Tensiunea in cuplu: frecvent intalnita de sarbatori

Conflictele din preajma sarbatorilor nu aduc nimic nou in relatie, ele spun exact ceea ce este in relatie, numai ca intensitatea este mai mare pentru ca miza socului este mai mare.
Gasiti solutii cu respect pentru fiecare!

O relatie care functioneaza si care este armonioasa si se bazeaza pe cooperare va trece cu bine si peste perioada sarbatorilor, gasind solutii cu respect pentru fiecare (de exemplu, ea isi doreste o rochie de Revelion care inseamna 50% din bugetul alocat sarbatorilor sau petrecerea sarbatorilor pe un vas de croaziera sau la munte, etc).


Conflictele mici se intensifica de sarbatori

Insa, cand in cuplu sunt conflicte mici care pot fi lasate deoparte sau rezolvate printr-o simpla cearta - pentru ca timpul trece, se duc la serviciu si uita sau au sentimentul ca pot sa abandoneze - in perioada sarbatorilor, miza fiind mai mare, conflictele ies la suprafata.


Evita discutiile de genul "totul sau nimic"!

Cu cat celalalt se simte mai putin vazut in cuplu, cu atat isi va crea un sentiment mai mare de frustare si cu atat va avea asteptari mai mari de la celalalt, chiar fara a i le transmite. Se poate ajunge la discutii de genul: "tot anul am facut eu nu stiu ce (fara ca celalat sa stie i s-a facut o favoare) si acum vreau si eu odata sa facem cum zic eu".
Aceste discutii de genul "totul sau nimic" creeaza o foarte mare tensiune emotionala, distrug armonia si disponibilitatea de a te bucura de sarbatori.


Cand cuplul este in conflict cu mediul extern

O alta presiune care poate sa-si faca aparitia in aceasta perioada vine din exterior: amandoi merg in aceeasi directie, dar sunt in conflict cu mediul, vor sa dovedeasca ceva despre ei, despre familia lor care este in discordanta cu posibilitatile lor, cu situatia in care sunt sau cu ceea ce-si doresc de fapt. Ca exemplu, poate fi data situatia in care cei doi trebuie sa se duca la ski in Austria pentru ca toti colegii de la serviciu fac acest lucru, desi ei au credit la masina, la casa, etc si nu si-ar permite acest "lux".

Acest tip de tensiune vine din impunerea unei anumite imagini sociale si, de obicei, unul dintre membrii cuplului cedeaza mai repede sau se opune mai vehement daca presiunea este resimtita din partea celuilalt (adica daca "luxul" este impus de mediul social in care este celalalt).


In aceste cazuri este recomandat sa iti pui niste intrebari cu privire la mediul social in care traiesti si sa rezolvi "complexele" si altfel decat cheltuind foarte multi bani, sa faci ceea ce simti si ceea ce te/va implineste, nicideum ceea ce crezi ca asteapta altii de la tine/voi (ca si cuplu).


Unde mergem: la ai mei sau la ai tai?

Mai este si presiunea care tine de familiile celor doi parteneri. Parintii lui ii preseaza sa petreaca Craciunul acasa la ei, iar parintii ei incearca sa-i atraga inspre ei. In aceste conditii, este foarte dificil sa se ajunga la o solutie armonioasa.

Cel mai important este consensul, sa vrei sa rezolvi situatia si sa intelegi ca mai exista si altcineva langa tine. Daca problema este discutata intre cei doi parteneri si este intoarsa pe toate partile, variantele cele mai bune pot iesi la suprafata.
De exemplu: pot petrece Craciunul impreuna si sa-si faca propria traditie; pot merge un an la parintii ei si celalalt la ai lui; pot veni parintii impreuna, etc.

Prin urmare, ca sa eviti aceasta situatie trebuie sa vrei sa-i gasesti rezolvarea, nu sa-ti exprimi emotia - ca poti fi dezamagit/a, revoltat/a, poti avea sentimentul ca ai facut deja foarte multe sacrificii si ca vrei sa obtii varianta ta, indiferent de consecinte. Si aceasta duce la foarte multa tensiune emotionala si la conflict. Ba mai mult, trebuie sa tii minte ca oricare ar fi varianta adoptata, ea nu va fi cu implinire sufleteasca si discutiile pot merge in aceasta directie ani in sir.

Solutia este sa pornesti de la ideea constructiva ca veti gasi o varianta potrivita pentru amandoi, sa discutati deschis si sa va ascultati reciproc.


Alcoolul in exces distruge armonia in cuplu

Un alt tip de presiune vine din comportament: de sarbatori se bea mai mult, se mananca mai mult, iar cand unul dintre membri are probleme serioase cu alcoolul acest lucru poate sa duca la conflict in relatie.


Articol realizat in colaborare cu Lena Rusti, psihoterapeut
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Silvia-Alexandra pe 30 Dec 2007, 12:44
    Buna

    De craciun am patit ceva: am plecat la ai mei pe 24, pe 25 am plecat la ai lui pentru ca l-au presat (amenintat) ca nu mai este fiul lor daca nu ne ducem de Craciun la ei. S-au purtat frumos dar mi se rupea inima sa vad ca au recurs la santaj pentru a ne vede 24 de ore, practic nu am avut Craciun pentru ca l-am petrecut pe drumuri. Vi se pare normal, probabil ca nu... nici noua, dar ne-am promis ca nu se va mai intampla. Ai mei au fost intelegatori si au spus ca nu merita sa ne certam din cauza asta, pe cand ai lui... Sper sa invete cineva din asta si sa nu cedeze cum am facut noi. Va multumesc.

    0
    0

  • VIOLETTA pe 24 Dec 2007, 16:33

    Este foarte interesant subectul... chiar delicat. Dar ce este mai interesant faptul ca se dau si solutii pertinente, pentru aceasta tin sa va multumesc. Felicitarile mele.

    0
    0

  • pina perescu pe 23 Dec 2007, 06:10
    Tensiunea in cuplu -frecventa de sarbatori

    Parerea mea este ca o societate moderna va gasi posibilitatati de deschidere de locatii cu scopul de a se intalni oameni cu probleme de cuplu spinoase si sa discute cu sufletul curat, primind in schimb o pilda folositoare. mi-as dori sa fie asa ceva cum cafenelele ,dese si ietine . partea buna ,e ,oamenii sa se dezvetede;una spun ,alta gindesc si alta fac . ce multa suflare ar trai calma ,impacata cu propria existenta fara a mai simti umilinta la tot pasul ca nu are cit ala din tv,ala de peste strada ,ala care tasu este...cu bani . pentru d-na LENA RUSTI ,o rog sa ne mai scrie retete pentru suflet . o prietena ,absolventa de fac . de stiinte administrative ,promotia 2007,nu si-a gasit servici pentru ce a invatat . Atunci ,intr-o scrisoare ea mi-a spus ;caseroagasa-i dea dumnezeu seninatatea,saaccepte lucrurile pe care nu le poate schimba,curajul de a le schimba pe cele care le poate si intelepciunea de a le deosebi . sarbatori fericite !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod