Oboseala ochilor: prea mult timp in fata computerului?

Cum computerul a devenit necesar si inevitabil in viata de zi cu zi, mai ales daca lucrezi cate 8 ore in fata unui monitor, mai devreme sau mai tarziu apar o serie
Cum computerul a devenit necesar si inevitabil in viata de zi cu zi, mai ales daca lucrezi cate 8 ore in fata unui monitor, mai devreme sau mai tarziu apar o serie de simptome precum dureri de cap acute, oboseala, tulburari de vedere, ochi uscati ori lacrimare excesiva, dureri ascutite de ochi, senzatie de presiune intracraniana, stare de ameteala sau de greata. Consecinta? Nu te mai poti concentra la ceea ce ai de facut, devii irascibil si situatia te frustreaza. In plus, apare si riscul mai multor afectiuni oculare, intre care glaucomul.

Cititul pe monitor pune probleme mai mari decat cititul unei hartii obisnuite. O pagina tiparita are semne bine delimitate de tus negru pe hartie alba, pe care ochiul sanatos le percepe foarte precis, cu usurinta. Pe de alta parte, in cazul calculatorului, este vorba de pixeli al caror contrast nu e la fel de bun. Literele sunt mai stralucitoare in centru si isi pierd din intensitate spre margini. Acest lucru face ca ochii sa se concentreze mult mai greu asupra literelor si imaginilor; au tendinta de a "fugi" intr-o anumita masura, imperceptibila constient.
Necesitatea unei ajustari continue oboseste mult mai mult ochii, ceea ce creeaza senzatia de oboseala sau de arsura pe care o simti dupa mai multe ore in fata calculatorului.

Ce faci in acest caz? Te sfatuim in primul rand sa protejezi cat mai mult ochii. Un echipament adecvat ii poate ajuta mult; prin urmare, capacitatea de munca este mai mare si esti mai productiva. E bine sa ai un monitor LCD (cu ecran plat), ce reduce mult presiunea pusa asupra ochilor, cat si reflexia excesiva a luminii. Pentru monitoarele CRT (cu tub catodic) se folosesc ecrane de protectie, care ar trebui sa aiba acelasi efect.

Lentilele antireflex sunt foarte utile indiferent ce fel ce monitor ai. Fie ca deja porti ochelari, fie ca nu, proprietatea aceasta ajuta foarte mult ochii sa se concentreze mai bine asupra imaginii din fata lor. De regula, ochelarii obisnuiti pentru citit nu sunt la fel de eficienti si pentru monitor, pentru ca problema nu este ochiul in sine, ci situatia total diferita la care trebuie sa se adapteze. Este ca si cum ai spune ca ochelarii pentru vedere la distanta te ajuta sa vezi mai bine si in imediata apropiere.
Este vorba de alta proprietate.

Unele persoane cred ca ochelarii pentru calculator, chiar fara dioptrii, inrautatesc vederea. Este o conceptie gresita. Ochelarii antireflex impiedica avansarea eventualei afectiuni deja produse de monitor. Iti poti comanda ochelari doar antireflex sau ochelari cu dioptria prescrisa de medic si cu aceasta trasatura in plus.

De obicei, ochelarii sunt cei mai indicati ca masura de protectie pentru monitor. Exista si lentile de contact concepute in acest scop, dar sunt mai putin recomandate deoarece ele tind sa usuce ochii.

Aceasta este, de fapt, alta dintre problemele provocate de munca indelungata cu un computer: ochii incep sa se usuce. In general, cand privim un monitor clipim in medie de 5 ori mai putin decat in mod normal. Particulele de praf adera la suprafata expusa a ochiului, lipindu-se si iritandu-l, deoarece pelicula de lichid care il protejeaza si il curata nu este acolo. E bine sa clipesti din cand in cand, de mai multe ori consecutiv, si eventual sa folosesti lacrimi artificiale, care se gasesc in farmacii. Sunt usor de folosit si concepute asa incat sa suplimenteze hidratarea ochiului daca nu se mai face eficient in mod natural.

Avand in vedere faptul ca petreci ore in sir in fata calculatorului, este recomandabil ca, o data la o ora (preferabil chiar la 30 de minute) sa faci o pauza si sa te indepartezi de monitor, sau cel putin sa-ti concentrezi privirea asupra unor obiecte indepartate, chiar si pentru scurt timp; asa adaptezi ochiul si ajuti cristalinul (muschiul elastic al ochiului care ajusteaza vederea la distanta sau aproape) sa focalizeze si sa nu devina rigid (concentrarea prea intensa si prea indelungata pe imagini apropiate face cristalinul sa ramana bombat, ceea ce duce la miopie).

Evita lumina prea puternica sau prea slaba in incapere; ar trebui ca aceasta sa vina dintr-o parte, si nu din fata sau din spate, ca sa eviti reflexii suplimentare.
Apoi, e bine sa pastrezi o distanta corespunzatoare fata de monitor (50-60 cm).

Cateva sfaturi pentru ochii obositi si umflati:

bea ceai negru; contine tanin si reduce umflaturile din jurul ochilor
stai seara intinsa pe pat, pe spate, cu picioarele putin mai ridicate decat restul trupului, pentru a stimula irigarea creierului, mai ales daca ai dureri de cap puternice
ia suplimente de vitamina A si complexul de vitamine B sau mananca mai multe fructe pentru o mai buna absorbtie de vitamine
mananca morcovi si afine, foarte indicate pentru ochi
dormi suficient - fara odihna corespunzatoare, celulele nu se pot regenera si ochii slabesc

Chiar daca nu ai nici una dintre aceste simptome (dureri si alte tulburari), tot este indicat sa urmezi aceste sfaturi (un monitor LTD, ochelari antireflex, odihna, alimentatie).

Pot aparea si tulburari mai grave daca petreci prea mult timp in fata monitorului, de exemplu dureri de cap mari in timpul sesiunii de lucru sau dupa aceea, vedere ca prin ceata persistenta, ochi uscati excesiv, dificultati de focalizare la distanta sau in timpul cititului dupa folosirea computerului etc.
In aceste cazuri, daca simptomele persista, trebuie consultat un medic specialist.
 

Comentarii (24)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Soky pe 5 Mar 2014, 10:47
    daniela

    Nu mai sta pe facebook,si nu o sa te mai bata nimeni :))

    0
    0

  • anna pe 15 Mai 2012, 23:56
    pc

    mda ..deci io cred ca sa stai prea mult la calculator nu e bn dar depinde si de cum stai nu tebuie sati lipesti ochi de pc .... io am stat asa si am facut o vizita la ochi dupa care doctoru mia racomandat sa port ochelari pt ca ochi erau prea obositi ,poate de asta aveam senzatia de vomitale ameteli si ma dureau tare ochi bhe ..ce sa zic daca vrei sa stai la pc e bn dar fati un orar iti va face bn bafta :))

    3
    1

  • daniela pe 12 Dec 2011, 16:43
    umflaturi de ochi

    vreau sa stiu ce as putea lua pentru umflarea ochiului.?m-am trezit cu un ochi umflat rau si nu stiu de ce?

    3
    2

  • Iana pe 8 Nov 2011, 18:31
    Ingrijirea ochilor

    Buna tuturor! Saptamana trecuta am fost la West Eye Hospital si mi-am facut operatie cu laser. Am scapat de tot de ochelari si ma simt extraordinar. Recomand cu mult entuziasm acest spital, poate cel mai bun din cele pe care le avem specializate pe oftalmologie! Pur si simplu vad perfect, ca in tinerete.

    5
    7

  • HDVideoGame pe 30 Apr 2011, 17:54
    Durere De Ochi Insuportabila

    De ceva vreme ma chinuie o durere stupida cu caracter de presiune, in spatele ochilor si in frunte. Uneori se accentueaza cand la un ochi cand la celalalt. Doare mai tare daca ridic ochii, ca si cum i-as da peste cap... seamana cu durerea de curent sau poate o sinuzita. am fost la oftalmolog, si in afara de miopia mea pt care acum fac noi ochelari, si sindrom de ochi uscati si conjunctivita alergica nu mi a spus nimic. am intrebat daca nu poate fi tensiunea oculara marita, si mi s a spus sa nu ma gandesc asa departe... ca ochii mei sunt ok mie insa mi e teama... poate fi presiune intraoculara marita? sau sinuzita?

    6
    3

  • Marian pe 14 Feb 2011, 19:24
    M-am bronzat pe fata

    Buna seara. Nu stiu de ce, dar ori stau prea mult in calculator, ori monitorul meu are ceva, pentru ca m-am bronzat pe fata. Este normal?

    18
    3

  • marius pe 25 Ian 2011, 18:47
    Impotriva durerilor de cap si usturimii ochilor

    Ceaa ce nu stie lumea este ca STRALUCIREA SI CONTRASTUL sint 2 factori esentiali la monitor. Nu lucrati niciodata cu lumina stinsa in camera. Stralucirea si contrastul se vor regla asrfel incat daca puneti alaturi de monitor o foaie de hartie alba, ecranul monitorului sa aiba aceeasi luminozitate ca si foaia de hartie alaturata. Lumina ambientala trebuie sa fie disipata, sursa pe tavan preferabil, nu lumina spot sau lampa de birou. Dupa ce dati contrastul si luminozitatea la minim lasati ochiul sa se acomodeze si veti vedea ca usturimea dispare.

    9
    3

  • gazela pe 21 Iun 2010, 20:51
    ochelari

    mi s-a recomandat sa port ochelari pentru calculator intrucat imi oboseau ochii foarte rau. i-am facut cu lentile hoya si m-au costat cu reducere de 6% 535 lei. m-am obisnuit greu cu ei pentru ca n-am purtat niciodata ochelari insa din prima clipa am simtit diferenta. acum nu mai am probleme deloc. va recomand sa purtati ochelari de protectie daca aveti probleme in fata calculatorului. sanatate!

    2
    1

  • numele meu pe 1 Iun 2010, 13:13
    ochelari

    au, unde te costa pe tine 3-5 mil cu tot cu rama lentile, ce reducere de 80% ai tu? doar lentilele mele essilor transition cu toate tratementele incluse, au fost cca 6mil, la care am ales o rama de 11,9 mil, cea mai ieftina rama era la 780ron dar niciuna care sa mi se potriveasca, deci peste 15 mil te costa o pereche de ochelari buni, nu orice rama de 2 lei care se rupe dupa 6 luni, si lentile proaste de plastic banal fara protectii

    2
    0

  • z_z pe 23 Mai 2010, 21:54
    N-ai ce-i face...

    Spuneti ca "Cititul pe monitor pune probleme mai mari decat cititul unei hartii obisnuite." Atunci de ce ne puneti sa citim atat?? :)) Prin urmare...faceti un mic efort financiar si cumparati-va ochelari. Eu asta voi face...am aflat k ne costa intre 3-5 mil cu tot cu lentile&rama. Depinde de unde cumperi si daca ai reducere...

    1
    5

  • iulia pe 16 Mai 2010, 14:45
    ochi obositi

    buna.eu cand stau mult la calculator ma doare ingrozitor capul si ochii cred ca am nevoie de ochelari.

    3
    0

  • iulia pe 16 Mai 2010, 14:44
    ochi obositi

    buna.eu cand stau mult la calculator ma doare ingrozitor capul si ochii cred ca am nevoie de ochelari.

    1
    0

  • stanraluca pe 17 Sep 2009, 15:01
    pentru oboseala si orice fel de durere incercati un tratment cu bioptronul de la zepter

    buna, am avut si eu dureri de cap si am folosit bioptronul de la zepter da rezultate foarte buna, si in ceea ce priveste oboseala fizica cat si a ochilor si in special pentru dureri. stan.ralucapaula@yahoo.com e emailul meu si acolo va pot da mai multe informatii despre el cum se foloseste si cum im puteti achizitiona.

    1
    1

  • Carol pe 16 Mar 2009, 00:47
    Nu prea cred

    Dupa cate stiu eu, cu cat frecventa e mai mica cu atat monitorul emite mai multe radiatii, nu stiu despre ce vorbesti tu acolo dar pe mine la 60 hz ma dor ochii (plus faptul ca la un CRT setat pe 60hz se simte clar un tremur al imaginii) si in nici un caz la 70 sau 75.Acum fiecare cu parerea lui. Oricum cel mai mult m-au durut ochii citind comentarile analfabete de mai sus :)))

    0
    0

  • Lukas pe 9 Mar 2009, 00:45
    Setati frecventa monitorului si nu va mai dor ochii

    clik dreapta mouse properties-settings-advanced si la monitor selectati 60Hertz daca aveti 70 sau 75Hertzi...mai mult ca sigur de aceea va doare capul.

    1
    2

  • CATALINA pe 9 Feb 2009, 17:30
    OCHII

    OCHII SUNT CEVA SFINT IN VIATA TA FARA OCHI ESTI UN OM INVIZIBIL PENTRU OAMENII NU TE GINDI CA SEZIND LA CALCULATOR NUTI FACI NIMIC RAU CI DIN POTRIVA GINDESTETE BINE AI GRIJA DE OCHII TAI

    0
    2

  • nadia pe 16 Dec 2008, 04:53
    cearcane la ochi

    Scz am uitat sa scriu ,am cearcane ff mari ;mii de scz ,ms mutl

    4
    0

  • nadysor pe 16 Dec 2008, 04:51
    cearcane la ochi

    Buna!Ma numesc NADIA;indiferent cat dorm am niste ff mari la ochi;ce pot sa fac ,numai stiu;daca eram batuta si nu aratam asa;numai stiu ce sa mai folosesc ,s-au ce sa mai iau[fac]...mersi mult ptr raspuns,cine ma poate ajuta,cu respect ms mult

    2
    0

  • sorana10 pe 23 Oct 2008, 14:44
    ochii

    cred ca un echilibru interior si o impacare cu tine este un argument pentru ochii tai

    0
    3

  • Gyorfi Attila pe 24 Aug 2008, 16:24
    ma doare ochhi

    buna.mi-am schimat monitorul vechii cu un lcd de 20 philps si de cand mi-am l-am cumparat nu pot sa stau mai mu;t de 1 ora la caluclator k ma doare ochii.mai ales seara dupa 10 minute ma doare ochii.nu stau foarte mult la calculator si nu sunt depenndent de caluclator.oare sa fie din cazua lcd-ului k care culori prea puternice...sau din ce cauza.imi trebuie ceva ochelari de protectie(de vazaut vad f bine numai atata k ma doare ochii din cauza monitorului)astpet un sfat de la dumnsevoastra .multmues mult :)

    3
    2

  • xenia pe 16 Iul 2008, 19:03
    calculatorul si televizorul

    buna.nu petrec prea mult in fata calculatorului (am un calculator cu ecran plat) si de fiecare data knd stau 30 min/ 1 h simt k ma dor ochii si uneori imi lacrimeaza. patesc aproape zilnic....uneori am si dureri de cap. Asa patesc si in cazul televizorului.Nu port ochelari. ce ar trebui sa fac.astept un raspuns.va multumesc

    0
    0

  • Raluca pe 13 Mai 2008, 20:21
    Calculatorul

    Eu petrec foarte mult in fata calculatorului si desi stiu ca nu este bine stau mai mult de 6 ore pe zi....:) am si ochelari dar nu-i port ca nu imi plac iar de curand am lesinat de oboseala.......mi-am facut si un test in care mi-a iesit ca sunt obsedata de calculator.....poate nu ar mai trebui sa stau asa mult nu-i asha?

    2
    0

  • Teea pe 28 Mar 2008, 12:47
    ochelari noi

    Hello. Acum 2 saptamani s-a constatat in urma unui control oftalnmologic ca am nevoie de ochelari -0.5 la ambii ochi. Am orimit ochelarii ei...vad mai bine cu ei...la distanta in schimb am senzatia ca ma deranjeaza...si ca imi obosesc ochii...ma dor de la ei dupa o ora de purtat. E nevoie de un timp de acomodare cu ei...sau pur si simplu nu sunt buni?eu nu inteleg...5 minute vad foarte bine cu ei..dupa cre incep sa ma doara ochii(sa simt tensiune in ei)...Mi-e frica sa nu-mi faca mai mult rau decat bine. Astept o parere.multumesc

    6
    0

  • CRISTINA CIUCIAN pe 13 Mar 2008, 10:58
    dureri de cap

    petrec aproape 8 ore pe zi in fata calculatorului la servici, mi-am facut ochelari dar de cate ori ii pun ma doare capul, chiar daca sunt cu protectie de calculator, este posibil ca din cauza ochelariloe sau a oboselii ? multumesc

    3
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod