8 probleme legate de menstruație pe care nu trebuie să le ignori

Este esențial să fii mereu atentă la simptomele menstruației pentru că ți-ar putea indica alte probleme de sănătate. Dincolo de crampe și disconfortul general, poți identifica semnale de alarmă care necesită un control mai amănunțit.
Nu încerca să ignori complet acea perioadă a lunii ci, în timp ce cauți remediile necesare pentru a te simți mai bine, nu pierde din vedere indiciile date de propriul corp despre starea ta de sănătate. Este mult mai util să remarci diferite probleme din timp decât să le lași să se agraveze, fiind nevoită să urmezi un tratament pentru  a le rezolva. Contează să ai sângerarea menstruală în fiecare lună și să observi dacă totul decurge în ritmul obișnuit sau apar schimbări semnificative. 

 
Iată ce probleme semnalează necesitatea unui consult ginecologic:

 
1. Ai avut menstruații regulate, dar deodată apar la intervale variate

Caracteristicile acestei perioade pot fi diferite în funcție de fiecare femeie, dar durata obișnuită a ciclului menstrual este de 25-30 de zile, iar menstruația ține între 3 și 7 zile. Dacă observi că un ciclu menstrual este mai lung de 35 de zile sau mai scurt de 21 de zile ar trebui să ai o discuție cu medicul ginecolog.
Poate fi vorba despre afecțiuni ale glandei tiroide sau  despre sindromul ovarului polichistic.

 
2. Nu ai avut menstruație de 90 de zile

Pot fi o mulțime de motive în spatele dispariției menstruației, inclusiv sarcina sau perimenopauza. Pe măsură ce te apropii de vârsta de 50 de ani producția de estrogen va începe să scadă, iar menstruațiile vor apărea din ce în ce mai rar până când se vor opri complet. Dacă nu este vorba despre niciuna dintre cele două cauze și ai sub 50 de ani este posibil să fi slăbit prea mult, să ai un dezechilibru hormonal sau să te extenuezi în timpul antrenamentelor de la sală.

 
3. Sindromul premenstrual îți dă planurile peste cap

Sindromul premenstrual apare cu 5 până la 7 zile înainte de declanșarea menstruației și crampele sunt numai o parte dintre manifestările asociate. Pot apărea schimbări bruște ale stării de dispoziție, depresia, problemele de concentrare, durerile de cap, balonarea sau starea de oboseală.
Aproximativ 40% dintre femei au manifestări problematice în această perioadă, care le împiedică să realizeze activitățile obișnuite. 

 
4. Observi sângerări între menstruații sau după ce ești deja la menopauză

Sângerările apărute în afara zilelor de menstruație sau după ce ai trecut la menopauză pot semnala fibromul uterin, endometrioza sau chiar cancerul de endometru.

 
5. Ai o menstruație extrem de abundentă sau care durează mai mult de 7 zile

Dacă observi că menstruația este foarte abundentă și trebuie să schimbi absorbantul sau tamponul la fiecare oră trebuie să mergi la un consult ginecologic pentru că ar putea fi vorba despre modificări hormonale, menoragie, polipi, un fibrom uterin, probleme cu steriletul sau un avort spontan. Nu lăsa situația să continue pentru că riști să devii anemică din cauza lipsei de fier.

 
6. Te simți amețită, ai stare de vomă, febră și slăbiciune generală în timp ce utilizezi un tampon

Acestea sunt manifestările sindromului de șoc toxic, o afecțiune rară dar fatală care apare în cazul în care folosești tamponul prea mult timp. Pentru a reduce riscurile schimbă tamponul la fiecare 4 ore.

 
7. Ai crampe care te împiedică să realizezi activitățile cotidiene și nu se reduc nici când iei analgezice

Crampele severe și durerile din timpul menstruației sunt cunoscute sub numele de dismenoree. Nu trebuie să te resemnezi, ci să mergi cât mai curând la medic pentru că simptomele pot indica afecțiuni mai grave cum ar fi endometrioza sau fibromul uterin.

 
8. Ai 16 ani și încă nu ai avut prima menstruație

În general menstruația apare prima dată între 8 și 15 ani, dar dacă până la 16 ani nu s-a întâmplat nimic poate fi vorba despre amenoree primară, cauzată de un dezechilibru al sistemul endocrin.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod