Depresia de sarbatori

In perioada sarbatorilor sunt cele mai mult sinucideri. Cele mai multe depresii sunt inainte de Craciun si de Anul Nou. De ce? Pentru ca sunt momente de sarbatoare, de adunare in grupul social mic: prietenii nostri, dar mai ales familia noastra.
Pe parcursul anului oamenii se pot refugia in multe alte tipuri de activitati: stau 12 ore la serviciu, ies la bere cu prietenii, se duc la mall la un film sau se uita la televizor si nu le pasa pentru ca este o seara ca oricare alta. Dar, sarbatorile de iarna aduc in aer emotia celebrarii care e palpabila, si atat de multa fericire te izbeste si te face sa-ti asumi singuratatea, neimplinirile, esecurile, sentimentul de inadecvare sociala si nu le mai poti nega, nu mai ai unde sa fugi.

Prietenii se duc sa faca cumparaturi de Craciun, se duc cu familiile lor, se duc la parinti, se duc cu copiii si atunci e mult mai probabil sa te trezesti singur. Chiar daca sunt singuri foarte multi in grup, tot percep sentimentul de inadecvare pentru ca pot ajunge sa perceapa singuratatea impreuna cu ceilalti amici.

Si pe un fond de vulnerabilitate, pe istorie de depresii preexistente creste foarte mult pericolul suicidului, pericolul de a intra intr-o depresie, de a-ti constientiza defapt nefericirea. Depresia este o emotie a renuntarii si, in loc sa lupti te retragi si mai mult in tine, te inchizi si mai mult in tine, te simti si mai nefericit, trist.
Adica interactionezi din ce in ce mai putin si cu cat interactionezi mai putin, cu atat ti se pare ca esti mai izolat; cu cat te simti mai izolat, cu atat ti-e mai greu sa interactionezi. Este un cerc vicios.


Valorizarea: o sursa a depresiei de sarbatori

O alta sursa a depresiei in preajma sarbatorilor vine din valorizare. Foarte multi oameni se valorizeaza in functie de anumite comportamente care nu-si mai au locul de Craciun. De exemplu: sunt seful unor angajati si ma simt important, insa deodata ma trezesc ca trei saptamani nu mai stiu cine sunt si nu ma baga nimeni in seama, etc.


Sfaturile psihoterapeutului

1. Nu uita: Craciunul este o sarbatoare a daruirii! Cel mai important sfat in plan comportamental este sa nu uiti ca sarbatoarea Craciunului - indiferent daca suntem sau nu religiosi -  este in primul rand o sarbatoare a daruirii. Asadar, oricat de trist/a si de deprimat/a ai fi, trebuie sa gasesti in tine capacitatea de a ajuta pe cineva care are mai multa nevoie decat tine.
Acest lucru iti poate da un mare sentiment de implinire si te face sa constientizezi multe lucruri.

Asadar, in loc sa te hranesti din propria nefericire, mai bine iesi putin in exterior si uita-te la oamenii care au nevoi concrete: nu au ce sa manance de Craciun, etc., acesta fiind un moment perfect ca sa iti indrepti atentie in aceasta directie.

2. Percepe-te in raport cu tine insuti/insati! Un lucru important este sa ne percem pe noi in raport cu noi insine. Ideea de familie este o semantica abstracta, in care poti sa pui ce vrei tu. Familie poate sa insemne frati, surori, strabunici, bunici, nepoti, verisori. Familie poate sa insemne propria ta familie, sau familie poti fi tu cu persoana cea mai apropiata de sufletul tau.

Trebuie sa incerci sa iti creezi propriul dictionar si propria semnatica a notiunii de familie si sa te porti in consecinta. Daca tu esti singur/a si esti propria ta familie, atunci familia ta merita tot respectul pe care orice familie il are in preajma sarbatorilor de iarna cu intreaga daruire si consideratie.
Asta inseamna ca si familia ta merita beculetele de Craciun, bradul de Craciun, are dreptul sa se bucure, are dreptul sa-si traiasca Craciunul ca si orice alta familie.

3. Creeaza-ti ritualuri de Craciun! Un alt sfat ar fi sa iti creezi ritualuri de Craciun care sa te ajute sa treci mai armonios in timp. Fiecare persoana, fie ca este singura poate sa-si faca propriul ritual. Sunt atatea lucruri care pot fi inventate, atatea care pot fi imbunatatite cu ceva personal: sa citesti un anumit tip de carte, sa pui beculete de-o anumite culoare in brad.

4. Bucura-te! Un alt sfat este sa-ti dai voie sa te bucuri: intotdeauna vor fi oameni mai bogati decat tine, oameni mai fericiti decat tine, oameni mai impliniti decat tine. Interactionand social si avand un sentiment de neimplinire poti avea tendinta de a vedea mai mult ceea ce au cei din jurul tau in aceasta sarbatoare, decat sa vezi ceea ce ai tu.

Opreste-te si detaseaza-te de ceea ce este in jur! Piveste ceea ce ai tu, ce este important pentru tine si ce ti-ai mai putea dori, ceva care sa depinda de tine si nu de Mos Craciun.
 
5. "Golul" financiar este o sursa de depresie pentru unele persoane. Oricat de greu ar fi trebuie sa nu uiti ca sarbatoarea Craciunului nu este una a belsugului, ci una a bucuriei.
Bucuria este o emotie care este in interiorul fiecaruia si, indiferent de luxul care te inconjoara ea se manifesta la fel.

6. Pierderea unei persoane dragi este mai intens resimtita de sarbatori! Este foarte important sa-ti asumi faptul ca tu esti aici si ca persoana pierduta si-ar dori ca tu sa te bucuri si sa sarbatoresti Craciunului ca pe vremuri. Trebuie sa-ti asumi cu maturitate conditia pe care o ai si sa duci mai departe sarbatorile de iarna ca pe un moment de celebrare.

Articol realizat in colaborare cu Lena Rusti, psihoterapeut
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • deprimat pe 26 Dec 2010, 06:30
    depresia

    pai nici eu nu cred ca mai stau mult pe aici. stiu ca e pacat sa iti iei viata, insa de ce sa stai si sa suferi? cei care ne cred nebuni ar trebui sa traiasca putin din viata noastra si abia apoi sa dea verdictul. eu cred in minuni - e o minune ca am rezistat pana azi, insa stiti vorba aia : ''orice minune tine 3 zile" articolul mi se pare frumos, insa cel care l-a scris o duce bine, nu stie ce inseamna sa fi singur si trist de sarbatori, asa ca sfaturile nu sunt la locul lor

    1
    0

  • yo pe 23 Dec 2010, 08:08
    o sa ma sinucid

    mi-am pierdut familia din cauza jobului, am un copil care nu vrea sa ma vada, si o ex nevasta care ma uraste. Nu mai am pe nimeni. O sa iau o funie si o sa caut un copac, si o sa termin cu vrajeala asta.

    1
    0

  • onelusa pe 19 Dec 2008, 05:50
    Fiecare dintre noi...

    Am vazut multe articole cu sfaturi pentru cei nefericiti. Intrebarea e: oare mai cred ei in sfaturi? Cu siguranta fiecare dintre noi au in jur persoane nefericite, singure. Te-ai gandit vreodata sa le intrebi ce fac, sa le iei "cu forta" in casa ta si sa impartiti bucuria sarbatorilor? Sa te duci peste ei si sa pui lumina in viata lor? O prietena mi-a spus ieri ca nici nu se gandeste sa faca brad ca ii aduce aminte de craciun si e si mai deprimant...oamenii nefericiti nu mai cred aproape in nimic. o solutie ar fi sa le cotropesti nefericirea si sa le arati ca ii iubesti. Fa o lista cu toti oamenii singuri pe care ii cunosti si da-le putina dragoste din tine...

    0
    0

  • nina pe 8 Ian 2008, 16:38
    ... :)

    E real, solutiile sunt bune, dar ce facem cu cei care nu (mai) ajung sa citeasca aceste randuri... pana nu e prea tarziu, sa-i cuprindem in dragostea noastra, sa nu lasam indiferenta sa ne acopere atat de mult...

    0
    0

  • mihaela pe 29 Dec 2007, 11:38

    Este foarte bine ceea ce faceti prin intermediul internetului m-ati ajutat foarte mult. Va multumesc ca mi-ati trimis acest mail.

    0
    0

  • Zamfira pe 28 Dec 2007, 12:54
    Multumiri

    Multumiri pentru sfaturi! Minunate! De mult ajutor. Parca am vorbit direct cu voi! Cata dreptate aveti! Va urmez sfaturile si astept si pe alte teme.

    0
    0

  • Emilia Iancovici pe 25 Dec 2007, 11:41
    Depresia de sarbatori

    Astazi am citit cel mai adrevarat articol, in perfecta armonie cu ceea ce cred, cu ceea ce simt eu; aproape ca mi-am ascultat propriile ganduri. Din pacate nu toti au intelepciunea de a vedea ca lucrurile stau chiar asa.

    0
    0

  • mariana tothfalusi pe 23 Dec 2007, 05:55
    Depresia de sarbatori

    Sfaturile competente ale Domnei phisoterepeut indraznesc sa le completez adaugand: Atitudinea fata de Eveniment completata cu o Investitie in Tine Insuti!!! Adica trebuie completat cum ca Gandurile, pe fondul socului emotional, produc si ele o supraproductie de radicali liberi, deci Carentarea trebuie Combatuta in Maxima Urgenta cu un program de wellness inteligent conceput!!! Craciun Fericit!

    0
    0

  • Oana pe 22 Dec 2007, 22:27
    De mare ajutor...

    Acest articol a venit ca un raspuns la starea pe care o aveam... ma simteam singura. Acum mi-am dat seama ca exista oameni si mai nefericiti decat mine si ca de fapt cu putin mai multa speranta si cu rabdare lucrurile vor fi din nou asa cum erau odata. Multumesc!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod