Totul despre alimentatia bebelusului

Modul in care il hranesti pe noul nascut va deveni una dintre cele mai importante decizii pe care va trebui sa le iei referitor la bebelusul tau. De aceea, este important sa fii cat mai bine informata in legatura cu acest aspect, pentru a sti ce este bine pentru el si cum trebuie alimentat pentru a se dezvolta armonios si in pas cu cerintele grupei sale de varsta.
Alaptare sau biberon?

Diferite institutii internationale avand ca obiect de activitate ingrijirea nou nascutilor, precum Asociatia Medicala Americana, Academia Americana de Pediatrie sau Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea drept alimentatia ideala pentru bebelus. In mod special, OMS considera ca este indicat ca micutul sa fie alaptat in primele sase luni de viata, urmand ca macar pana la varsta de un an sa se alterneze hrana diversificata cu alimentatia la san. Cu toate acestea, unele femei nu pot alapta sau, din ratiuni de ordin fiziologic, nu agreeaza acest lucru, si nu inseamna ca nu sunt preocupate de bunastarea bebelusilor. Pentru acele femei care isi hranesc micutii cu lapte achizitionat de pe piata, esential este sa se asigure ca produsul respectiv intruneste toate calitatile de ordin nutritiv necesare dezvoltarii normale a copilului.


Avantajele alaptarii

 Beneficiile alimentatiei la san sunt multiple. Poate cel mai important dintre ele este acela ca laptele matern constituie hrana ideala pentru sistemul digestiv al noului nascut. Toate componentele acestuia - lactoza, proteine si grasimi - sunt usor digerabile de catre sistemul digestiv imatur al unui prunc. Laptele existent pe piata incearca sa furnizeze aceste substante - si reuseste, in mare masura - insa asocierea de elemente nutritive din laptele matern este inimitabila si nu poate fi reprodusa cu exactitate prin mijloace artificiale.

Laptele matern contine vitaminele si mineralele de care nou nascutul are nevoie. Copiii care au fost hraniti la san sunt mai putin expusi riscului de a dezvolta diferite alergii in cursul vietii. Mai mult decat atat, laptele matern furnizeaza bebelusului enzime si anticorpi care nu pot fi suplinite prin nici un produs obtinut in industrie. Prin urmare, gandeste-te ca laptele matern este prima hrana sanatoasa pe care o poti oferi micutului tau! Pe de alta parte, alimentarea la san este benefica si pentru tine, ca mama. Alaptarea contribuie la arderea grasimilor si la contractarea uterului - astfel incat iti vei reveni mult mai repede dupa nastere, recapatandu-ti si silueta pe care o aveai inainte de sarcina.

Aceasta ca sa nu mai spunem ca alaptarea reprezinta un procedeu mult mai rapid de a hrani micutul, nemaifiind necesar sa incalzesti biberonul in mijlocul noptii, de exemplu... Privind lucrurile din punct de vedere psihologic, alaptarea contribuie la crearea unei legaturi emotionale unice intre mama si copil, prin contactul fizic pe care il implica.

De asemenea, capacitatea de a alimenta la san poate ajuta o tanara mamica sa se simta mai increzatoare in posibilitatile ei de a avea grija de noul nascut. Avantajele alimentatiei cu biberonul Alaptarea reprezinta metoda optima de a hrani noul nascut, dar nu toate mamele au posibilitatea de a face acest lucru. Produsele preparate pentru copii si disponibile in comert constituie o alternativa fericita a laptelui matern - iar unele dintre acestea contin si fier.

 Laptele pentru bebelusi este produs in conditii sterile si incearca sa reproduca laptele matern. Combinatia complexa de proteine, grasimi si vitamine nu poate fi realizata acasa. Asa incat, daca alegi sa-l hranesti artificial pe bebelus, foloseste lapte cumparat si, de preferinta, dupa ce te consulti in prealabil cu un specialist pediatru sau neonatolog.



Tinand cont de avantajele alaptarii, de ce unele mame prefera alimentatia artificiala?

Dupa nastere, unele femei se confrunta cu asa-numita depresie postnatala si, epuizate, nu mai au energia necesara alaptarii. Dar este important sa privesti lucrurile din punctul de vedere al bebelusului: timp de noua luni, el a "locuit" in burtica ta, a fost permanent in legatura cu tine, auzindu-ti bataile inimii si vocea, primind caldura ta si alimentandu-se din resursele furnizate de organismul tau. Dupa ce a aparut pe lume, el are inca nevoie de aceasta legatura si de hrana produsa de organismul tau - care, in acest caz, este laptele matern.

Dupa cateva saptamani, interval in care micutul a fost deprins cu alaptarea, poti sa scoti laptele (exista dispozitive speciale in acest scop) si sa-l hranesti pe bebelus cu lapte matern, dar din biberon. Din moment ce laptele matern este digerat cu usurinta de bebelus, acesta va incepe sa manance alimente diversificate mai repede decat daca ar fi hranit artificial si le va tolera mai bine. Desigur, alaptarea implica disponibilitatea mamei la fiecare 2-3 ore - cel putin in primele saptamani de viata ale copilului - fapt care poate fi obositor, insa exista si aici un aspect pozitiv: aceasta situatie nu va dura mult timp iar avantajele sunt incontestabile. Pe de alta parte, tatii s-ar putea simti oarecum intimidati de aceasta rutina nou instalata a alaptarii si ar putea fi chiar putin gelosi din cauza legaturii unice stabilite intre mama si bebelus.

De aceea, este important ca si ei sa fie implicati in aceasta activitate - de exemplu, roaga-l pe sotul tau sa-ti aseze in brate bebelusul, in pozitia pentru alaptare. Astfel, il vei ajuta sa nu se simta exclus. Cateodata, femeia se poate simti jenata sau ingrijorata referitor la alimentarea la san a micutului. Aceste sentimente dispar insa, o data cu satisfactia si fericirea care insotesc alaptarea la san.

Pentru eliminarea anxietatii, este bine sa ceri sfatul altor mame care au alaptat si sa le asculti relatarile si impresiile. Impartasirea sentimentelor lor se va constitui intr-un argument suplimentar pentru tine, si te va ajuta sa te linistesti. Ai luat cea mai buna decizie pentru tine si bebelusul tau! Din nefericire, exista cazuri in care starea de sanatate a mamei nu permite alaptarea. Dar aceste situatii sunt foarte rare, pentru ca putine medicamente sau afectiuni interzic alimentarea la san.

Daca ai inceput sa alaptezi si pe parcurs survine o problema care te impiedica sa faci, temporar, acest lucru, este bine sa-ti scoti in continuare laptele, cu dispozitivele special destinate, pentru ca secretia de lapte matern sa nu fie inhibata in organism. Daca urmezi un tratament medical, cere in prealabil sfatul medicului, pentru a te asigura ca laptele nu este nociv pentru sanatatea bebelusului. In alte situatii, alaptarea este imposibila din cauza situatiei copilului - de exemplu, unii micuti nascuti prematur nu au capacitatea de a suge, astfel incat sa-si poata lua singuri laptele de la san. In acest caz, se va recurge la alimentatia pe cale artificiala, dar tot cu lapte matern.

De asemenea, in functie de sfatul medicului, ar putea fi necesar sa suplimentezi laptele si cu alte elemente nutritive, pentru ca bebelusul sa recupereze distanta parcursa de un copil nascut la termen.
Daca ai o problema a mameloanelor (sunt infundate, de exemplu) si nu poti alapta, un specialist in probleme de lactatie rezolva de obicei situatia. Mamele care urmeaza un tratament chemoterapeutic, precum si cele infectate cu virusul HIV nu ar trebui sa alapteze, iar cele care au hepatita ar trebui sa solicite avizul medicului inainte de a aseza bebelusul la san. In general, este bine sa eviti suzeta, intrucat cel mic ar putea face o confuzie cu sanul matern si sa refuze, in timp, alaptarea.


Cateva reguli de care trebuie sa tii cont in alimentatia cu biberonul

Asa cum alaptarea isi are regulile sale unice, hrana cu biberonul le are si ea pe ale sale. Cele mai importante sunt buna organizare si pregatirea corecta a biberonului. In primul rand, asigura-te ca dispui de suficient lapte si pregateste biberonul. Acesta, ca si suzeta, trebuie sa fie mentinute curate si gata de a fi folosite. Sticlele care nu au stat in frigider mai mult de o ora, precum si laptele ramas dupa masa copilului, trebuie aruncate. In general, laptele pregatit nu ar trebui sa stea in frigider decat 24 de ore si incalzit cu grija inainte de a-l hrani pe micut. O sticla de lapte, indiferent daca este artificial sau matern, nu ar trebui niciodata incalzita in cuptorul cu microunde - pentru ca exista riscul supraincalzirii, fapt ce poate provoca arsuri la nivelul gurii celui mic.


Cat de mult si cat de des ar trebui hranit bebelusul meu?

Raspunsul este relativ simplu: majoritatea specialistilor spun ca micutul trebuie hranit ori de cate ori ii este foame. In general, un nou nascut are nevoie de hrana la fiecare doua ore, sau chiar mai des, la inceput. Pentru a evita suprasolicitarea mamelonului, incearca initial sa alternezi sanii, punand copilul cate 10-15 minute la fiecare san. Daca este hranit artificial, ar trebui sa manance cate 70-100 de grame de lapte la fiecare masa. In cazul in care ti se pare ca nu mananca suficient, ori ca trebuie sa-l trezesti tu prea des pentru a-l hrani (cu alte cuvinte, nu cere el insusi de mancare), cere sfatul medicului.


Dar cum poti fi sigura ca a mancat suficient?

 Iti vei da seama de acest lucru daca pare multumit, isi uda scutecul de aproximativ sase ori pe zi, doarme bine si acumuleaza normal in greutate. Nu este nevoie sa stabilesti un program rigid de hranire a bebelusului - cu timpul, va veti gasi impreuna propriul ritm. Bebelusul va sti cand ii este foame (si te va anunta si pe tine fara intarziere) si la fel va sti cand s-a saturat. Fii atenta la semnalele prin care iti spune ca a mancat suficient: nu mai arata interes pentru a suge, intoarce capul de la san sau de la biberon.

Pe masura ce bebelusul acumuleaza in greutate, va incepe sa manance mai mult - drept urmare, intervalul dintre mese va creste treptat. Cu toate acestea, uneori poate fi mai flamand decat in mod obisnuit. Continua sa-l hranesti pana cand iti da semnalul ca este suficient. Daca il alaptezi, nu te ingrijora ca nevoia sa de hrana nu va putea fi satisfacuta pentru ca nu ai destul lapte. Suplimentele nutritive vor rezolva aceasta problema. Pana la varsta de 2-3 luni, un copil alimentat la san va avea nevoie, probabil, sa manance de sase pana la opt ori pe zi. Analog, un copil de aceeasi varsta care este hranit la san va avea nevoie de 120-150 de grame de lapte la fiecare masa.
In jurul varstei de trei luni, va avea nevoie de inca aproximativ 30 de grame, iar la patru luni, va consuma aproximativ 900 de grame de lapte zilnic.


Indicii de subalimentare si supraalimentare

Indicii de subalimentare:
1.  Pielea copilului ramane "zbarcita" in prima luna de viata, iar obrajii lui nu devin pufosi (acesta poate fi un semn ca nu acumuleaza in greutate asa cum ar trebui); -
2. Copilul nu pare multumit, chiar daca masa s-a incheiat.


Semnalele de alarma raportate la supraalimentare includ stari de voma dupa masa si scaune slab consistente, lichide. Multi copii regurgiteaza dupa masa, pentru ca sistemul lor digestiv este imatur, dar nu este acelasi lucru cu a vomita tot sau cea mai mare parte a hranei.

Daca observi ca regurgiteaza prea des, cere sfatul medicului. In unele cazuri, mai rare, ar putea fi consecinta unei alergii, a unei probleme de digestie sau alte situatii care necesita ingrijire medicala. Cu toate ca bebelusul va incepe sa manance si alimente solide (in jurul varstei de 4-6 luni), laptele matern sau artificial va ramane principala componenta a mesei acestuia in primul sau an de viata. In cel de-al doilea an, va avea nevoie de o hrana mult mai variata, pentru a beneficia de caloriile si elementele nutritive necesare.

Posibile probleme in alimentatia bebelusului

Alaptarea

Problemele pe care le pot intampina mamele cand alapteaza la san constau in asezarea bebelusului in pozitia optima pentru supt si plasarea mamelonului in gura micutului. Aceste situatii se rezolva de obicei repede, cu ajutorul unei surori medicale care ii va arata mamei cum trebuie sa procedeze. De asemenea, multe femei se confrunta cu probleme de genul: dureri si sensibilitate pronuntata a mameloanelor, mastita (o infectie a canalelor galactofore) sau un abces al sanilor (o colectie de puroi care formeaza un nodul rosu si foarte sensibil). Pentru fiecare dintre aceste probleme, trebuie sa consulti un medic. Ceea ce are de facut proaspata mama este sa aiba grija atat de ea, cat si de bebelus.

De aceea, trebuie sa fie odihnita, sa bea multe lichide si sa aiba o dieta echilibrata. Este cu atat mai bine daca ceilalti membri ai familiei o pot ajuta cu treburile casnice, astfel incat mama sa se poata relaxa si ocupa cat mai bine de noile sale indatoriri.

Alimentatia artificiala

Si in cazul in care micutul este hranit cu biberonul, pot aparea probleme si situatii aparte. Verifica de fiecare data cu atentie data expirarii produsului si ai grija ca recipientul in care se afla laptele sa fie sigilat. Urmeaza intocmai instructiunile de utilizare atunci cand amesteci laptele praf sau substanta concentrata. Unii bebelusi sunt alergici la proteinele pe care le contine laptele de vaca. Simptomele unei astfel de alergii includ: stari de voma, diaree, dureri abdominale, aparitia unor eczeme si chiar prezenta sangelui in scaunul bebelusului. In alte cazuri, copilul nu tolereaza lactoza - ceea ce inseamna ca nu o poate digera complet. Simptomele intolerantei la lactoza sunt: eructatii excesive, sensibilitate si dureri abdominale si diaree.

Toate aceste situatii trebuie anuntate medicului, care va decide schimbarea laptelui. Suplimente nutritive Un copil sanatos, care este alaptat de o mama sanatoasa poate sa nu aiba nevoie de vitamine sau suplimente nutritive - desi cel mai bine este ca medicul sa fie cel care decide acest lucru.
Laptele matern contine combinatia ideala de vitamina C, E, vitaminele din grupa B si fier, care ii sunt suficiente copilului pana cand, in jurul varstei de sase luni, va incepe sa manance cereale imbogatite cu fier. Vitamina D nu se gaseste in concentratie prea mare in laptele matern, dar ea este sintetizata in organism o data cu expunerea la soare. Nevoia de vitamina D a copilului variaza in functie de tipul sau de piele si de masura in care este expus la soare. Medicul va decide daca este nevoie de un supliment din aceasta vitamina si tot el te va sfatui cum sa-l protejezi pe bebelus de actiunea nociva a razelor de soare.

Daca iti hranesti copilul artificial, nu ai motive de ingrijorare: aceste produse contin proportia optima de vitamine necesare micutului, si probabil nu va fi nevoie sa-i administrezi suplimente nutritive. Pentru primul an de viata, sunt recomandabile produsele care contin fier - dar nu mai mult de 12 miligrame la litrul de lapte. Academia Americana de Pediatrie considera ca bebelusii, indiferent daca sunt alaptati sau hraniti artificial, nu au nevoie de suplimente de fluor in primele sase luni de viata. In intervalul cuprins intre varsta de sase luni si trei ani, micutii au nevoie de acest element numai daca apa nu contine suficient fluor.

Bebelusii care primesc lapte gata preparat (deci, care nu se combina cu apa) au nevoie de supliment de fluor. Insa tot medicul te poate edifica in aceasta privinta. Apa, sucul si alte alimente nu sunt de obicei necesare in primele sase luni de viata ale copilului. Laptele matern sau cel fabricat furnizeaza tot ceea ce are nevoie copilul din punct de vedere al nutritiei, pana cand va incepe sa consume si alimente solide.

Nu este recomandat sucul de fructe pentru bebelusii cu varsta de pana in sase luni. De altfel, chiar si dupa ce micutul mai creste, nu trebuie sa primeasca mai mult de 100 de grame pe zi. In cazul in care bea prea mult suc de fructe, va avea o senzatie de satietate si va refuza sa manance. De asemenea, exista riscul cariilor, dupa aparitia primilor dintisori. In tot cazul, ai grija ca sucul de fructe sa fie pasteurizat si incearca sa-l diluezi putin cu apa.


Cum pot sti daca bebelusul are greutatea normala varstei?

Exista o serie de bareme pentru greutatea bebelusilor, in functie de grupa de varsta in care se incadreaza. Medicul pediatru il va cantari pe micut, dar nu trebuie sa te alarmezi daca bebelusul se situeaza la una dintre cele doua extreme - cu alte cuvinte, daca este prea grasut pentru varsta lui sau nu a acumulat corespunzator in greutate.

Unii copii asimileaza mai bine vitaminele si substantele nutritive, altii mai lent. Dar acest lucru nu inseamna ca este bolnav. Adreseaza-te insa medicului daca ti se pare ca micutul este apatic, nu pare sa se dezvolte bine din punct de vedere fizic sau intelectual, ori greutatea lui fluctueaza prea des.
 

Comentariile 1-50 din 71

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cami pe 3 Iun 2015, 16:48
    Mancare bebelusi

    Ce parere aveti despre aceasta mancare pentru bebelusi, vi se pare ok ? http://www.longeviv.ro/mama-copilul/mancare-bebelusi/mancare-bebelusi-legume-bio-goodness-gracious

    0
    0

  • Cami pe 3 Iun 2015, 16:47
    Mancare bebelusi

    Ce parere aveti despre aceasta mancare pentru bebelusi, vi se pare ok ?

    0
    0

  • paun marinela pe 15 Oct 2009, 15:52
    despre bebe

    Am un bebe de 8 luni. Pana la ce varsta este bine sa-l alaptez?

    2
    0

  • ingerasul nazdravan pe 20 Aug 2009, 21:25

    de aceste sfaturi,orice mamica are nevoie......vrem tot ce e mai bun pt micutii nostri.....nu-i asa?

    0
    0

  • denisa pe 5 Iul 2009, 17:12
    bebelus cuminte

    foarte interesant articolul va multumim pt sfaturi mai ales ca avem nuvoie noi mamicile tinere.

    1
    0

  • adina pe 2 Iul 2009, 19:28
    ce trebuie sa manance o mama

    este foarte buna parerea mea despre aricol

    2
    0

  • Andra pe 20 Feb 2009, 19:15
    de la cate luni putem hrani solid copilul

    eu cred ca de la 4 luni voi ce spuneti?Am un baetel de 5luni jum si ii dau lapte praf de la 3luni jum pentruca nu prea aveam si nu era consistent acuma la 5luni jumate are 8kg merge cu greutatea bine

    0
    0

  • Andra pe 20 Feb 2009, 19:04
    cu ce hrani bebelusi de la 6 luni inafara de lapte praf

    EU AM UN BAETEL DE 5LUNI ACUS 6 SI II DAU PIREU CU FICATEL SI CARNE DOAR DE PUI,CIORBA DOAR DE PUI SI VITA CA SUPA NUI PLACE,PIREU DE LEGUME,BRANZICA DE VACI CU GALBENUS SAU BANANA,MAR CU BANANA,OU FIERT ODATA PE SAPTAMANA OARE FAC BINE CAM 3MESE PE ZI PANA IN ORA 5 ULTIMA MASA

    0
    0

  • luminita pe 18 Feb 2009, 16:45
    alimentatia copilului

    am un baetel de 11 luni maninca foarte rau si putin ce sa fac sa manince bine

    2
    0

  • ariana pe 8 Feb 2009, 20:06
    bucuria de a fi mama

    pina acum 4luni si o saptamana eram doar mama de baieti iar acum sunt din nou mama dar am o fetita minunata pe care o alaptez si asta ma face si mai fericita si de aia recomand alaptatul va urez bafta

    0
    0

  • crist ina pe 8 Feb 2009, 19:56
    bebelusa

    sunt mama pt a treia oara si consider ca alaptatul la sin este foarte important atit pt bebe cit si pt mama

    0
    0

  • ANA pe 6 Feb 2009, 19:28
    BEBE

    BEBELE MEU ARE 4 LUNI JUMATE SINU VREA SA MANANCE MANCARE SOLIDA DE CE?

    0
    0

  • OANA pe 6 Feb 2009, 19:23
    ALAPTAREA

    BEBELUSUL MEU A MANCAT SANPANA LA 2 LUNI IAR INTRE TIMP AMINCEPUT SA-IMAI DAU SI LAPTE PRAF CREZAND CA NU SE SIMTE SATULSI AM GRESIT F MULT.PENTRU TOATE MAMICILE LAPTELE MATERN TINE DE FOAME SI DE SETE BEBELUSULUI

    0
    0

  • alessia pe 12 Ian 2009, 19:50
    frumos

    Este super pentru bebe laptele praf mai ales trebuie sa beaa din biberon.

    0
    0

  • mona pe 11 Ian 2009, 19:30
    fa asa

    nu le mai dati lapte sa moara de foame

    0
    0

  • ilie bianca pe 11 Dec 2008, 21:27
    alimentatie 6 luni

    Am o fetita de 6 luni si ii dau suc de morcovi cu mar si mandarina, piure de cartof cu morcov si carne de pui.

    0
    0

  • Vali Moraru pe 28 Aug 2008, 17:26
    Totul despre bebe

    As vrea sa stiu ce am spus eu.

    0
    0

  • valy moraru pe 28 Aug 2008, 17:25
    Bebelusul meu

    Da de ce nu se dau aici: sampoane, spreiuri, parfumuri, pe pagina totul despre bebe, si carti cu bebelusi?

    0
    0

  • manuela pe 7 Iul 2008, 23:35
    laptele matern si altele

    stelutza mea are 2luni,2sapt si o zi, sara nu suporta portocala si tot la fel in timpul sarcini nu puteam sa mananc sau sa beau suc de portocale ptr ca vomitat si aveam acid, am baut de curand suk de porto si a plans de numa si a vomitat tot ce a papat, dupa aceea mi`am dat seama.. :(( Concluzia : mamelor, avetzi grija ce mancatzi, e important ...:) in rest e bine are 5kg, mananca ori de cate ori vrea ea si o data noaptea. ptr constipatzie am auzit si citit ca e bine sa i se de`a la bebelush si cate o linguritza de apa plata sau fiarta pe zi pentru al ajuta, ceai nu accepta nici apa nu pot sa zic dar inainte de masa cand ii e foame putzin cate putzin. Ptr. bebelushi alaptatzi artificial tot la fel daca mamele doresc sa ii adauge apa sau ceai incercatzi inainte de a ii da biberon`u putzina apa ca de foame si sete o sa bea. eu zic ca normal laptele matern sau din biberon e necesar pan la 6 luni de viata a bebelushului si dupa 6luni se poate incepe diversificarea concomitent cu laptele.. P.S - rabdare... Sanatate

    0
    0

  • loredana pe 10 Iun 2008, 09:21
    nu disperati!

    Am o fetita de 4 ani ai una de 3 luni. Pe cea mare am alaptat-o 3 saptamani si din cauza unor probleme nu am mai putut. Aum, dupa ce am nascut (tot prin cezariana) medicii mi-au spus ca am probleme hormonale si ca nu o sa o pot hrani prea mult la san. Intr-adevar doar doua saptamani am alaptat, dar le-am dat laptele formula de la Milupa si am fost si sunt in continuare foarte multumita de felul cum cresc. Asa ca nu e de condamnat ca nu poti!

    0
    1

  • gabrielamocanu pe 6 Iun 2008, 09:30
    bebe 10 luni

    am un baietel de 10 luni care are 10 kg si 77 cm.Nu l-am alaptat nici macar o zi din cauza unei complicatii la operatia de cezariana dar l-am hranit pana la 4 luni cu lapte praf Milupa si apoi am inceput diversificarea.Este un copil sanatos si sfatuiesc mamicile care nu pot alapta sa nu dispere.

    0
    1

  • roxana pe 5 Iun 2008, 11:17
    27

    ma numesc roxana si am o fetita de 4 luni mi-ar fi placut s-o alaptez mai mult dar nu a vrut decat 2 luni. Pana in prezent este un copil sanatos si nu am avut nici un fel de probleme. roxana.

    0
    1

  • miclaua ana pe 16 Mai 2008, 16:25

    Ma numesc Ana, si am un baietel de un anisor. L-am alaptat pana la varsta de 7 luni si a fost foarte bine pentru amandoi. Eu am revenit la silueta dinaintea sarcinii. Sfatuiesc pe toate mamicile sa faca acest lucru deoarece este foarte frumos.

    0
    0

  • alimentatia pe 13 Mai 2008, 15:38
    Sal

    eE am un baiat de 3 luni si 3 saptamani. M-am chinuit vreo 3 saptamani sa-l alaptez, dar nu am reusit (plangea, nu dormea). M-am hotarat sa-i dau lapte artificial si acum are aproape 8 kg. De vreo 3 zile am inceput sa-i dau pireu de fructe si mananca fara nicio problema.

    0
    0

  • alina pe 3 Mai 2008, 20:06

    Baietelul meu are 5 luni si il alaptez. Ce as putea sa-i mai dau inafara de piept?

    0
    1

  • Dudulea Elenus Mihaela pe 18 Apr 2008, 11:41
    Ajutor

    Fetita mea are 8 luni si 6,7kg ce pot sa fac pentru a recupera diferenta de greutate. A fost alaptata la san pana la trei luni jumate si apoi i-am dat NAN1, diversificarea am inceput-o la patru luni. CE SA-I DAU PENTRU A LUA MAI MULT IN GREUTATE?

    0
    0

  • mirabela martineli pe 18 Apr 2008, 09:46
    Alimentatia bebelusului

    Bebelusa mea are 5 luni, papa san si ink nu stiu ce sa fac in legatura cu suplimentul alimentar, nu stiu daca e bine sa incep sa-i dau sa pape si manance si mancarica. Va rog sfatuiti-ma ce sa fac...

    1
    3

  • mariana pe 7 Apr 2008, 12:45
    Solutii

    Buna sunt mamica fericita, am doi copii frumosi baiatul meu are 5 ani iar fetita are 1 luna ii dau san dar au inceput sa-i apara niste bubite pe fata si pe gat poate cineva sa-mi spuna cauza. Cu baiatul nu am avut asemenea probleme.

    0
    0

  • panaite mihaela pe 5 Apr 2008, 19:05

    Baiatul meu nu vrea sa primeasca niciun fel de aliment are 7 luni si 2 saptamani nu stiu ce sa fac nu mananca decat lapte si ala fortat decat 120 ml la o masa.

    0
    0

  • diana pe 11 Feb 2008, 15:41
    In legatura cu sucul de morcov

    Eu zic totusi sa mai asteptati putin... macar pana la 3 luni, mai ales daca inca mai alaptezi.

    0
    0

  • alexandrescu anca pe 5 Feb 2008, 19:07

    sunt mamica unui baietel frumos si sanatos in varsta de 2luni si2 saptamani dar sfatuitima va rog ce sa fac sa intronucem sucurile acum de morcov si portocale sau sa mai asteptam.Am uitat sa va spun il alaptez exclusiv la san.PUP.

    1
    0

  • cristina pe 18 Dec 2007, 11:29
    Alimentatia artificiala

    Bebelusul meu are 4 luni si este alientat artificial, dar de cateva zile nu vrea sa manance tot...lasa lapte in biberon. De ce??

    0
    0

  • narcisa pe 15 Dec 2007, 23:21
    Despre diversificarea alimentatiei

    Tot citind cele de mai sus, am ajuns la concluzia ca diversificarea alimentatiei se face dupa capul fiecarei mamici. Bebita mea are 4 luni, o alaptez exclusiv la san si inca n-am indraznit sa-i introduc nimic in alimentatie; mi-e inca teama, poate sunt derutata de diversele pareri. As vrea totusi sa stiu daca procedez corect cu asteptarea in vederea diversificarii?

    0
    0

  • doinaM pe 14 Dec 2007, 21:07
    Alimentatia bebelului

    Sunt mama unui baietel superb de 3 luni si 2 zile. S-a nascut la 4.400kg, acum are 7.800kg si i-am dat doar san. Ma gandeam sa-i bag si un supliment. Aveti vreun sfat ceva?

    0
    0

  • chelba lacramioara pe 10 Dec 2007, 20:51

    Eu i-am dat tot nan1, apoi nan2 dar la 8 luni i l-am schimbat pentru ca vomita mult de la el. Acum ii dau Milumil si sunt foarte multumita de el.

    0
    0

  • tilincamihaela pe 6 Dec 2007, 18:48

    Am un baietel de aproape 3 luni, l-am alaptat la san cam o luna si un pic dar si completare cu formula nan, si a luat foarte bine in greutatate, 2, 200, si in lungime a luat 10 cm, in 2 luni.

    0
    0

  • simona pe 26 Nov 2007, 22:19
    Mancarica

    Am o fetita de 3 luni si deocamdata o alaptez la san, dar daca nu s-ar satura as incerca toate tipurile de lapte praf pana l-as descoperi pe cel potrivit.

    0
    0

  • Ionica Irina pe 5 Nov 2007, 13:48
    Lapte

    Am o fetita in varsta de 5 luni si la ultimul control medicul pediatru a observat ca nu a luat in greutate in ultima luna decat 200 grame. Mi-a recomandat sa ii completez masa - alaptarea la san- cu lapte praf Nan2, dar nu il accepta sub nicio forma. Am inceract de cateva ori dar...Am incercat si cu lapte Dorna dar acelasi rezultat. Ce ma sfatuiti sa fac, mai ales ca laptele matern nu mai suficient?Multumesc pentru intelegere! ______________________________________

    0
    0

  • eliza pe 15 Oct 2007, 10:33
    nu am putut sa alaptez

    copilul meu are 5 luni si l-am nascut prin cezariana pt ca nu am reusit in 6 ore sa-l nasc normal cum de fapt am si vrut, iar pe aici citesc alaptati copilul alaptati copilul, ma obsedeaza credeti-ma pt ca nu am putut sa-l alaptez la san deoarece a trebuit sa fac tratament cu antibiotice f puternice pt ca am ramas cu probleme genitale, nici acum nu ma simt bine dar...asta e m-am consolat cu ideea . lapte am avut sa alaptez 2 copii .credeti ca daca il alimentez artificial e vreo problema ce putem face noi mamele care efectiv am avut si nu am putut sa dam san bebelusilor nostri. trist foarte trist

    0
    0

  • m. bulbuc pe 3 Oct 2007, 16:56
    alimentatia sugarului

    Am un baietel de 4 luni si 4 zile. Are 8 kg si 68 cm. Pana in acest momeny alimentatia lui este strict naturala. La 6 luni va trebui sa incep serviciul iar bb va sta cu bunica. Ma gandesc sa incep sa-i introduc hrana diversificata cu alaptare seara si dimineata. Ma ajutati va rog, cu ce sa incep, ce masa sa inlocuiesc ?

    0
    0

  • Delia pe 20 Sep 2007, 22:24
    alimentatie bebelusi

    Nu sunt de acord cu mamicile care dau suc de portocala ( unele chiar de la 6 saptamani!!). Sucul de portocala, este acid si face rau bebelusilor. Eu as vrea sa-i dau de de acum din iarna, cand bebelusa va avea 1 an. Din pacate mai sunt pediatri de moda veche care recomanda diversificarea de la 6 saptamani. Asta era valabil acum cativa zeci de ani cand mamicile se intorceau la munca la 3 luni de la nastere.

    0
    0

  • Delia pe 20 Sep 2007, 22:13
    NU INCEPETI SA DATI NICI MACAR SUCURI PANA CEL MAI DEVREME DE 4 LUNI

    Bebelusii NU au nevoie de apa, ceai sau alt lichid (gen suc de morcovi )pana la cel putin 4 luni (pt cei alimentati artificial) sau 5-6 luni (pentru cei alimentati natural sau mixt). Noi am inceput de la 5 luni si ceva cu 1-3-5-7-9 lingurite de suc de morcov, progresiv, apoi cu suc de mere, tot la fel. Dupa aceea am trecut la piure de fructe amestecat cu cereale, apoi in luna urmatoare la ciorbita de legume (2 saptamani ), apoi ciorbita cu carnita de vacuta, piure cu pui etc. Apoi am introdus iaurtul cu cereale sau fructe ( NU Danone !!!). Bebelusului incepe sa-i fie sete cand incepe sa pape mancarica. Chiar daca mananca bebe mancarica pe care i-o dati, nu inseamna ca e bine sa incepeti prea din timp ! Au toata viata inainte sa manance mancare, lasati-i sa pape laptic pentru ca le face cel mai bine. Sper ca o sa va ajute ce-am scris, pentru ca e din experienta personala si din ce-am citit din carti si de pe net. Sa aveti bebei sanatosi!

    0
    0

  • ana maria firu pe 18 Sep 2007, 12:18
    ce mananca

    copilul la 3 luni?cand se introduce marul cu biscuitele?

    0
    0

  • Roxana pe 14 Aug 2007, 13:48
    alaptarea

    Copilul meu s-a nascut la 1850 gr si a scazut in urm 3 zile la 1720 gr. Medicul mi-a recomandat sa o alaptez, fara a mai adauga altceva... Dupa numai o luna si jumatate fetita mea are 4 KG!

    0
    0

  • ungureanu alina andreea pe 13 Aug 2007, 12:10
    alimentatie

    sunt mamica unui baietel de 2luni si 2 saptamani il hranesc cu biberonul si imi ia foarte bine in greutate plus ca am incept sai dau diferite sucuri portocale mere nectarine etc.si sunt foarte multumita si cu ceiutul stam la fel de bine mananca orice

    0
    0

  • andreea pe 6 Iul 2007, 13:56
    vreau un fratior

    vreau un fratior si mama mea mi-a promis k o sa-mi faca.varsta mea este de 13 ani si vrea sa stiu si cum se creste un bebelas pentru a sta mai mult cu el

    0
    0

  • alina pe 4 Iun 2007, 15:32
    am o fetita de 11 luni si inca o mai hranesc la san

    cred ca laptele mamei este vital pt bebelus

    0
    0

  • gabriela pe 7 Mai 2007, 20:11
    alaptarea

    am si eu un baietel de 9 luni si 3 zile, si pot sa va spun ca pina la varsta de 4 luni si jumatate l-am hranit numai de la sin, iar apoi i-am introdus treptat hrana solida si este un copil plin de viata, sanatos,istet.cred ca in mare parte(mai mult de 50%) conteaza ca a fost alimentat la sin si inca mai este.nu i-am dat niciodata lapte formula si sint foarte multumita.este foarte greu, mai ales ca maninca si noaptea inca, dar pentru copilul meu nimic nu este greu.va recomand tuturor mamicilor, ALPTATI COPIII, este un bine ce-l faceeti copiilor vostrii si se va vedea toata viata lor.

    0
    0

  • chirpisizu ramona pe 2 Mai 2007, 10:47
    alimentatie la bebelusi

    am un bebelus de 4 luni si o saptamana...mananca san..dar am inceput de la 4 luni sa ii dau suc de morcov....apoi ii dau suc de mar.Parerea mea este ca sucul de portocale mai trebuie amanat pana la 6 luni.vreau sa stiu si parerea unui specialist.multumesc.

    0
    0

  • andreea pe 20 Apr 2007, 18:49
    alimentatie

    as vrea si eu sa vad ceva concret....am un baietel de 2 luni si as vrea sa stiu care e ste alimentatia necesara pt acest copil?....ce mananca sau ce poate manca un copil de 2 luni?

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod