Petele pigmentare - ce sunt si cum le tratezi?

Desi este inestetica, hiperpigmentarea este de obicei inofensiva. Aceasta problema destul de des intalnita este cauzata de hiperactivitatea celulelor numite melanocite, care stimuleaza productia de melanina, substanta ce ofera culoare pielii.
Desi este inestetica, hiperpigmentarea este de obicei inofensiva. Aceasta problema destul de des intalnita este cauzata de hiperactivitatea celulelor numite melanocite, care stimuleaza productia de melanina, substanta ce ofera culoare pielii.

Ce face ca aceste melanocite sa produca prea multa melanina? Soarele, in primul rand si activitatea hormonala, in al doilea rand. De aceea, unele dintre petele pigmentare, si cele mai proeminente de altfel, apar in timpul sarcinii, fiind cauzate de fluctuatiile hormonale, dar si in urma expunerii la soare.

Expunerea la soare, factor favorizant


In afara de pericolele la care te supui prin expunerea exagerata la soare, razele UV joaca un rol important si in aparitia hiperpigmentarii. Cand razele UV ajung la nivelul pielii, stimuleaza productia de melanina, acesta fiind un mijloc de aparare al pielii, impiedicand razele nocive sa patrunda in straturile mai adanci.
Astfel, pe masura ce te expui mai mult la soare, pielea devine tot mai inchisa la culoare.

Dar cand unele melanocite declanseaza o secretie prea mare de melanina, apar petele pigmentare, care sunt de obicei pistrui maronii de mici dimensiuni, ce apar indeosebi pe fata, maini, umeri sau spate. Pe de alta parte, expunerea la soare accentueaza petele si pistruii deja existenti, pe langa declansarea aparitiei altora.

Deci primul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru a preveni aparitia lor este limitarea expunerii la soare si folosirea cremelor pentru protectie solara cu un factor de protectie de minimum 15, atat pentru fata cat si pentru corp.

"Anumite medicamente fac pielea mai sensibila la razele soarelui, crescand riscul aparitiei petelor pigmentare.
Dintre acestea fac parte anticonceptionalele (si alte produse hormonale pe baza de estrogeni), unele antibiotice (tetraciclina, doxiciclina, ciprofloxacina, azitromicina), anumite antidiabetice si antihipertensive, unele produse locale antiacneice (retinoizii) etc
.", declara medicul dermatolog Andra Cristea.

Hiperpigmentarea postinflamatorie


Acest tip de pigmentare apare de obicei in cazul persoanelor brunete, care au pielea mai inchisa la culoare, in urma vindecarii unei rani, precum taietura, arsura, zgarietura sau acnee.
Zona din jurul cicatricei se poate colora intens, ramanand astfel timp de cateva saptamani, dar se poate transforma si intr-o cicatrice permanenta.

Pentru a preveni transformarea unei mici plagi intr-o cicatrice permanenta din cauza hiperpigmentarii, foloseste local o crema cu factor de protectie ridicat.

Daca pigmentarea apare si persista, poate fi tratata de un medic dermatolog folosind tehnici de decolorare a pielii, peeling chimic sau microdermabraziune.


Melasma si cloasma


Melasma este un tip de hiperpigmentare comuna in randul femeilor. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, 90% dintre persoanele afectate de melasma sunt femeile.
Nu este cunoscuta cu exactitate cauza aparitiei acestei probleme de pigmentare, dar se crede ca este ereditara.


Melasma care apare in timpul sarcinii se numeste cloasma si se manifesta prin aparitia petelor cafenii sau brune pe obraji, nas sau frunte. Responsabile pentru aceasta sunt variatiile hormonale, normale in timpul sarcinii.

Alti factori care determina aparitia melasmei sunt anticonceptionalele, tratamentele hormonale, unele medicamente si cosmetice, dar si expunerea la soare.

De obicei, melasma dispare dupa nastere sau la stoparea tratamentelor hormonale.

Dar daca pielea nu revine la culoarea sa initiala, consulta sfatul unui medic dermatolog, care iti va recomanda una dintre solutiile posibile: tratament local cu crema pe baza de steroizi, peeling-uri chimice, microdermabraziune sau tratament cu laser.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 24 Sep 2014, 16:26
    tratament depigmentant

    Incercati Depidermul, este un produs foarte bun...

    0
    0

  • Mirela pe 5 Iun 2011, 17:37
    pete pigmentare

    copilul meu are o pata pigmentara pe spate deagnosticata de medic si dat tratament aceasta pata a aparut la varsta de 5 ani acum fiind ceva timp de atunci vrem sa stim daca vom avea ocazia sa scapam de aceasta pata ca il incurca in multe exzamene fiind respins la probele medicale crema folosita est acid uretic

    0
    1

  • andrEA pe 7 Aug 2010, 08:06
    Conceptia romanului!!!

    Cand veti intelege oameni buni... tratamentele pentru orice boala, sau afectiune, se face individual, pentru fiecare persoana in parte. In articol nu se poate stabili nici un fel de tratament, tratamentul il prescrie medicul dermatolog in acest caz. Tratamentele pentru oricefel de boala, afectiune, se prescrie dupa ce se efectueaza anumite analize medicale, consultatie la medicul specialist.

    1
    1

  • alexandra pe 6 Aug 2010, 19:29
    care este tratamentul?

    se pare ca s-a omis acest subiect care era cel mai interesant...deci,care este tratamentul?astept raspuns,ma intereseaza.

    2
    1

  • simo pe 6 Aug 2010, 16:38
    ce tratament pt depigmentare...??

    Pt didi am si eu o intrebare....Ce tratament a luat pt depigmentare? astept raspuns!

    3
    0

  • didi pe 6 Aug 2010, 13:22
    asa e

    trebuie sa mergi la dermatolog si sa dai multi bani,dar sa nimeresti un dermatolog calumea,fata mea avea niste pete dar erau de depigmentare,m-a spweriat o dermatoloaga k ar avea vitiligo,apoi dupa un an am gasit alt doctor care i-a dat diagnosticul care trebuie si tratament(plus niste chestii scumpe de la sensiblue)dar e bine k audisparut acele pete!!!!!

    1
    1

  • Ramona pe 6 Aug 2010, 11:24
    ...

    "...poate fi tratata de un medic dermatolog folosind tehnici de decolorare a pielii, peeling chimic sau microdermabraziune."

    2
    0

  • elena pe 6 Aug 2010, 10:57
    care este tratamentul?

    care este tratamentul? din titlu reiese si tratamentul. Daca sunt deja existente, cum le tratam??

    4
    0

  • Maria pe 6 Aug 2010, 10:17
    Care este tratamentul?

    Si, pana la urma, care este tratamentul? In afara de evitarea expunerii la soare si folosirea de creme de protectie, care mi se par masuri de prevenire ... insa, daca petele sunt deja prezente, trec ... din titlu reiese ca in text se precizeaza si tratamentul ... incomplet articol ...

    3
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod