Cum sa invatam mai usor

Daca in precedentele articole am insistat pe necesitatea de a avea unbun indrumator si pe modul cum putem sa-l alegem, in articolul de astaziam sa ma opresc asupra atitudinii pe care trebuie sa o avem in momentulin care vrem sa invatam. Aceasta atitudine trebuie sa o avem indiferentde ce anume vrem sa invatam.

In primul rand este bine sa avem o stare detasata si relaxata, faracrispare, fara incrancenare. Cea mai buna stare pentru invatare estestarea surasului. Cu ajutorul surasului, noi ne deschidem sistemulenergetic si il pregatim pentru asimilarea de noi informatii. Cand suntemstresati, suparati sau prea emotionati, sistemul nostru energetic intrain stare de "inghet" si nu poate asimila noile informatii. Asa aparesituatia cand, desi am fost la un curs pe care il asteptam mult, laterminarea acestuia nu reusim sa ne aducem aminte nici 10% din ce s-apredat la respectivul curs.

Dupa ce ne-am relaxat si ne-am pregatit astfel pentru curs, ca pentruun joc, cautam sa ne folosim toate simturile pentru asimilarea noilorinformatii, adica nu doar auzul si vazul, dar si kinestezicul, olfactivulsau gustativul (in masura posibilului).
Asta inseamna sa ascultam, savedem, sa simtim cu intregul corp deoarece transmiterea informatiilornu se face doar la nivelul constientului nostru, ci si la nivelulinconstientului.

Aici ne intalnim din nou cu valoarea indrumatorului, care trebuie saaiba capacitatea de a crea spatiu pentru invatare si de a transmiteinformatii-semnal la nivel inconstient, capacitate cunoscuta sub denumireade "purtare in tehnica".

Este de asemenea important ca, inainte de a incepe cursul respectiv,sa ne lasam deoparte toate cunostintele si preconceptiile pe care leavem despre subiectul cursului, pentru a asimila informatiile pe careindrumatorul vrea sa ni le transmita. In taoism, aceasta atitudine senumeste "a goli mintea" pentru noile informatii. Asta nu inseamna ca vomrenunta la cunostintele acumulate pana la curs, ci doar ca le vom lasa inmemorie pentru a nu intra intr-un eventual conflict cu noile informatii.

Daca noi nu procedam asa, noile informatii nu vor putea fi usorasimilate. Sa ne inchipuim ca vrem sa punem intr-un pahar niste apa,dar paharul este deja plin cu suc. Atunci cand vom pune apa, ea se varevarsa din pahar.
La fel se intampla si cu mintea noastra, daca nu ogolim inainte de a invata ceva. Vechile informatii si cunostinte nu vorlasa noile informatii sa patrunda.

Din pacate am vazut de multe ori cum oameni veniti la curs au inceputsa-si expuna informatiile vechi in loc sa fie atenti pentru a invatacat mai multe lucruri noi. Binenteles ca dupa curs, noile informatiisunt trecute prin filtrul gandirii si simtirii proprii si, daca ele nucorespund cu propriile noastre valori, sunt abandonate. Nu putem faceinsa acest lucru decat la sfarsitul cursului si dupa ce vocea noastrainterioara ne va spune daca aceste informatii ne sunt sau nu de folos.

Odata stabilita starea de relaxare pentru invatare, informatiile vor fimai usor asimilate. Este bine sa ne aducem aminte ca indrumatorul nostrueste om, deci nu trebuie sa-l consideram vreun supraom care nu facegreseli sau care actioneaza numai conform dorintelor noastre. Acestlucru ne va scuti de deceptiile pe care le vom avea atunci candprofesorul nostru va actiona ca un om. Ceea ce trebuie sa intelegemeste ca profesorul nostru nu face altceva decat sa ne puna la indemananiste informatii.
Daca noi suntem sau nu de acord cu ele, daca le vomfolosi sau nu, aceasta nu mai tine de el. Asa cum nu tine de el nicimodul corect sau mai putin corect in care vom folosi informatia. El/eanu poate fi raspunzator/oare de esecurile sau succesele noastre.

Retineti ca singurii raspunzatori de succesele, dar mai ales de esecurilenoastre, suntem noi. Degeaba vom da vina pe parinti, profesori saupartenerii de viata. Iata de ce este bine sa ne informam in permanentadespre cum putem sa ne imbunatatim viata si sanatatea, pentru a nu maidepinde mereu de ceva din exteriorul nostru, de o persoana sau de unobiect, medicament sau orice alt lucru.

Partea cea mai dificila nu este insa sa participam la diverse cursuriunde putem afla noi lucruri. Partea cea mai dificila este sa folosimaceste informatii in viata noastra de zi cu zi. In practica taoista,dupa participarea la cursuri, trebuie sa faci ceea ce ai invatat, singursau cu ajutorul profesorului si grupului de colegi. Nu este suficientsa cunoastem informatia, sa stim despre ce este vorba, sa vorbim desprelucrul respectiv, sa citim o alta carte sau sa mergem la un alt curs.
Nu,trebuie sa punem in practica ceea ce am invatat. Si acest lucru estevalabil pentru toate domeniile, nu numai pentru practica taoista.

Cunosc destule persoane care au fost la nenumarate cursuri, s-au informat,in materie de teorie fiind poate mai bine pregatite decat altii, darnu pun in practica nimic din ceea ce au invatat. Si atunci la ce bunacest efort material, financiar si emotional necesar urmarii acestorcursuri? Alte persoane, printre care ma numar si eu, au participat lamai putine cursuri, din mai putine domenii, dar au pus in practica siau fructificat fiecare informatie pe care au asimilat-o, iar acest lucrule-a adus nenumarate satisfactii si rezultate.

Important nu este sa detii informatia, important este sa stii cum sa ofolosesti, si asta indiferent de domeniu.

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
telefon: 0722.19.78.74
e-mail: costin.tao@k.ro


 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MV pe 30 Dec 2014, 15:02
    Slab

    Slabut articol drag autor.

    1
    0

  • mariutbre pe 17 Mar 2011, 15:25
    gramatica

    da prost mai scrii ma cuvintele nu se scriu legate =)) =)) =))

    1
    0

  • Anonim pe 19 Sep 2008, 22:49
    !!

    Articolul mai e cum mai e(la subiect ma refer) dar cu foarte multe greseli de scriere.

    1
    0

  • shadow pe 17 Apr 2008, 20:06
    gramatica

    fraaaaaatteeeee da tu nu stii sa scrii cuvinte dezlegate?????(faracrispare se scrie fara crispare

    1
    0

  • Barsaloaia Carcaloiu pe 6 Mar 2008, 22:15
    cum se intampla reproducerea?

    schimb de organe

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod