Consumul de cafeina: permis sau interzis in sarcina?

Cafeina este un stimulent gasit in numeroase alimente, bauturi si chiar si in anumite medicamente. Este produsa natural de plante si este adaugata in alimente si bauturi pentru savoare. Principala sursa de cafeina pentru majoritatea adultilor o constituie cafeaua.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, le recomanda femeilor insarcinate sa evite consumul de cafea sau sa nu consume "mai mult de 150-200 mg de cafeina, adica 2 cesti de cafea pe zi. Important este ca aceasta bautura sa fie de calitate, mai ales in aceasta perioada, pentru ca cele de proasta calitate pot contine chiar si substante cancerigene. Femeile insarcinate trebuie sa opteze pentru cafeaua ambalata si produsa de firme cunoscute."

Un studiu efectuat recent, insa, a descoperit ca femeile insarcinate care consuma 200 mg de cafeina pe zi sunt de doua ori mai predispuse de a suferi un avort spontan. Se pare ca sursa nu conteaza, iar riscul este acelasi indiferent daca obtii cafeina din cafea, ceai, sucuri sau alte alimente si bauturi.


Ce alimente si bauturi contin cafeina?

Femeile insarcinate trebuie sa cunoasca sursele de cafeina, pentru a putea controla cantitatea de cafeina consumata zilnic.

Cafeina poate fi gasita in mai multe produse si chiar medicamente, precum cafea, ceai, unele bauturi si ciocolata, iar din acest motiv prof.
dr. Gheorghe Mencinicopschi le sfatuieste pe viitoarele mamici sa "citeasca cu atentie etichetele si prospectele si sa nu cumpere produse ale caror eticheta lipseste." Si produsele cu aroma de cafea, precum iaurturi sau inghetata, contin cafeina, la fel ca si siropul de ciocolata sau ciocolata calda. Cantitatea de cafeina din alimente si bauturi variaza. Marca de fabricatie a cafelei sau ceaiului, modul in care sunt pregatite, tipul de boabe sau frunze folosite si modul de servire (espresso, latte sau altele) pot afecta continutul de cafea. De obicei, ciocolata contine cantitati mici de cafeina.


Ce medicamente contin cafeina?


Pot contine cafeina medicamentele folosite pentru alinarea durerii, in tratarea migrenelor, racelilor sau pentru alungarea somnului. Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) cere ca prospectele medicamentelor sa mentioneze si cantitatea de cafeina pe care medicamentele o contin. Femeile insarcinate trebuie sa evite aceste medicamente si sa ceara parerea medicului inainte de a lua orice fel de medicament.

Si anumite produse din plante contin cofeina, precum guarana (planta cunoscuta pentru proprietatile ei stimulatoare, asemanatoare cafelei), asupra careia prof.
dr. Gheorghe Mencinicopschi avertizeaza ca "are un continut mare de cafeina". Nu toate produsele din plante au mentionat in prospecte cantitatea de cafeina continuta, iar cantitatile pot varia.

Specialistii le recomanda femeilor insarcinate sa evite produsele din plante, pentru ca nu se cunosc riscurile pe care le implica in sarcina.
 

Cum te afecteaza?

Cofeina este un stimulent care poate provoca o crestere usoara a presiunii sanguine, ritmului cardiac si a fluxului de urina.

Anumite persoane sunt mai sensibile la cafeina decat altele. Dintre acestea fac parte si femeile insarcinate, care au nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a elimina cafeina din organism. Cafeina poate provoca nervozitate, indigestie sau insomnii.

Cafeina poate provoca o scadere a fluxului sanguin din placenta, fapt ce poate afecta bebelusul.  


Cafeina poate favoriza un avort spontan?

Exista mai multe studii bazate pe legatura dintre consumul de cafeina si avortul spontan, insa rezultatele acestora variaza.
Iata doua exemple, doua studii din ianuarie 2008:

1. Unul dintre aceste studii a descoperit ca femeile care consuma 200 mg sau mai mult de cafea pe zi prezinta un risc dublu de a suferi un avort spontan, fata de femeile care nu consuma deloc.

2. Rezultatele celui de-al doilea studiu nu au indicat niciun risc pentru femeile care consuma cantitati modeste de cafea zilnic (intre 200 mg si 350 mg pe zi).

Studiile efectuate anterior au descoperit ca femeile care consuma cantitati mari de cafeina (500 mg sau mai mult) sunt mai predispuse la avort spontan si, din acest motiv, specialistii recomanda femeilor insarcinate sa limiteze consumul de cafeina la 200 mg pe zi.

 
Poate afecta fertilitatea?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi explica ca este foarte mic riscul ca o cantitate moderata de cafeina sa afecteze fertilitatea si ca este periculoasa doar "in cantitati mari si in combinatie cu tutun sau alcool". Majoritatea studiilor nu au gasit o reducere a fertilitatii la femeile care consuma mai putin de 300 mg de cafeina pe zi.



Poate afecta noul nascut?

Cateva studii sugereaza ca o cantitate mare de cafeina poate avea drept efect o reducere a greutatii bebelusului la nastere. Daca acest lucru se intampla, efectul nu este unul foarte mare.

Bebelusii nascuti de femei care consuma cantitati mari de cafeina (mai mult de 500 mg pe zi) pot avea un ritm cardiac si respirator mai crescut si pot dormi mai putin in primele zile de viata.


Pot consuma cafeina in timp ce alaptez?


Academia Americana de Pediatrie considera ca femeile insarcinate pot consuma cafeina in perioada sarcinii, insa in cantitati moderate. "Multi copii pot avea reactii directe, precum nervozitate sau agitatie, lipsa somnului, etc," avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dora pe 4 Dec 2008, 18:38
    Fara alta alternativa

    Eu sunt hipotensiva si, adica rau de tot, ajunsesem sa am tensiunea, in luna a 9a, si 8 cu 5. Mi se facea rau, trebuia obligatoriu sa beau o cana de ceai verde ca sa-mi pot reveni, altfel imi era foarte rau. Si asa am facut din luna a 4-a. Am preferat ceaiul, pentru ca, cafeaua nu-mi place deloc si nu am avut niciun efect negativ. Eu zic ca avortul spontan nu tine chiar de cofeina in sine - sau poate doar de cantitati foarte mari (sunt unele persoane care beau cafea cu stacana, in fiecare zi)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod