Bacteria E. Coli la copii: simptome şi măsuri de prevenire


Cea mai mare suferinţă a unei familii este cea legată de boala unui copil. Printre multiplele boli infecţioase de care copiii suferă, sunt şi infecţiile cu bacteria Escherichia coli. Ea dă o patologie digestivă, dar şi renală, cauzând infecţii urinare.

Cea mai mare suferinţă a unei familii este cea legată de boala unui copil. Printre multiplele boli infecţioase de care copiii suferă, sunt şi infecţiile cu bacteria Escherichia coli. Ea dă o patologie digestivă, dar şi renală, cauzând infecţii urinare, diaree severă sau chiar septicemii în cazul celor cu imunitate foarte scăzută.
 
Bacteria E. Coli se găseşte în mod normal în intestinul uman şi are, în general, un efect benefic asupra tubului digestiv, imunitatea copilului formându-se în proporţie de 80% cu ajutorul florei intestinale. Totuşi, această bacterie are capacitatea, în anumite condiţii, de a produce îmbolnăviri. Principala ei caracteristică este că aderă la suprafaţa intestinului, cauzând leziuni la nivelul mucoasei intestinale.

 

Conform Dr. Ana Culcer, preşedintele Asociaţiei "Secretul Evoluţiei" şi şefa secţiei de Neonatologie a Spitalului Municipal Bucureşti, bacteria se poate răspândi în sânge de la un simplu abces de infectare cu E. Coli şi poate duce la o boală generalizată atunci când organismul nu are resurse pentru a lupta contra infecţiei. 

 

"Cel mai frecvent mod de transmitere a E. Coli este “traseul” funduleţ-mâna murdară-guriţă. Când un copil nu se spală pe mâini după folosirea toaletei şi pune mâna pe clanţă, poate infecta un alt copil care pune mâna pe aceeaşi clanţă, contactând astfel bacteria care se transmite mai departe. De aceea e important să folosim un săpun antibacterian pentru a ne spăla. Ţin să le atenţionez pe mame că este important să-şi spele şi să îşi dezinfecteze mâinile după ce schimbă scutecul murdar al copilului. Din materiile fecale conţinute pe scutec, ea poate transmite bacteria mai departe", avertizează Dr. Ana Culcer, preşedintele Asociaţiei "Secretul Evoluţiei" şi şefa secţiei de Neonatologie a Spitalului Municipal Bucureşti.

Potrivit specialistului, există şi cazuri când microbul este luat de la o persoană care s-a tratat cu antibiotice şi care a dezvoltat rezistenţă la acestea.

Poţi deveni astfel dintr-o persoană purtătoare sănătoasă - pentru că toţi suntem colonizaţi cu E. Coli şi alte asemenea bacterii - într-o persoană infectată cu un microb foarte rezistent. 

La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muştele, fructe şi legume nespălate.

 

Care sunt simptomele bolii?

 

 • Diaree, adică scaune abundente, lichide, cu frecvenţă mare;
 • Febră de 38-39 grade Celsius, care în formele uşoare ale bolii poate lipsi;
 • Vărsaturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea);
 • Colicile intestinale sunt caracteristice la copilul mic prin ţipăt şi frecarea călcâielor.

Potrivit medicului primar Mihiotis Silvia există trei forme de boală diareică:
 • cu evoluţie benignă: este cea mai frecvent întâlnită şi prezintă următoarele caracteristici: stare generală bună, febra poate lipsi, deshidratarea e minimă, evoluţie favorabilă.
 • cu evoluţie medie: stare generală alterată, cu febră, vărsături, lipsa poftei de mâncare, apar semne ale deshidratării, scaune abundente lichidiene.
 • cu evoluţie gravă: e foarte rară la noi, poate mai frecventă în sezonul estival.

 

Măsuri de prevenire

 • respectarea normelor de igienă personală;
 • spălarea mâinilor cu apă caldă şi cu săpun (înainte de fiecare masă şi de câte ori este nevoie);
 • folosirea substanţelor dezinfectante pentru suprafeţele cu care vin în contact copiii, dar şi cei care-i îngrijesc;
 • folosirea de geluri dezinfectante, şerveţele umede impregnate în soluţii dezinfectante;
 • atenţie la persoanele care manipulează mâncarea copiilor-igiena mâinilor lor;
 • spălarea la jet de apă timp de 10 minute a fructelor şi legumele;
 • spălarea şi dezinfectarea mâinilor după schimbarea scutecului murdar al copilului.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • gina pe 11 Nov 2013, 11:04
  e-coli

  i-am facut fetitei mele de 10 ani analize printre care si examen secretie vaginala si i-a iesit e-coli 100.000germeni/ml...ce tratament ii pot da?ca sa scape definitiv

  6
  12

 • simion carmen pe 5 Iul 2013, 14:45
  e colli la bebe de 2,3luni

  sunt carmen, va rog respectos sa-mi spuneti daca ati folosit la bebelusi care au e colli d_manosa si in ce mod, fetita mea de 2 luni si 3 saptamani este in tratament de 4 zile cu gentamicina si are e colii peste 100 000, cum sa fac sa scapam sa nu mai apara?

  3
  18

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;