Performanțele școlare, influențate de aportul de fier

Zilnic auzim la televizor, în presă sau chiar printre prieteni despre diferite probleme de sănătate cauzate de lipsa de vitamine și minerale la care sunt expuși copiii și poate că de multe ori ne punem întrebarea – Ce e de făcut pentru a evita o astfel de situație?

Nu există un răspuns standard, cu atât mai mult cu cât copilaria se caracterizează printr-un proces de creștere și dezvoltare a organismului deosebit de complex și rapid care nu se mai regăsește în alte perioade ale vieții.  Cu toate acestea, există un element cheie în cadrul unei astfel de etape, și anume fierul.

În situația în care nivelul de fier din organism este redus, capacitatea celulelor roșii ale sângelui de a transporta oxigen de la nivelul plămânilor către celelalte organe și sisteme se reduce semnificativ. Oxigenarea deficitară a țesuturilor organismului are consecințe pe termen mediu și lung, mai ales pentru un organism în plin proces de dezvoltare, afectând buna funcționare a acestuia.

De cate ori nu vi s-a întâmplat să îl vedeți pe cel mic obosit,  făra poftă de mâncare, neatent? Ei bine, în astfel de situații, trebuie sa vă gândiți că este posibil ca acesta să sufere de anemie prin deficit de fier, cea mai frecventă problemă nutrițională care îi afectează pe copiii din România.

Fierul este un mineral cheie din alimentație care poate preveni și ajuta în rezolvarea acestei probleme. Campania Nestle și-a propus să vină în ajutorul părinților din România și să ofere soluții cât mai simple, care să-i ajute pe aceștia să asigure aportul adecvat de fier în alimentatia copiilor. Campania ”Împreună creștem copii puternici” are un mesaj simplu: Nu uita! Fier în fiecare zi! De ce? Pentru că fierul este mineralul esențial în cadrul unei alimentații echilibrate și adaptate nevoilor celui mic. Fierul  ajută la îmbunătățirea capacității de concentrare și atenție și îi poate oferi copilului energia și puterea de care are nevoie pentru a-și desfășura activitățile zilnice.

Rolurile fierului pentru organism:

·         Contribuie la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei, asigurând astfel transportul oxigenului în organism.

·         Contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.

·         Contribuie la un metabolism energetic normal.

·         Este un nutrient cu rol esențial în dezvoltarea normală a funcției cognitive la copii.

 
Alimentația, cea mai bună metodă pentru a asigura necesarul zilnic de fier

O alimentație variată,  care să conțină alimente precum spanac, ouă, carne roșie și pește, îi va oferi celui mic aportul de vitamine, fier și alte minerale, necesar vârstei și îl va ajuta să se dezvolte armonios.
”Alimentele bogate în fier adaugă un plus de echilibru în dezvoltarea organismului și îl ajută să facă față provocărilor zilnice. Totodată, cel mic își va îmbunătăți performanțele școlare, deoarece fierul este unul dintre acele minerale care contribuie la optimizarea capacităților cognitive.”, a declarat Nicoleta Tupiță, specialist în nutriție, Nestlé România.

Cum ar arăta un meniu bogat în fier pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani?

1.       Mic-dejun


1 pahar de lapte cu Nesquik Opti-Start sau o porție de cereale Nesquik cu lapte (30g cereal + 125 ml lapte)

10 migdale crude

1 măr mic
 

2.       Gustare

1 - 3 smochine deshidratate

 

3.       Prânz

1 bucată de piept de curcan gătit la cuptor

Orez brun gătit

Sote de morcovi cu mentă și semințe de dovleac

1 pahar suc de portocale

 

4.       Gustare 2 - O banana

 

5.       Cina

Salata verde cu sardine, ciuperci, naut si mazare verde

1 felie de paine integrala

1 iaurt semi-degresat


O alimentație echilibrată, completată de un aport de lichide de 1,5-2L pe zi, precum și activitate fizică zilnică sunt părți importante ale unui stil de viață sănătos.

Împreună creștem copii puternici!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod