Alergam, deci... ne jucam!

Dat fiind faptul ca micutul tocmai a inceput sa exploreze lumea - de data aceasta la propriu, nu doar prin intermediul privirii si "gustatului" - este de la sine inteles faptul ca jucariile pe care este bine sa le aiba la indemana "tintesc" tocmai dezvoltarea in conditii optime a mobilitatii copilului.

Cu tine de mana, bebelusul face primii pasi

Prezenta parintilor si implicarea lor in jocul copilului prezinta un rol covarsitor pentru dezvoltarea copilasului, aflat in fata celei dintai provocari importante din viata sa: primii pasi.

Copilul supradotat

Un cunoscut cercetator in domeniul educational, Benjamin Bloom, impreuna cu o echipa de asistenti de la Universitatea din Chicago au facut un studiu de 5 ani, pe 120 de superstaruri: inotatori olimpici, jucatori de tennis, pianisti, sculptori, mari matematicieni si oameni de stiinta, toti varfuri ale domeniului lor. Concluzia a fost ca aceste superstaruri nu s-au nascut asa pur si simplu, ci au fost educati in acest spirit.

Copilul incapatanat

Auzim adesea despre copii ca sunt incapatanati. Unii parinti cer ajutor, sustinand ca nu se mai inteleg cu micutii, ca acestia fac doar ce vor, ca refuza tot ce nu le este pe plac.

Cum arat?

Marea problema aparuta in adolescenta si chiar inainte de ea

Relatia parinte - gradinita

Poate o sa va surprinda titlul acestui articol dar m-am gandit sa scriu despre acest subiect din mai multe motive. Primul este legat de cererile sau nemultumirile parintilor.

Frica de non-iubire?

Marea majoritate dintre noi, traim uneori cu frica de-a nu pierde iubirea

Jucariile - un Univers in sine pentru micutul tau...

Peste cateva saptamani, bebelusul tau va aniversa primul an de viata. Nu-i asa ca ti se pare incredibil? Parca ieri v-ati intors de la maternitate... Acum, la varsta de zece luni, sunt mari sanse ca puiul tau sa faca primii pasi (trebuie sustinut de ambele manute). A devenit mai precaut (cand merge in premergator, spre exemplu, este atent in ce directie se indreapta, iar daca scapa ceva pe jos, urmareste cu privirea obiectul respectiv. De asemenea, incepe sa inteleaga niste comenzi simple si...

Jucarii putine, dar variate si complexe

Copilasul trebuie stimulat din toate punctele de vedere pentru a evolua, si la varsta aceasta nu te poti baza, in mod firesc, decat pe jucarii pentru a realiza acest lucru. Astfel, micutul trebuie sa aiba jucarii care il mobilizeaza din punct de vedere fizic, intelectual, dar care sunt in acelasi timp distractive.

Copilasul are nevoie de tine...

... Pentru a se putea juca sau, mai bine-zis, pentru a se simti in largul sau si a nu abandona jucariile in primele minute. Pe masura ce copilasul creste, va trebui in mod firesc sai acorzi cat mai mult timp si atentie in ceea ce priveste jocul, care devine tot mai interactiv cu fiecare zi care trece.

Depresia la pubertate si adolescenta

Incercam sa ne apropiem astazi de acele manifestari si stari ale copilului mare, peste 10 ani, care adesea ne dau de gandit. Parintii spun aceste lucruri in diferite forme : " Nu are chef de nimic ", " Nimic nu-i mai place ", " Nu are prieteni ", " Nu iese din casa ", " Nu face mai nimic ".

Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie

Tulburarea hiperkinetica este o manifestare care apare in copilarie si are, din pacate, o frecventa tot mai mare.

Comunicare intre frati

Pentru parintii care au mai multi copii sau care sunt in asteptarea celui de-al doilea, este un subiect despre care ar vrea sa stie mai multe. Multi dintre ei sunt nemultumiti de certurile sau bataile dintre copiii lor, de comportamentul lor care nu se dovedeste a fi "de frati".

Violenta

Fie ea fizica sau verbala, cu violenta ne-am intalnit cu totii inca de cand eram mici. Am fost in pozitia de victima dar si in cea de agresor cu diferite ocazii. Daca ar fi sa ne amintim cateva

Adolescenta

Adolescenta este probabil cea mai schimbatoare si complicata perioada din viata. Intre 10 si 20 ani, apar multe schimbari si mai multe variati individuale sunt evidente mai mult decat in oricare alta perioada. Corpul copilului arata dintr-odata semnele maturizarii sexuale si fetele copilaresti devin mai mature. Aceste schimbari biologice sunt universale, dar expresia lor particulara se extinde intr-o varietate enorma si depinde de sex, gene si alimentatie.

Activitatile extrascolare ale copilului

Oferta de activitati extrascolare este foarte diversa, nu se reduce doar la baschet sau pian. Diverse asociatii organizeaza ateliere originale: hip-hop, flamenco sau multimedia.

Jocurile devin tot mai interactive...

Unul dintre secretele care pot transforma o jucarie in preferata bebelusului (cel putin pentru moment) sau, in contrapartida, pot face ca aceasta asa fie ignorata inca din primul moment, consta in modul in care stii sa " o promovezi".

Jucariile vin in intampinarea bebelusului...

Desi nu se poate spune ca nu ar mai fi agreate de copilas, vremea zornaitorilor incepe sa apuna... Copilasul devine din ce in ce mai pretentios (in sens pozitiv), evolueaza din toate punctele de vedere, si deci are nevoie de jucarii care sa-i ofere nu numai bucuria jocului, ci sa raspunda si necesitatilor sale fizice si emotionale. Iata trei exemple dintre acestea...

La noua luni, poate "merge cu masinuta"...

Bebelusul tau a implinit noua luni si pentru tine devine din ce in ce mai provocator sa-l supraveghezi; este ca argintul viu, dat fiind ca poate sta in picioruse, isi poate lua singur uneie jucarii (daca le are la indemana), este tot mai indemanatic si atent la ceea ce se intampla in jurul lui - daca te uiti intr-o directie anume, vei vedea ca si privirea lui se indreapta in aceeasi parte. Care sunt jucariile de care are nevoie acum, pnentru a-si stimula cat mai bine aptitudinile?

Intre limite si interdictii

La unul dintre articolele trecute, cititorii se declarau nemultumiti ca nu dau solutii pentru a pune limite copilului. Sigur ca a nu pune limite si a permite copilului orice, este contraindicat.
;