Guma de mestecat - avantaje si dezavantaje

Mestecatul gumei - un obicei extrem de popular, venit de peste ocean...Stim oare cate beneficii ne aduce si cate deservicii ne face?

La inceput, le era oferita soldatilor americani pentru calmarea nervilor,le mai si improspata respiratia, era ok. S-a constatat insa ca, datoritacontinutului de zahar, poate favoriza aparitia cariilor dentare. Si asas-a ajuns la inlocuitorii de zahar si la reclamele cu protectia anticariea gumei de mestecat.

Cum actioneaza insa? Prin mestecare, se stimuleaza cresterea fluxuluisalivar, care "spala" resturile alimentare ramase pe dinti; tot salivaabundenta determina si mentinerea pH-ului in limite normale.

Care este reversal medaliei? (ca doar nu credeti inca in existentaremediilor miraculoase...).
Asadar, prin stimularea secretiei salivare,este stimulata si secretia sucului gastric (cel care se ocupa in stomacde digerarea alimentelor), iar mestecatul in exces (mai mult de 20-30 deminute dupa masa) poate duce la aparitia unei gastrite, sucul gastriccontinand o mare cantitate de acid clorhidric, ganditi-va la mucoasastomacului vostru: "dus" cu acid... Ouchhh!

Tot mestecatul prelungit duce la obosirea articulatiei temporo-mandibulare(cea care leaga mandibula de maxilar), cu posibila aparitie a fenomenelorde artrita: dureri in articulatie (la nivelul urechii), zgomote ciudatela deschiderea gurii.
In fond este o articulatie ca oricare alta,imaginati-va cum ar fi sa faceti genoflexiuni, de exemplu, pe o perioadade timp egala cu cea in care mestecati guma. Daca mai aveti si lucraridentare in gura este si mai "bine".

Inlocuirea zaharului din guma cu indulcitori artificiali a fost o ideebuna pentru efectul carioprotector, dar in ziua de azi, cand se vorbestetot mai mult de efectele nocive (si) ale acestor tipuri de substante,m-as gandi de doua ori inainte de a alege un asemenea beneficiu.

In concluzie, daca nu aveti de ales (desi au aparut periute de voiajminuscule si tuburi cu pasta de dinti foarte mici) mestecati 15-20de minute dupa masa pentru a va curata cat de cat gura, iar pentrureimprospatarea respiratiei in momente...
delicate, apelati mai degrabala mici pastilute mentolate sau fructate.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ion pe 14 Nov 2013, 16:05
    indulcitor natural, guma de mestecat

    Xylitolul (XyloSweet puritate farmaceutica) este un indulcitor benefic pentru igiena cavitatii bucale si a danturii acesta fiind total natural si foarte bun antibacterian (impiedica formarea placii dentare si a cariilor eliminand bacteriile). Din aceste motive el se utilizeaza in produsele pentru igiena dentara indulcite doar cu xylitol (Xlear-Spry) acestea neavand efectele negative ale indulcitorilor de sinteza (guma de mestecat, apa de gura, pasta de dinti, ata de dinti, etc).

    0
    0

  • Kevin91 pe 29 Mai 2012, 20:28
    mdea..

    Mestecati guma orbit professional.. aia nu contine zahar.. si nu poate aparea aparitia cariilor.. Insa consumul excesiv poate avea efecte laxative :)).. deci mestecatzi regulat dupa fiecare mancare si bautura..

    0
    0

  • e pe 4 Ian 2012, 15:40
    in exces e foarte nociva

    guma de mestecat in exces mi-a provocat senzatia de corp strain in gat .senzatia s-a transformat in durere,ca si cand cineva ar fi stat tot timpul cu piciorul pe gatul meu...intram in panica ,mi-era frica ca nu voi mai putea respira.intamplator,nu am mai consumat guma vreo trei luni iar simptomele au disparut...aproape complet.

    1
    1

  • yo.eu.yo pe 24 Nov 2011, 21:21
    multe.........

    prostii...........guma e foarte buna aici sunt numai tampenii .......:))......:D

    3
    5

  • robi pe 24 Nov 2011, 11:22
    guma de mestecat

    pe mne chiar maa ajutat .... si pe voi asa-i?????

    3
    4

  • roberta pe 3 Nov 2011, 11:55
    guma de mestecat

    prostii... nu vedeti ca-s numa prostii???

    4
    3

  • dan pe 18 Nov 2010, 18:10
    asa

    ma ajutat foarte mult acest referat sint fericit ca lam gasit insfirsit

    3
    2

  • krysu pe 2 Nov 2010, 18:05
    referat

    pe mn m-a ajutat situl pt referat e oke din punctul meu de vedere

    5
    2

  • olia pe 7 Oct 2010, 18:38
    guma de mestecat

    pot sa capat gastrita daca mestec guma zilnic?

    4
    2

  • hilarious pe 25 Mar 2008, 15:19
    pfff

    cine naiba a scris chestia asta agramata? editorii vostri dorm?

    2
    6

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod