Histerectomia

Reprezinta ablatia chirurgicala a uterului, in totalitate saupartial. Aceasta interventie grea tinde sa fie inlocuita de tratamentemai putin radicale.
Reprezinta ablatia chirurgicala a uterului, in totalitate saupartial. Aceasta interventie grea tinde sa fie inlocuita de tratamentemai putin radicale.

Exista diferite forme de histerectomie, mai mult sau mai putin radicale,in functie de boala in cauza.

Indicatii
Histerectomia este indicata in urmatoarele cazuri:
- fibrom uterin (tumora benigna a uterului): histerectomia nu esteindicata decat daca fibromul antreneaza complicatii (hemoragii repetate,compresia organelor din vecinatate, dureri in micul bazin);
- menstruatii foarte abundente si prelungite (menoragii): independentde disconfortul pe care il produc, sangerarile importante pot provocao carenta de fier responsabila de anemie. Daca aceste tulburari nu suntrezolvate printr-un alt tratament, poate fi indicata histerectomia;
- prolapsul genital (uterul cade in vagin): daca prolapsul este foartepronuntat, se indica histerectomia;
- cancerul de corp uterin (sau cancer de endometru, mucoasa care tapeteazafata interna a uterului) si de col uterin: histerectomia este insotitasi de ablatia ganglionilor limfatici din vecinatate;
- endometrioza (prezenta de fragmente de mucoasa uterina, sau endometru,in afara localizarii normale): interventia nu este indicata decat dacadurerile persista dupa alte tratamente si daca nu se mai doreste osarcina;
- cancerul de ovar: in general se efectueaza imediat histerectomie totalacu ablatia anexelor (trompe uterine si ovare).

Diferitele tipuri de histerectomie

Histerectomia totala. Consta in ablatia corpului si a coluluiuterin. Daca este necesar, se scot si ovarele si trompele (anexectomie).

Histerectomia subtotala. Chirurgul extirpa corpul uterin, darconserva colul uterin.
Aceasta interventie partiala permite conservareatotala a profunzimii vaginului. Totusi, ea este rar practicata in cadrultratamentului pentru cancer genital, deoarece exista riscul de aparitiea unui cancer de col.

Histerectomia largita. Practicata frecvent in caz de cancer,aceasta interventie consta in ablatia uterului, a colului uterin,a tesuturilor care inconjoara ureterele, a ganglionilor limfaticidin vecinatate si a unei portiuni din vagin. Daca este necesar, suntindepartate si ovarele si trompele uterine. Dupa o histerectomie, femeianu mai poate avea copii; ea nu mai are menstruatii si, in consecinta,nu mai are nevoie de contraceptie.

Tehnica si desfasurare


Interventia se poate practica pe cale abdominala (interventie chirurgicalaclasica) sau, de cate ori este posibil, pe cale vaginala, datoritaavantajelor acestei abordari: risc operator mai mic, convalescentamai scurta. Pentru histerectomia abdominala, se face o incizie inpartea inferioara a abdomenului. In histerectomia vaginala, uterul sicolul sunt scoase printr-o incizie efectuata in portiunea superioaraa vaginului. Histerectomia este efectuata sub anestezie generala sinecesita spitalizare de o saptamana, in cazul celei abdominale, si de3-5 zile in cazul interventiei pe cale vaginala.

Convalescenta


Durerea si sensibilitatea din abdomenul inferior sunt importante catevazile. Convalescenta dureaza intre trei si sase saptamani, timp in caretrebuie evitate eforturile excesive - se recomanda totusi o activitateminima (de exemplu, mersul pe jos).
Pot sa existe sangerari vaginale lainceput. Daca au fost extirpate ovarele, femeile pot prezenta bufeuri,diminuarea apetitului sexual si pot avea o faza de depresie. Variatiilehormonale bruste explica in parte aceasta stare si, in acest caz,tratamentul de substitutie poate remedia efectele secundare aleinterventiei. Contactele sexuale pot fi reluate la aproximativ o lunadupa operatie.
Ablatia ovarelor la femeile tinere poate antrena menopauza precoce,deoarece inceteaza producerea de estrogeni si progesteron. In generalse recomanda ca pacientele sa efectueze hormonoterapie de substitutiepentru a contracara efectele declansarii brutale a menopauzei.

Ablatia trompelor si a ovarelor


Anexectomia, ablatia uneia sau a ambelor trompe uterine si a ovarelor,este efectuata pentru tratarea unei infectii grave a trompelor sau aovarelor, a cancerelor de ovar si de uter. Ablatia unui ovar si a uneitrompe nu duce la sterilitate. Anexectomia bilaterala (ablatia ovarelorsi a trompelor) este urmata in general de tratament hormonal (terapie desubstitutie hormonala). In unele cazuri, la femeile de peste 45 de ani,histerectomia este completata sistematic prin anexectomie.

Consecinte psihologice


Dupa o histerectomie, pot sa apara depresie si absenta a dorinteisexuale. Daca nu au fost scoase ovarele, aceste reactii reprezinta maimult o angoasa legata de efectele histerectomiei decat consecinte fizicesau hormonale ale interventiei.
Temerile cele mai frecvente sunt:
- teama de a imbatrani rapid sau de a-si "pierde" feminitatea;
- teama de a nu mai avea placere sexuala. Dupa perioada de convalescenta,majoritatea femeilor traiesc aceeasi placere sexuala ca inainte;
- teama de ingrasare. Nu exista nici o legatura directa intrehisterectomie si cresterea in greutate.

Supravegherea psihologica inainte si dupa interventie poate ajuta laeliminarea acestor temeri. Daca medicul discuta cu pacienta inainte deinterventie despre eventualele consecinte ale operatiei, tulburarilepostoperatorii sunt semnificativ mai reduse.

Informatii furnizate de www.raobooks.com din cartea "Viata Sexuala", aparutala Editura Rao

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde potiachizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflatin paginile Eva.ro.
 

Comentariile 51-100 din 220

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • antonmaria pe 12 Apr 2011, 09:21
    pentru Dna IULIA din Bucuresti

    Dna IULIA va rog frumos sa ma sunati pe fix eu nu am retinut nr dumneavoastra de telefon

    16
    4

  • paula pe 10 Apr 2011, 20:28
    histerectomie totala

    am fost operata in urma cu doua luni/histerectomie totala plus anexele, m/am recuperat putin mai greu, operatia s/a inchis dupa o luna, in general ma simt bine, la o luna si jumatate mi/am reluat si serviciul, fac si efort fizic, numai ca am bufeuri aproape in fiecare zi, la control doctorita mi/a dat klimaktoplant nu tin mult aceste bufeuri dar uneori se manifesta de cateva ori pe zi. Am 41 de ani. In afara de aceasta de cateva zile simt intepaturi in vagin, nu stiu de la efort s/au poate am racit Daca a/ti trcut prin asa ceva poate ma poate ajuta cineva cu un sfat.Multa sanatate tuturor si doamne ajuta.

    8
    1

  • antonmaria pe 5 Apr 2011, 06:03
    operatie

    Gabriela, nu ai spus nimic ce fel de operatie trebuie sa faci? Ce diagnostic ti s-a pus ? spune ce boala ca sa pot sa -ti dau un sfat ,eu sunt operata histerectomie de 9 luni.

    7
    4

  • gabriela pe 4 Apr 2011, 19:08
    cancer col uterin

    nu stiu ce sa fac este bine sa fac operatie prin vagin cum este mai bine va rog sami spuneti cine a mai trecut prin asa ceva ce sanse am sunt riscuri sa imi apara in timp la ovare/? sunt disperata

    1
    8

  • GINA pe 3 Apr 2011, 20:18
    histerectomie totala cu anexetomie stanga

    Buna seara doamnelor si nu numai. Pe 2 martie 2011 m-am operat.Toate bune si la locul lor pana azi cand a fost nor afara .Mi s-a intarit burta si prin vagin simt mici intepaturi.Nu iau decat diclofenac duo cate una pe zi.S a mai intalnit cineva cu asa ceva?

    12
    0

  • florentina pe 20 Mar 2011, 12:11
    FIEREA

    SALUT AM SI EU O INTREBARE URGENTA SUNT OPERATA DE FIERE DE 5 ZILE DAR NU INTELEG DE CE DOCTORUL MI O ZIS SA NU MININC NIMIC IN AFARA DE SUPA STRECURATA, COMPOT SI IAURTURI TIMP DE 15 ZILE DAR NU MAI POT SA STAU PE PICIOARE DIN CAUZA ALIMENTATII.VA ROG AJUTATIMA CU UN RASPUNS URGENT

    9
    1

  • antonmaria pe 2 Mar 2011, 16:57
    HISTERECTOMIE

    draga Nicki eu sunt operata de 8 luni nu ma doare burta ma supara bufeurile iau azinc menopauza sau mai diminuat la control merg din trei in trei luni de fiecare data imi face papanicolau o ecrografie abdominala , cand fac 9 luni Dna Doctor de la oncologie mi-a spus sa imi fac markeri tumorali sangele complet ,efort nu fac inca stau acasa nu am inceput serviciul inca m-ai am probleme cu urinatul , urinez foarte des din cauza razelor , SANATATE la toate doamnele care s-au operat histerectomie.

    7
    1

  • antonmaria pe 2 Mar 2011, 11:03
    cancer

    buna ADRIANA sa sti ca si eu sunt operata histerectomie in urma unui cancer de col este o operatie grea dar iti fac calmante si trece . Recuperarea este mai dificila eu am 7 luni de la operatie si tot mai simt durere apar bufeurile care sunt groaznice dar cu ajtorul bunului dumnezeu o sa treaca totul Am vazut ca vei fi operata in 3 martie sa - ti ajute dumnezeu sa treci cu bine peste acest moment trebuie sa fii o luptatoare, o sa -ti tin pumni.

    4
    0

  • adriana pe 17 Feb 2011, 12:43
    histerectomie-cancer uterin

    buna la toate doamnele care au trecut prin aceasta operatie. Am citit cu atentie ,cit dureaza operatia,ce urmeaza dupa.Si eu ma confrunt cu aceasta problema,de 4 luni tot sunt in teste si pe 03 martie voi fi operata.Imi este putin teama,ca am mai avut o operatie de chist ovarian in 1996si recuperarea a fost cam greoaie,si acum am si 50 de ani,nu mai sunt asa tinara....SPER ca totul sa decurga bine.Multa sanatate la toate doamnele.Daca vrea careva sa vb. mai multe cu mine despre aceasta operatie si urmari,asta e adresa mea de email adriana_matei_60@yahoo.com.Ma simt singura pentru ca nu sunt in tara,sunt in Londra unde voi fi si operata.Va pup pe toate

    0
    1

  • adriana pe 17 Feb 2011, 12:28
    histerectomie-cancer uterin

    buna la toate doamnele care au trecut prin aceasta operatie. Am citit cu atentie ,cit dureaza operatia,ce urmeaza dupa.Si eu ma confrunt cu aceasta problema,de 4 luni tot sunt in teste si pe 03 martie voi fi operata.Imi este putin teama,ca am mai avut o operatie de chist ovarian in 1996si recuperarea a fost cam greoaie,si acum am si 50 de ani,nu mai sunt asa tinara....SPER ca totul sa decurga bine.Multa sanatate la toate doamnele.Daca vrea careva sa vb. mai multe cu mine despre aceasta operatie si urmari,asta e adresa mea de email adriana_matei_60@yahoo.com.Ma simt singura pentru ca nu sunt in tara,sunt in Londra unde voi fi si operata.Va pup pe toate

    4
    0

  • adriana pe 17 Feb 2011, 12:27
    histerectomie-cancer uterin

    buna la toate doamnele care au trecut prin aceasta operatie. Am citit cu atentie ,cit dureaza operatia,ce urmeaza dupa.Si eu ma confrunt cu aceasta problema,de 4 luni tot sunt in teste si pe 03 martie voi fi operata.Imi este putin teama,ca am mai avut o operatie de chist ovarian in 1996si recuperarea a fost cam greoaie,si acum am si 50 de ani,nu mai sunt asa tinara....SPER ca totul sa decurga bine.Multa sanatate la toate doamnele.Daca vrea careva sa vb. mai multe cu mine despre aceasta operatie si urmari,asta e adresa mea de email adriana_matei_60@yahoo.com.Ma simt singura pentru ca nu sunt in tara,sunt in Londra unde voi fi si operata.Va pup pe toate

    2
    0

  • adriana pe 17 Feb 2011, 12:25
    histerectomie-cancer uterin

    buna la toate doamnele care au trecut prin aceasta operatie. Am citit cu atentie ,cit dureaza operatia,ce urmeaza dupa.Si eu ma confrunt cu aceasta problema,de 4 luni tot sunt in teste si pe 03 martie voi fi operata.Imi este putin teama,ca am mai avut o operatie de chist ovarian in 1996si recuperarea a fost cam greoaie,si acum am si 50 de ani,nu mai sunt asa tinara....SPER ca totul sa decurga bine.Multa sanatate la toate doamnele.Daca vrea careva sa vb. mai multe cu mine despre aceasta operatie si urmari,asta e adresa mea de email adriana_matei_60@yahoo.com.Ma simt singura pentru ca nu sunt in tara,sunt in Londra unde voi fi si operata.Va pup pe toate

    0
    3

  • Nicky pe 16 Ian 2011, 11:57
    HISTERECTOMIE TOTALA CU ANEXECTOMIE BILATERALA

    Buna! Si eu am fost operata in mai 2010 (acum 8 luni). Am 42 ani. Ma ingrijoreaza durerile din burta. Am sesizat ca dupa o perioada de stress, nervi apar durerile de burta. Sunt dureri suportabile, le duc, dar mi-e frica sa nu fie altceva. Nu am facut tratament de substitutie hormonala. Suport f. greu bufeurile, m-am ingrasat si am facut si tiroidita autoimuna. In prezenta i-au Euthyrox pentru tiroidita si am grija de oase (Osunit, vit.D) Spuneti-mi va rog daca aveti dureri de burta si daca ati fost la control si la cat timp? Multumesc si multa sanatate!

    7
    0

  • kitina pe 8 Ian 2011, 18:51
    histerectomie totala

    Am fost operata acum 5 zile de domnul profesor BRATILA la Euroclinic.Fetelor nu va jucati cu viata voastra,nu are pret, m-am rugat foarte mult ca Dzeu.sa imi arate calea ce trebuie sa o urmez.Si cred eu am ales foarte bine.Nici nu imi vine sa cred ca am fost operata ,am avut anestezie rahi,am fost treaza tot timpul si in 30 minute operatia de histerectomie totala a fost gata.Are dl.profesor o mana.....sa ii dea Dzeu sanatate.Am fost adusa imediat in camera mea unde ma astepta sotul si mama si am stat cu ei .Nu ma durut aproape deloc,bineinteles ca imediat m-au trecut pe tratament iar a doua zi m-am dat jos din pat,am mancat...etc.Ce este cel mai important HISTERECTOMIA VAGINALA-nu am nici o operatie pe burta,nu se cunoaste ca sunt operata totul s-a facut vaginal plus ca aveam si o ruptura de perineu care tot atunci mi-a rezolvat-o.Deci se poate si la noi in tara -exista aparatura si doctori care pot opera prin metode noi .Am multe prietene care au ramas cu gura cascata cand le-am spus si care la fel ca multe dintre noi nu stiau ca histerectomie nu inseamna neaparat sfarsitul...dureri.....refacere greoaie.E mare lucru zic eu.Dar totul s-a putut face prin rugaciune la Dl Isus,Maica Domnului,SF.Nectarie si Sf.Anton care mi-au aratat calea .Am citit tot ce ati scris mai sus si va indrum sa mergeti la Manastirea Radu-Voda sa va rugati si sa luati ulei de la candela Sf.Nectarie-ajuta foarte mult.O sa vedeti ca dupa ce va ungeti cu el si cu credinta totul o sa fie bine.Trebuie sa avem incredere ca o sa fim bine ca am trecut hopul si ca de acum inainte trebuie sa avem mai mult grija de suflet.Va pup pe toate.

    7
    4

  • janeta pe 26 Dec 2010, 22:52
    histerectomia

    florentina , imi pare rau ca ai asa o problema , dar sunt sigura ca asa luptatoare cum te stiu ( de multi ani ) ai sa treci peste . mi-ar face placere sa vorbim si daca vrei , da-mi de stire pe mail ( janeta_pop@yahoo.com )

    4
    1

  • frimu luminita pe 14 Dec 2010, 12:03
    anexectomie

    m/am op acum 6 luni de hist subt cu anexectomie bilaterala.nu am problemedoar ca ma mai doare citeodata pe sub coaste .bufeuri nu am ca beau ceaiuri si iau integratoare alimentare .trat horm.nu fac ca am nodul la piept.as vrea sa am si eu cu cine vorbi mai detailat si cu cine sa tin legatura despre aceasta operatie .adresa mea e luminitanemtisor@yahoo.com

    0
    0

  • frimu luminita pe 7 Dec 2010, 10:09
    anexectomie

    am uitat sa spun ca eu nu iau nici un tratament hormonal deoaredce am si un nodul la piept .am renuntat la cafea si beau multe ceaiuri de coada soric si urzica iau vitamina c si calciu 10 zile pe luna .nu am bufeuri decit ff rar si noaptea deloc doar ca nu pot dormi dorm in reprize.daca vrea cineva sa vb cu mine adresa mea e lumintanemtisor@yahoo.com

    8
    0

  • frimu luminita pe 7 Dec 2010, 10:04
    histerect cu anexect bilaterala

    numa bine tuturor .am 5 luni de cind am fost op hiosterect cu anex bilaterala si vreau sa spun ca in special noaptea inca mai simt dureri in jurul buricului si burta amortita in partea dreapta.am citi ca multe fete se simt ff bine si eu ma simt dar nu pot spune ca nu ma mai doare burta deloc.si mai e ceva ati folosit vreuna feminela hyalosoft ?ptr uscaciune vaginala ?vaginnalalalaaaaaaaaa ?la

    5
    1

  • roxana pe 3 Dec 2010, 18:49
    histerectomie totala cu anexectomie bilaterala vaginala

    nu stiu daca termenul de histerectomie totala cu anexectomie bilaterala vaginala este cel mai corect dar doctorul ginecolog a spus ca trebuie sa imi scot uterul ,ovarele si tropa uterina. adica tot sistemul reproducator feminin fara vagin . va rog ajutati-ma .

    13
    1

  • roxana pe 3 Dec 2010, 18:42
    histerectomie totala cu anexectomie bilaterala vaginala

    mentionez ca am 49 de ani si sunt la menopauza

    7
    3

  • roxana pe 3 Dec 2010, 18:41
    histerectomie totala cu anexectomie bilaterala vaginala

    buna. spuneti-mi va rog care sunt efectele negative ale operatiei de histerectomie totala cu anexectomie bilaterala vaginala pentru corpul uman. doctorul ginecolog mi-a spus ca nu pot sa mai fac cancer la uter , eu avand polip precanceros . va multumesc anticipat

    0
    7

  • Nica Mirela pe 1 Dec 2010, 14:12
    histerectomie totala cu anexectomie bilaterala

    Buna ziua! Am o rugaminte si este cat se poate de urgent sa capat un raspuns: care este alimentatia cea mai potrivita dupa operatia de histerectomie totala cu anexectomie bilaterala? Va rog de asemenea daca se poate sa imi trimiteti prin mail. Adresa mea este: mensajesdeansuz@yahoo.com.

    4
    10

  • ar pe 30 Nov 2010, 20:42
    histerectomie

    buna vreau sa va spun ca si eu al fost operata si ma simt bine dar si acum burta mi -e sensibilsimt parca as fi balonata inrest e bine sanatate si voua

    3
    3

  • frimu luminita pe 11 Nov 2010, 13:08
    anexectomie

    va rog sa-mi raspundeti si mie care aveti aceleasi simptome ca mine .eu am 4 luni de la op de anex bil si deja sfircurile mele nu mai sunt ca inainte sunt mai retrase oare e normal ?ast rasp va rog

    5
    0

  • eugenia pe 10 Nov 2010, 09:35
    histerectomie totala cu anexectomie bilaterala

    buna,am fost azi la control ,am 5 luni de la operatie si totul e f bn mi-a dat voie doctorul sa fac si exercitii fizice si sa ridic dar nu f mult .in gen 5 kg,viata de acum nu se compara cu cea dinaintea operatiei cand aveam probleme, asa ca va sfatuiesc sa faceti aceasta operatie daca trebuie. sanatate

    0
    2

  • lidiaob pe 25 Oct 2010, 00:45
    singerari f.mici dupa histerectomie

    am 6 luni de la operatie si ma simt f.bine,nu ma doare nimic,m-am recuperat f repede si bine dar de 4 luni singerez f putin in vagin ,doar o singura data in fiecare luna.care este motivul?eu mai fac efort fizic si mai tip la copii mei.,atunci simt o usturime in zona operatiei si dupa citeva ore singerez.la fiecare control si ekg.am fost felicitata pt.rezultatele f.bune interioare si exterioare.astept raspuns de la un specialist(urgent)

    11
    0

  • ar pe 24 Oct 2010, 21:58
    histerectomie

    si eu ma simt tot asa cu picioarele mam operat anul trecut in august in rest ma simt bine dar picioarele ma ingrijoreaza rau de tot

    25
    2

  • ella pe 13 Oct 2010, 13:18
    histeresctomie

    in aprilie 2010 am facut op.de histerectomie ,miau lasat ovarele, am 43 de ani si dupa op au inceput sa ma doară picioarele si sa am senzatia de picioare grele ,nu stiu daca e normal sau este o consecinta a operatiei

    11
    0

  • eugenia pe 28 Sep 2010, 21:09
    raspuns pentru geta

    eu nu am fost balonata ca am evitat prea mult tot ce fermenteaza,abdomene si exercitii ar trebui sa iti spuna doctorul cand mergi la control.eu am fost la o luna si mi-a facut ecografie intravaginala ca sa vada in interior si m-a consultat si clasic

    2
    0

  • geta pe 25 Sep 2010, 00:04
    histerectomie totala

    buna !m-am operat pe 30 07 2010 ma simt balonata aproape mereu am impresia ca burta mi s-a marit muschi par slabiti .la cat timp dupa operati poti face abdomene sau exercitii si ecograf se poate face?nu interior ( 47ani)

    6
    0

  • eugenia pe 23 Sep 2010, 18:37
    pentru elena

    multumesc pentru sfat ,dar nu inteleg de ce mie mi-a spus doctorul de 5 kg?oricum nu exagerez,ridic maxim 2,5 kg

    11
    0

  • elena pe 21 Sep 2010, 14:35
    raspuns pentru eugenia

    am aceeasi operatie ,cam in aceeasi perioada.Mie mi-au zis 2 kg si daca vreau sa-mi fie bine si sa nu risc inca o interventie ,restrictia sa fie valabila toata viata,sa ma obisnuiesc de acum sa nu mai fac efort.

    1
    0

  • frimu luminita pe 20 Sep 2010, 10:09
    raspuns pentru andrea bogdan anexectomie cu histerectomie subtotala

    sal.. andrea nu am primit raspunsuri deocamdata .eu acum locuiesc in italia si cred ca am sa ma duc la un medic specialis aici .de operat m-am operat la bucuresti .ma simt bn dar sunt cam speriata de tratamentele astea hormonale nu stiu daca sa le iau sau nu.mai tineme la CURENT DACA MAI AUZI SI TU CEVA .oricum trebuie sa gindim pozitiv

    0
    0

  • frimu luminita pe 20 Sep 2010, 10:08
    raspuns pentru andrea bogdan anexectomie cu histerectomie subtotala

    sal.. andrea nu am primit raspunsuri deocamdata .eu acum locuiesc in italia si cred ca am sa ma duc la un medic specialis aici .de operat m-am operat la bucuresti .ma simt bn dar sunt cam speriata de tratamentele astea hormonale nu stiu daca sa le iau sau nu.mai tineme la CURENT DACA MAI AUZI SI TU CEVA .oricum trebuie sa gindim pozitiv

    0
    0

  • andrea bogdan pe 19 Sep 2010, 18:13
    histerectomie subtotala

    as dori s-o intreb pe frimu luminita daca a primit raspunsuri? si eu sunt in aceeasi situatie si am doar 35 ani. multumesc

    2
    0

  • andrea pe 19 Sep 2010, 18:03
    histerectomie subtotala

    la a 2-a nastere cu cezarina m-i sa facut histerectomia subtotala(deoarece a intervenit o hemoragie uterina),mi-au lasat ovarele.eu mi-am reveni mult mai repede decat dupa prima cazariana,dar nu sunt in tema cu problemele care pot aparea dpdv hormonal sau sexual.daca poate cineva sa-mi dea raspunsuri ...multumesc.

    4
    0

  • eugenia pe 4 Sep 2010, 18:31
    cate kg avem voie sa ridicam dupa operatie

    am facut operatia de histerectomie totala si anexectomie bilaterala acum 3 luni,as dori sa imi spuna cineva care a facut aceeasi operatie cate kg avem voie sa ridicam .doctorul mi-a spus de 5 kg multumesc

    2
    5

  • frimu luminita pe 3 Sep 2010, 08:59
    histerectomie subtotala

    as vrea sa am si eu cu cine sta de vorba mai bine in privinta operatiei care am facuto

    3
    1

  • olga pe 20 Aug 2010, 22:36
    pt minodora

    buna si eu amindoua picioarele in partea de sus amortite mia zis doctora ca o sami revin sau voi ramine asa toata viata eu am 3 luni de la operatie . daca vrei sa vb mai mult ceremi adresa de yahoo multa sanatate o sa fii bine tu esti tinara iti vei reveni eu am 45 ani . luni merg la control o sai zic cas amortita sa vad cemi mai zice . mai scriemi si tu pa

    0
    0

  • catana minodora pe 18 Aug 2010, 18:16
    histerectomie subtotala

    ma numesc minodora si am 38 ani, a trecut 1 luna de la operatie si am piciorul stang amortit si sunt cam speriata , stie cineva o sa treaca amorteala asta ? multa sanatate ' va multumesc.

    0
    0

  • olga pe 11 Aug 2010, 01:32
    pentru daniela

    daniela iti scriu ca esti apropiata de ani mei eu am 45 si mam operat anu asta in 13 aprilie . iti dau un sfat usor de facut bea ceai de coada soricelului , coada calului ,sau urzica eu am baut de toate si ma simt bine . acum au inceput sa ma doara sani si mi-am facut masaj cu crema de filimica . a incetat durerea daca vrei scriemi pe yahoo o sati dau adresa daca vrei sa auzim numai de bine astept vesti de la tine

    3
    0

  • daniela pe 2 Aug 2010, 18:37
    histerectomie

    ma numesc daniela si am 44 ani sunt la menopauza de 3 ani prin operatie si ma simt din ce in ce mai rau simt cum ma degradez si nu pot sa fac nimic acum am auzit de remifemin a luat cineva ? daca da va rog sa mi c40bspuneti si mie despre el multumesc frumos

    0
    0

  • eugenia pe 25 Iul 2010, 15:05
    histerectomie totala si anexectomie bilaterala

    buna,ma numesc eugenia si am 42 ani,bucuresti acum 2 luni jumate m-au descoperit cu 2 fibroama unul de 10 cm si unul mai mic,am consultat 2 medici unul de stat de la spitalul elias si unul de la clinica particulara unirea,amandoi mi-au spus acelasi lucru ca trebuie sa ma operez sa scoata tot ,alta solutie pt mine nu mai era. mentionez ca aveam pierderi f mari in timpul ciclului si am avut anemie f mare din cauza asta a trebuit sa fac perfuzii cu sange. operatia in sine a durat cu pregatire cu tot 2 ore timp in care am fost anesteziata total n-am simtit nimic ,cand m-am trezit credeam ca nu a avut loc,dupa aceea am stat la reanimare o noapte acolo mi-au administrat calmante in perfuzie si a fost bine. eu m-am operat la spitalul elias din bucuresti cu dr dan strejean un doctor f bun.a doua zi dupa operatie mi-au scos tubul de dren si sonda urinara si mi-a spus sa merg .am stat 5 zile in spital si pe urma am revenit la o saptamana sa-mi scoata firele .acum am o luna jumatate si o sa merg la control,nu am avut probleme fiindca nu am ridicat nimic mai greu decat un pahar de apa si nici nu m-am aplecat.abia acum ridic maxim 2 l si am inceput sa conduc masina la o luna dupa operatie. pentru cele care doresc alte sfaturi va rog sa ma contactati va doresc sanatate

    4
    2

  • isabela pe 20 Iul 2010, 22:01
    histerectomie

    ANA cum te mai simti ...si ce efort asa mare ai facut.de ai probleme...ai trecut peste a doua operatie...sau inca nu te-ai programat ...mullt sanatete si curaj..

    2
    0

  • isabela pe 20 Iul 2010, 21:41
    histerectomie

    buna seara tuturor doamnelor care mai au putere sa faca haz de necaz....dupa ce au suferit aceasta operatie.Am implinit 41de ani si o vechime de 8 luni de la operatie si pot sa va spun ca ma cam darama bufeurile in aceste zile caniculare,mai ales dupa ce nu am mai pus plasturi climara ,....in rest trebuie speranta ca va fi bine,...eu recunosc ca nu mai am aceeasi putere de munca atat fizica cat si psihica,obosesc mai repede si ma resemnez mai usor...am fost la mare si plimbarile lungi pe plaja de anul trecut,de cativa km buni ,acum le-am redus ...dar asta e ..viata merge inainte, voi cu ce va laudati si cum va mai este....va doresc multa sanatate...

    0
    0

  • vio pe 14 Iul 2010, 11:13
    histerectomie

    si eu am fost operata in data de 18 -06-2010 si ma simt bine acuma am fost la control si totul e bine analizele au iesit bune dar un pic imi este frica de ce va urma

    0
    0

  • ROXANA pe 29 Iun 2010, 09:15
    HISTERECTOMIE

    Buna fetelor,am 45 de ani si 40 de ani m-am operat,adica HISTERECTOMIE totala ,la cateva ore dupa operatie am simtit o durere mare,am primit calmante ,dupa care am adormit si a dua zi m-am ridicat,deci dupa dua zile am inceput sa-mi revin.Fetelor totul poneste de la pshicul nostru,fiti tari nu va lasati duse de nici un gand urat,face-ti ca a-ti facut si pana inaite de operatie.E un monent urat din viata,dar momentele uarate sa le stergem si sa mergem mai departe ,in organismul fiecaruia se intapla ceva dar stapanirea de sine este adevarata valoare a fiecarei prsoane.Fiti tari ca totul este trecator,doar cu credinta si cu dragoste putem trce peste obstacole.Va pup

    0
    0

  • cornelia pirvanus pe 26 Iun 2010, 17:54
    HISTERECTOMIE

    BUNA TUTUROR! AM 46 DE ANI,SINT ASISTENTA MEDICALA. IN URMA CU 6 LUNI MI S-A FACUT HISTERECTOMIE TOTALA CU ANEXECTOMIE BILATERALA.MA SIMT FOARTE BINE SI CE ESTE MAI CIUDAT,DESI NU URMEZ UN TRA TAMENT SUBSTITUTIV HORMONAL, NU AM NICI UN FEL DE MANIFESTARI CARACTERISTICE MENOPAUZEI.MA GINDESC TOTUSI SA MERG LA UN MEDIC ENDOCRINOLOG MAI MULT PT. CA IMI ESTE TEAMA DE OSTEOPOROZA CARE SE INSTALEAZA IN PRE SI POST - MENOPAUZA.

    2
    0

  • BIC MIHAELA pe 24 Iun 2010, 15:11
    histerectomie totala

    Am facut doua operatii din care prima doar mi-a eliminat o parte din fibroame, a doua ,histerectomie totala,adica mia eliminat tot ,am fost un pic socata deoarece eu nu am copii si ma gandeam la ce e mai rau.Dar pentru ca timpl este sfetnicul cel mai bun ,si binenteles putere de a merge mei departe incurajandu-ma singura am reusit sa trec ,dupa mine totul porneste de la gandire pozitiva,pastile nu iau doar SPIRULINA din cad incan ,simptome nu am ,masimt foarte bine.Operatia am facut-o la Timisoara in utma cu 5 ani.Eu am acum 45.Mult curaj tuturor care intampina asemenea probleme.

    0
    1

  • maria pe 21 Iun 2010, 12:17
    histerectomie totala

    completare: cand am avut hemoragia, am fost la alti 3 medici care mi-au confirmat toti ca am uterul distrus si ca nu are rost sa ma chinui - nici cu extractia partiala a nodulilor, laparoscopic sau prin embolizare, pt ca exista riscul ori de recidiva, nu aceeasi ci alaturi, nici cu eventuale hemoragii lunare sau cand organismul ar fi fost debilizat, de o anemie, de exemplu sau de alta boala si nu as mai fi suportat la fel de bine interventia chirurgicala; eu am fost foarte decisa sa fac aceasta operatie si multumesc lui Dumnezeu ca totul a decurs bine

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod