toti, nu inseamna ca trebuie sa renunti la sport. Poti frecventa o sala de fitness sau un bazin de inot;
  • odihna suficienta este esentiala pentru un organism rezistent;
  • respectarea regulilor de igiena: evitarea contactului cu persoane bolnave, spalatul frecvent al mainilor etc.

Daca tii cont zilnic de aceste sfaturi, te vei bucura nu doar un sezon, ci pe termen lung, de avantajele unui organism rezistent si de o stare generala de bine.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Michaela_ela pe 3 Dec 2014, 15:29
    colostru bovin pentru imunitate

    eu am probleme cu imunitatea de mica, din cauza asta am avut tot felul de infectii si boli, pana m-a lamurit doctorul ca un motiv e si imunitatea scazuta. despre colostru bovin am auzit numai lucruri nemaipomenite, ca aduce foarte multe beneficii pentru sanatate si mai ales pentru imunitate. Am luat activit imuno forte, un supliment natural pe baza de lactoferina, l-am luat de la farmacia Ropharma si m-a ajutat foarte mult cu problemele de imunitate. vi-l recomand cu mare drag

    0
    0

  • 4life pe 7 Nov 2011, 20:56
    cel mai eficient !!!

    Ofelia, si ceilalti ce au astfel de probleme cu copii, singura solutie viabila pentru sistemul imunitar, este TRANSFER FACTOR, cel mai eficient imunomodulator, practic parte componenta a sistemului imunitar al mamei...este 100% natural, extras din colostru bovin !!! cautati detalii si dati o sansa la o viata normala copiilor vostrii !!! iar pentru intarirea sistemului imunitar, se poate folosi TRANSFER FACTOR PLUS, ce asigura un plus de pana la 437% pentru activitatea sistemului imunitar !!!

    2
    2

  • Nicunicuflp pe 28 Feb 2011, 19:21
    Cum iti intaresti sistemul imunitar

    Una din soluțiile ideale și absolut naturale să consumați gel de Aloe Vera- el conține aproape toate componentele necesare celulei umane: ridică imunitatea; reglează metabolizmul; dezintoxifică organizmul- o hrană ideală pentru celulele noastre și fără nici un efect negativ, este recomandat tuturor! nicuflp@gmail.com

    3
    0

  • stefan Haiduc pe 5 Oct 2010, 22:15
    intarirea sistemului imunitar/ raspuns

    vedeti pe net articole despre APARATUL SALIN

    7
    0

  • cosmina pe 20 Mai 2010, 13:44
    astm bronsic

    mergeti cu fetita la o salina cel putin 1-2 ori pe an ,primavara si toamna. am avut si eu fetita cu astm bronsic si am fost la salina SLANIC-MOLDOVA aproape 8 ani. si acum nu mai are nimic s-a vindecat.succes sa aveti sanatate.

    1
    1

  • Ofelia pe 8 Mai 2010, 15:20
    intarirea sistemului imunitatea

    Am o fetita de 7 ani si este diacnosticata cu astm bronsic de la varsta de 2 ani, am fost la controale periodice si am luat tratament. Din noiembrie 2009 medicul ne-a zis sa nu mai luam tratament deocamdata. Cert este faptul ca fetita nu s-a imbolnavit nici in iarna, dar nici acum primavara, doar ca de o luna si jumatate avem tot nasul infundat mai ales seara. Daca ma poate ajuta cineva sa-mi spuna ce as putea sa-i dau. M-am saturat sa tot merg pe la medici si sa ne dea picaturi in nas si siripuri pentru tuse. Va multumesc anticippat.

    0
    1

  • Ofelia pe 8 Mai 2010, 15:13
    intarirea sistemului imunitatea

    Am o fetita de 7 ani si este diacnosticata cu astm bronsic de la varsta de 2 ani, am fost la controale periodice si am luat tratament. Din noiembrie 2009 medicul ne-a zis sa nu mai luam tratament deocamdata. Cert este faptul ca fetita nu s-a imbolnavit nici in iarna, dar nici acum primavara, doar ca de o luna si jumatate avem tot nasul infundat mai ales seara. Daca ma poate ajuta cineva sa-mi spuna ce as putea sa-i dau. M-am saturat sa tot merg pe la medici si sa ne dea picaturi in nas si siripuri pentru tuse. Va multumesc anticippat.

    0
    1

  • Gabriela pe 8 Mar 2010, 18:35
    Mierea de Manuka- antibiotic natural - intareste sistemului imunitar

    Mierea de Manuka este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut in prezent, ale carei proprietati sunt cercetate de 15 ani la Universitatea din Waikato din Noua Zeelanda, de catre Dr. Peter Molan si echipa sa de cercetatori. Are proprietati foarte puternice antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si antifungice, fiind extrem de eficienta in sustinerea sistemului imunitar si ameliorarea unei mari varietati de probleme de sanatate.

    11
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod