Si copiii au nevoie de ochelari de soare

Ochelarii de soare nu reprezinta (doar) un accesoriu la moda - ne protejeaza vederea atat in timpul verii, cand razele soarelui sunt foarte puternice, cat si in perioada iernii, cand zapada reflecta lumina. De regula, oamenii prefera sa isi protejeze vederea pe tot parcursul anului si cumpara ochelari cu protectie UV, insa uita sa faca acelasi lucru si pentru copii.

Nu confunda culoarea inchisa a lentilelor cu protectia UV oferita de acestea! Este o greseala frecventa pe care o fac parintii pentru copiii lor. Acestia cumpara ochelari cu lentile colorate, amuzante si distractive, care sunt pe placul celor mici, dar care nu le garanteaza o sanatate perfecta a ochilor.

In special in cazul in care copilul tau isi petrece foarte mult timp afara - lucru valabil pentru cea mai mare parte a micutilor, prichindelul are nevoie de o pereche buna de ochelari de soare. Prea mult timp petrecut in lumina directa a soarelui, fara protectie adecvata, presupune un risc crescut de aparitie a unor afectiuni pe termen lung, printre care se numara cataracta sau degenerarea maculara.

Daca tu porti ochelari de soare, o va face si micutul...

Prichindeii se afla inca la varsta la care vor tine cont de tot ceea ce le spui - in fond, tu esti cel mai bun exemplu pe care il au. Daca iti inveti copilul inca de la o varsta frageda sa poarte ochelari de vedere, de soare sau alte metode de protectie a vederii, mai mult ca sigur ca te va asculta si, treptat, va intelege importanta acestui lucru.
Sa nu uitam ca un copil de 6-7 ani incepe deja sa cocheteze in fata oglinzii, iar ochelarii de soare reprezinta un detaliu esential pentru imaginea sa "cool".

In cazul in care intampini probleme in a-l convinge pe micut sa poarte ochelarii atat de necesari, atunci permite-i sa isi aleaga perechea care ii place cel mai mult - orice pentru a-i asigura protectia de care are nevoie! In plus, il vei convinge mai usor sa poarte obiectul atat de nesuferit si incomod...

Protectia impotriva razelor solare este importanta inca din perioada copilariei

Soarele este necesar organismului, pentru producerea vitaminei D. Insa chiar si asa, nu este cazul sa exageram cu expunerea la soare, mai ales in cazul copiilor. Micutii care au stat excesiv de mult la soare si chiar au suferit arsuri inainte de implinirea varstei de 18 ani au un risc crescut de producere prematura a ridurilor, comparativ cu cei care incep baile de soare la o varsta mai inaintata.

Expunerea la soare si alte afectiuni legate de un stil de viata mai putin sanatos sunt riscuri majore in perioada copilariei si tocmai de aceea este important sa actionezi inca din primii ani de viata ai copilului si sa il inveti obiceiuri sanatoase, care vor dura o viata.

Iata cateva sfaturi care ii vor oferi micutului tau cea mai buna protectie posibila a ochilor, datorita ochelarilor de soare adecvati:

Copilul nu trebuie sa simta povara alegerii ochelarilor - distrati-va atunci cand plecati la cumparaturi si opteaza pentru modele colorate si amuzante, adecvate varstei celui mic.

Cumpara intotdeauna o pereche de rezerva, deoarece prichindeii obisnuiesc sa strice destul de des ochelarii.
Nu este necesar sa cheltuiesti o avere pe o pereche buna de ochelari.

Citeste etichetele si nu te uita in primul rand la preturi - o pereche scumpa nu garanteaza neaparat calitatea. Daca pe eticheta este notata urmatoarea recomandare (sau ceva asemanator): "Blocheaza 99% din razele ultraviolete", inseamna ca ai gasit ceea ce cautai.

In cazul in care copilul are nevoie de ochelari de corectie, intereseaza-te de ochelarii de soare care ofera si facilitati de corectare a vederii. De foarte multe ori, vei avea parte de reduceri daca optezi pentru achizitionarea unui produs "combinat". De asemenea, este important ca cel mic sa aiba un cuvant de spus in alegerea modelului - pana la urma, el este cel care va purta ochelarii si trebuie sa se simta bine in propria piele.

Ocazional, verifica ochelarii, pentru a te asigura ca nu sunt deteriorati.

Lentilele trebuie verificate periodic, pentru buna functionare. Priveste prin ele, tinand ochelarii in fata, cu bratul intins. Plimba ochelarii in sus si in jos sau lateral si, prin lentile, urmareste cu privirea un model, cum ar fi o placa de gresie. Daca liniile si contururile modelului incep sa tremure sau se estompeaza, inseamna ca lentilele nu sunt perfecte.

In cazul copiilor care practica sport, cumpara ochelari cu lentile rezistente la impact, speciale, realizate din plastic policarbonat. De asemenea, acestea trebuie sa aiba si protectie impotriva zgarieturilor.

Copilul trebuie sfatuit sa nu priveasca direct in lumina soarelui, chiar si atunci cand poarta ochelari de soare.

Asigura-te ca ochelarii de soare protejeaza ochii impotriva radiatiilor ultraviolete (UV) - acest lucru inseamna ca scutul protector blocheaza atat razele UVA, cat si UVB, in egala masura daunatoare si periculoase pentru vedere.
Cu cat ochii sunt mai feriti de lumina, cu atat va creste gradul de confort si siguranta.

Daca reusesti sa iti convingi copilul sa poarte atat ochelari de soare, cat si o palarie cu boruri largi, atunci aceasta se poate numi, intr-adevar, o victorie!... In locul ochelarilor de soare, copiii pot purta o sapca, al carei cozoroc protejeaza vederea de razele solare extrem de puternice. Sa nu uitam insa ca cea mai buna protectie este cea combinata, astfel incat recomandam utilizarea ambelor metode de protectie. Pentru copiii ceva mai neastamparati, alege modelele de palarii cu funda sau elastic, care se prind sub barbie.

Nu uita faptul ca soarele are efect si asupra parului, deteriorandu-l. Acesta este un motiv in plus pentru care este preferabil ca prichindelul sa poarte atat o palarie, cat si ochelari de soare.

Un detaliu extrem de important il reprezinta ramele ochelarilor - asigura-te ca acestea sunt potrivite pentru chipul copilului tau. Ochelarii ale caror rame sunt fie prea mici, fie prea mari mai degraba vor dauna decat vor face bine.

Ochelarii trebuie sa fie confortabili, usor de purtat si de ingrijit. Cel mic trebuie sa se simta confortabil si in largul lui, indiferent daca poarta ochelari de vedere sau de soare. Ochelarii de soare ideali sunt cei cu rame potrivite si cu lentile ceva mai mari, astfel incat sa acopere o mare parte a fetei, pentru a bloca o cantitate cat mai mare de lumina.

La varsta de trei ani, este indicat controlul oftalmologic pentru copii - de multe ori, acestia au probleme de vedere, pe care nu le realizeaza.
Tocmai de aceea, este necesar un control de specialitate pentru detectarea din timp a problemelor de sanatate a ochilor.

Mai mult decat sigur, copilul va fi supus unui control de rutina si la scoala, insa, comparativ cu cel efectuat de un specialist in domeniu, acesta nu este atat de meticulos si detaliat. Ca atare, ofera-i micutului toate conditiile necesare unei dezvoltari armonioase.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mamiko pe 24 Mai 2013, 12:22
    Ochelari soare bebe

    Este corect, ochelarii de soare nu se cumpara de la taraba, cel mai bine este sa alegeti o firma recunoscuta pentru calitatea produselor Ochelari de soare facuti special pentru copii trebuie sa aiba reala protectie 100% UVA si UVB, fara componente metalice sau parti ascutite periculoase, usor de purtat, rezistenti la apa si rugina. Daca ochelari sunt cu lentile polarizate cu atat mai bine.Mamiko.ro

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod