O viata echilibrata pentru a preveni dermatita seboreica

Leziunile cutanate din dermatita seboreica sunt o ultima etapa a unui lant de mecanisme inflamatoare, care duc la aparitia de scuame (matreata), insa, aceste mecanisme declansatoare nu au fost elucidate de catre cercetatori.
Dermatita seboreica este o afectiune a pielii, care se caracterizeaza prin aparitia unor mici cojite, denumite medical cruste. Acestea pot fi albicioase, uscate sau grasoase. Principala forma a acestei afectiuni este matreata sau scuamele. De cele mai multe ori dermatita seboreica afecteaza pielea capului, fruntea, sprancenele, santurile nazale si fata. De asemenea, mai poate aparea pe pielea din spatele urechilor, in canalul auditiv extern si chiar si pe piept, in dreptul sternului.


Semne clinice

Dermatita seboreica se manifesta prin scuame albe la nivelul scalpului, care se desprind, lasand in loc niste pete rosiatice, si se fixeaza in firele de par. Leziunile aparute pot da mancarimi si prin scarpinare excesiva se pot suprainfecta, capatand un aspect cu totul neplacut.


Cauza afectiunii nu este cunoscuta, insa au fost identificati cativa factori, care contribuie la aparitia dermatitei seboreice:
  • stresul;
  • obezitatea;
  • lipsa de odihna;
  • boala Parkinson;
  • boli de piele asociate: acneea rozacee, acneea vulgara, psoriazisul;
  • folosirea unor lotiuni, care usuca pielea si care au in compozitie prea mult alcool;
  • spalarea rara cu sampon sau folosirea unor sampoane prea agresive care stimuleaza secretia sebacee.

De fapt, ceea ce deranjeaza in cazul dermatitei seboreice este tocmai matreata, care da un aspect de neingrijit.  Aceasta nu este asociata numai cu dermatita, deoarece sunt incriminate si alte cauze. De exemplu, in dermatita seboreica nu s-au constatat anomalii cantitative ale secretiei sebacee, deoarece nu toti pacientii au secretia de sebum in exces.
Desi s-au gasit microorganisme de tipul Pityrosporum ovale in scuamele (matreata) din zonele cu dermatita seboreica, ele au putut fi intalnite si in alte zone ale organismului. Mai mult, dermatita seboreica apare si la pacientii care nu mai sunt in perioada de maxima activitate a glandelor sebacee, de exemplu bolnavii de Parkinson.

Dermatita seboreica este o afectiune cronica, iar cei in suferinta trebuie sa stie ca este esential ca perioadele de inactivitate sa fie cat mai mari, trebuie respectate reguli generale de viata, adica, perioadele de ohihna, o alimentatie sanatoasa, si trebuie aplicat un tratament riguros dupa un consult medical specializat.


Tratament

Matreata este o manifestare a dermatitei seboreice, mai mult sau mai putin severa, pentru care nu exista un tratament standard, ci este personalizat de un medic de specialitate.
Controlul medical periodic este esential pentru a se observa rezultatele tratamentului, si pentru ca acesta sa fie de ajutor.

Tratamentul adecvat al dermatitei seboreice trebuie sa tina seama de urmatoarele principii:
  • terenul pe care evolueaza, predispusi fiind tinerii;
  • tratarea componentei fungice si inflamatorii;
  • evolutia cronica.

Tratamentele moderne au in vedere 2 aspecte:
  • produse antifungice clasice (sulfura de seleniu, zinc – pyrithion, piroctolamina, propilen - glicol în concentratie de 15% etc.);
  • antifungice moderne (ciclopiroxolamina si derivatii de imidazol, substante care au si efect antiimflamator).


Situatii de gravitate

Pitiriazisul simplu al pielii capului, apare mancarimea nu si roseata, se folosesc sampoane usoare in mod repetat; daca simptomele sunt mai deranjante se poate introduce o data pe saptamana un produs antimatreata si chiar o lotiune pentru calmarea mancarimilor.

Dermatita seboreica severa, cu roseata importanta, matreata uscata sau grasa in cantitate mare si mancarimi insuportabile, se trateaza la inceput cu un produs antifungic modern, asociat cu o lotiune pentru calmarea mancarimilor.
Acesta din urma este aplicata pentru o scurta perioada;

Dermatita seboreica rebela sau grava, se pot folosi antifungice pe cale generala (ketoconazol).
 

Comentariile 51-79 din 79

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andreea pe 16 Iun 2010, 23:09
    dermatita seboreica

    Fratilor nu va mai dati cu atatea unguente, o sa vedeti ca pe termen lung va va afecta pielea iar boala se va raspandi si va deveni imuna la unguentele dermatologilor. Asa am patit eu astfel ca de 3 ani am renuntat la cortizon.Alimentatia este esentiala pentru curatirea organizmului. Evitati alcoolul, cafeaua, tigarile, ciocolata, citricele, otetul. Folosesc de asemenea unguente naturiste si imi merge foarte bine. Va doresc succes!

    2
    4

  • iulia pe 19 Mai 2010, 09:56
    dermatita seboreica

    Am si eu pb asta...de ani de zile.Nici nu mai imi amintesc cu cate am dat..Intre-adevar, apa de la robinet o accentueaza, hidrocortizonul (locoid) o lasa indiferenta, am mai incercat cu ceaiuri..ultima e de rostopasca..functioneaza pt.momnt(cred ca de la apa fiarta). Am citit undeva ca se pun comprese cu apa fiarta si racita... imi aduc aminte ca bunica-mea ma spala cu apa de ploaie si era super ok... cred ca am sa incerc si asta.Nu ma deranjeaza cojile din cap, cat roseata de pe fata...

    2
    2

  • Gabri_ela pe 8 Mai 2010, 11:08
    dermatita seboreica pe fata

    Mie mi-a aparut dermatita pe fata acum vreo 15 ani.Eram disperata, am incercat tot felul de chestii si nimic nu avea efect pana cand am incercat o crema preparata in farmacie pt pete care se numea chiar farmacia .Am inteles ca era pe baza de aspirina.Vreau sa va spun ca aveam o fata super iar dermatita disparea complet. Ani de zile am folosit-o cu succes pana cand nu am mai gasit-o. Am inteles ca acum Uniunea Europeana nu mai da voie farmaciilor sa prepare creme decat cu reteta.sunt disperata!

    3
    1

  • Armin pe 7 Mai 2010, 16:39
    Dermatita seboreica

    Buna, cam de o luna jumate am aceasta dermatita totul a inceput cu mancarimi de scalp severe, ziua ma abtineam pt. ca stiam ca nu este bine dar in somn m-am scarpinat pana mi-am facut niste rani care pur si simplu nu vor sa se mai vindece...(cruste iar daca le dau jos raman pete rosii care secreta o zeama lipiciosa) Am incercat cu Clear anti dandruff dar nu da nici un rezultat doar ca nu se mai extinde. Intr-un final m-am dus la dermatolog am fost diognosticat cu Dermatita seboreica tratamentul este :Ketoconazol 1 pe zi la pranz ; Aerius seara (pt mancarimi) ; Cicabio lotiune odata pe zi ; Sampon Node K (fluid non detergent) de 2 ori pe saptamana( Va recomand sa mergeti la Dermatolog nu incercati sa va tratati singuri se poate agrava asa am facut eu).Peste o saptamana ma duc din nou la control va tin la curent cu rezultatele. O zi buna

    1
    1

  • Armin pe 7 Mai 2010, 16:29
    Dermatita seboreica

    Buna, cam de o luna jumate am aceasta dermatita totul a inceput cu mancarimi de scalp severe, ziua ma abtineam pt. ca stiam ca nu este bine dar in somn m-am scarpinat pana mi-am facut niste rani care pur si simplu nu vor sa se mai vindece...(cruste iar daca le dau jos raman pete rosii care secreta o zeama lipiciosa) Am incercat cu Clear anti dandruff dar nu da nici un rezultat doar ca nu se mai extinde. Intr-un final m-am dus la dermatolog am fost diognosticat cu Dermatita seboreica tratamentul este :Ketoconazol 1 pe zi la pranz ; Aerius seara (pt mancarimi) ; Cicabio lotiune odata pe zi ; Sampon Node K (fluid non detergent) de 2 ori pe saptamana( Va recomand sa mergeti la Dermatolog nu incercati sa va tratati singuri se poate agrava asa am facut eu).Peste o saptamana ma duc din nou la control va tin la curent cu rezultatele. O zi buna

    1
    2

  • andreea pe 26 Apr 2010, 22:54
    dermatita seboreica

    Nu am aceasta problema dar lucrez in farmacie si vreau sa fac niste precizari: la nizoral se face f repede toleranta in cazul in care va ganditi sa-l folositi iar selegel de la ducray nu e ptr dermatita seboreica ci ptr matreata uscata-adica practic ati dat banii degeaba pe el (desi are seleniu nu e facut sa actioneze pe dermatita seboreica). In cazul in care e ceva f grav retetele de la dermatologi cuprind locoid solutie care se da doar pe zonele afectate si nu pe tot scalpul si pe o perioada scurta. In privinta sampoanelor de tratament din cele cu feed-back bun sunt: cele pe baza de sulfura de seleniu(selsun blu ptr par gras si dercos ptr par gras), cele care contin ichtiol (cel de la noviderm- e cam scump dar are rezultate f bune) si cele bazate pe agenti antifungici (unde se incadreaza si blu cap, squaphaneS de la biorga si unul mai nou de la uriage pe care poti sa-l folosesti daca ai dermatita seboreica si pe fata si pe scalp). Cel mai imp de stiut este ca tr sa alternezi 2-3 sampoane ca sa pastrezi rezultatul dar niciodata cu sampon ptr bebe ptr ca are ph aprx 7 pe cand adultii au nevoie de unul usor acid de aprx 5. Daca sunteti posesorul nefericit al acestei boli si la niv fetei...atunci va tr si o crema speciala (din gamele ivatherm, bioderma, uriage, ducray sau noviderm). Creme cu corticoizi va rog sa folositi mai mult de 14 zile pe fata ptr ca o sa aveti probl f mari dupa...subtierea epidermei, uscaciune accentuaa si imposibilitatea de a te da cu vreo crema normala pe fata. Nu exista o solutie buna la toate asa ca s-ar putea sa nu aveti rezultatul scontat cu unele din tratamentele de mai sus; important e sa nu mai luati din aceeasi grupa de substante active daca nu au avut efect anterior. Nu stiu daca am spus tot ce doreati sa auziti ..daca mai aveti intrebari va rog sa-mi scrieti.

    10
    2

  • mario pe 19 Apr 2010, 22:17
    dermatita seboreica

    singurul sampon cu care iti trece matreata este SELSUN cu 2.5%SELENIUM care nu se gaseste in Romania dar se poate comanda de pe internet din Anglia...Am folosit toate sampoanele de mai sus nici unul nu e bun...cu cat are concentratia de selenium mai mare cu atat isi face efectul mai repede:)...merita sa incerci.

    10
    3

  • iulia pe 10 Apr 2010, 21:23
    dermatita seboreica

    Am aceasta problema cam d 2 ani...la inceput ma spalam cu alpecin care nu a dat niki u rezultat fiind prea slabut ...apoi consultand un specialist mi s-au dat anumite unguiente care imi faceau parul sa arate groaznic..apoi am condultat un profesor care mi-a dat foarte multe sampoane xerial p..medichet tictamo...j altele din aceasta gama...dar niki acestea nu-si fak treaba...desi trebuie sa le las ore in sir sa dizolve scoama sunt disperata...nu mai stiu cu ce sa ma spal? ajutatima..multumesc

    2
    2

  • stefan pe 10 Apr 2010, 17:22
    tembelism

    Dragilor, Nu am intalnit decat la Oradea o doctora care mi-a spus ca dermatologia cumoaste peste 3000 de afectiuni ale pielii si tratamentele sunt pe bunghiala.Am incercat mai toate sampoanele si va recomand SAPUNUL CU SULF.Ala de rahat care costa 2 lei si nu-l aduce nici un farmacist ca nu are profit la el.Iar la creme e o bataie de joc.Ori recomanda cortizonice care sunt antiinflamatoare si nu trateaza nimic si au o gramada de contraindicatii ori recomanda creme de la Sensi Blue cu lanolina si apa de izvor la tub.Poate in alte tari au si tratamente.

    1
    1

  • ANCA pe 10 Oct 2009, 14:13
    sampon

    am dermatita seboreica de 10 ani, am incercat toate sampoanele si nici unul nu m a ajutat dar de cand am descoperit samponul vichy anti matreata mi a disparut complet. 7 ani tot mi am dat cu diprosalic solutie, era singura solutie sa scap de cruste. samponul asta a facut minuni!!!

    5
    1

  • Mirela Ciochina pe 20 Iul 2009, 17:04
    sampoane pt dermatita seboreica

    Am fost diagnosticata cu dermatita seboreica si mi s-a recomandat pt inceput sampon Nizoral(acesta nu poate fii folosit vreme indelungata);am continuat cu sampon Blucap(de la Ducray) si selegel(acesta l-am utilizat la recomandarea unei cunostiinte); farmacistele mi-au mai recomandat SquaphaneS si inca un sampon pe care nu il mai retin; ideea este ca daca folosesc un sampon normal imi apar imediat forme usoare de cojite; mai folosesc si Sapun Moale lichid de la Hofigal( de la plafar);cel mai bine ma simt cu blucap dar nu gasesc mereu;Nu va neglijati!! :)

    0
    0

  • Popescu Iulia pe 12 Iul 2009, 15:12
    Dermatita seboreica

    Buna! Am 15 ani, parul meu are un mentru(eu am 1,73) iar acum un an si jumatate mi-a aparut si mie aceasta problema. Am incercat Nizoral, dar, din pacatee, nu prea a functionat. In schimb, anul trecut am fost la Mare :), si mi-a disparut. Spre iarna a inceput iarasi, dar nu foarte grav. Din fericire voi merge iar la Mare! Am sa caut ceva pentru a prevenii. Deci, margeti la mare si nu va veti mai confrunta cu aceasta problema! P.S. Spalati-va pe cap zilnic! :) BAFTA! :D!

    1
    0

  • vio pe 29 Apr 2009, 13:18
    dermatita

    de ciitiva ani am probleme cu fata si de citeva zile un dermatolog mi-a spus ca am dermatita seboreica fata mi-a dat antibiotic vitamina a ceva ptr alergie si un unguient local iau tratamentul asta de 6 zile si nicio schimbare nustiu ce sa fac sint cam sceptica in privinta lui

    0
    1

  • Dumitru pe 1 Mar 2009, 19:28
    in loc de nizoral

    Buna! sufer si eu de boala asta. pe fata ma folosesc si eu cu diprosalic, iar pe cap ma folosesc de Sulsena (la noi in Chisinau asa se numeste). imi ajuta foarte mult, nu am matreata de loc. sincer sa spun nu cred ca in Romania se poate de gasit asha ceva, dar se poate de incercat

    0
    0

  • MARION pe 1 Mar 2009, 07:50
    TRATAMENT DERMATITA SEBOREICA

    Salut! Vreau sa va impartasesc cate ceva din experienta mea.Pe la varsta de 6-7 ani m-am confruntat prima data cu o asemenea problema.Parinti mei erau disperati pe la cati medici au fost si cate unguente au folosit fara nici un rezultat.Aveam in cap numai coji groase care in momentul in care le desprindea de pe scalp se desprindeau cu fire de par.Intr-un cuvant era groaznic atat pentru mine cat si pentru ei ca parinti. Intr-una din desele vizite la dermatolog am intalnit un medic strain care vazand despre ce este vorba mi-a prescris o reteta cu LOCACORTEN produs care dupa ce am folosit un singur tub nu mai era nimic din ceia ce aveam pana atunci. Nu mi-a mai aprut de atunci decat acum dupa ce am nascut.Sunt peste 25 de ani de atunci. Problema este ca acest unguent cand am vrut sa-l cumpar am aflat ca nu se mai fabrica.Nu imi ramane decat sa merg la un medic bun sa-i explic totul si sa gasesc un inlocuitor al acestuia.

    0
    0

  • victor pe 29 Ian 2009, 00:52
    Dermatita Seboreica

    Salut! Si eu sufar de boala asta stupida, pe care nu reusesc s-o tratez de o viata. Am 22 ani si ma chinuiesc cu ea de la 12. 10 ani, in mare. Pana acum vreo doi ani, habar n-aveam ce am. In fine, dupa zeci de vizite la diversi dermatologi, am aflat ca am teribila boala. Am incercat toate sampoanele de la A la Z, creme nu ma zic. Toate astea prescrise de medici. Faza e ca sunt diversi steroizi micotisi, sau asa ceva (a nu se confunda cu cei pe care ii iau sportivii), care sunt impartiti in 3 categorii: usori, medii si tari. Se iau in functie de cat agravata e situatia. La mine nu e inca intr-un stadiu foarte grav, adica ma lupt cu niste pete rosii pe fata, care mi-au trecut o perioada cand am folosit Diprosalic, dar au aparut la loc. Pe masura ce faceam pauze din Diprosalic apareau la loc, dupa care il foloseam in fiecare zi (o prostie). Pe cap ma spal cu Nizoral care nu-mi face nici prea rau, dar nici formidabil. Oricum mai bine decat sa nu folosesc nimic. Pe fata acum folosesc o crema cu un steroid micotic "usor" care la fel, nici bine nici rau nu-mi face. Asta e, trebuie sa ma obisnuiesc cu boala asta si asta va sfatuiesc si pe voi. Si folositi steroizi dintr-astia usori care sa nu va agraveze boala si sampoane antifugale (gen: Nizoral, Ketodar si dintr-astea). Succes, na, ce sa zic!

    0
    0

  • nelu pe 20 Nov 2008, 15:08
    hehe...

    Sa te obisnuiesti...

    1
    5

  • cristina pe 26 Oct 2008, 17:55
    Dermatita seboreica de contact

    Sufar si eu de dermatita seboreica, de un timp mi-a aparut si pe fata niste pete rosietice care trec si dupa o perioada iar apar. Am folosit o crema de la bioderma, sampon nizoral, dar efectul este de scurta durata. Ce ma sfatuiti sa mai fac ?

    0
    0

  • anda pe 10 Sep 2008, 01:25

    Se pare ca foarte multa lume sufera de aceasta boala teribila, dermatita seboreica. In disperarea mea, cauzata de multe simptome neplacute, credeam ca sunt vreo raritate. :)Acum folosesc samponul Node DS+ de la Bioderma, care este la 125 ml si costa cam 40 lei. Am incercat si eu ca multe alte persoane SELEGEL, Nizoral si multe altele, cu rezultat pe termen scurt. Sa vedem acum cat timp va fi bine. Exista o lotiune f buna ALPECIN forte care racoreste si reduce scoamele. Mie imi prinde tare bine. A, 20 ani

    0
    0

  • mirelusa pe 1 Mai 2008, 12:52

    Problema asta e si la mine... cred. Un doctor zice una, altul zice alta, nici nu stii pe care sa l asculti. Eu am spalat parul cu sampon ducray, am clatit cu apa calduta in care am stors lamaie (una la un litru). Cand a fost sezonul am spalat parul cu infuzie de frunze de nuc. Acum e bine dar folesesc in continuare sampon doar de la farmacie, acum foltene pt. matreata. si il spal de 2 ori pe sapt. Va doresc multa sanatate.

    0
    0

  • Danutza pe 4 Apr 2008, 09:21
    Dermatita seboreica

    Si eu am dermatita seboreica diagnosticata de cativa ani, am urmat multe tratamente, toate insa functioneaza pe termen scurt si de multe ori, un tratament care a functionat o data, a doua oara nu mai functioneaza. Din acest motiv sunt aproape disperata. Am pielea scalpului foarte sensibila, de fiecare data cand merg sa ma tund - fiind foarte gras parul, daca e lung are imediat ce se ingrasa un aspect neingrijit - se irita din nou pielea capului. Mai grav este ca si cade si e din ce in ce mai rar. Daca cineva isi face timp sa-mi recomande un tratament - dieta, medicamente, lotiuni si care nu e reprezentantul unei firme care vinde produse de acest gen - i-as fi recunoascatoare. Cu multumiri!

    0
    0

  • ioana pe 31 Mar 2008, 15:00
    Dermatita seboreica

    Si eu am incercat sampon ketodar, dar daca il intrerup apar din nou crustele.

    0
    0

  • ioana pe 20 Mar 2008, 08:54
    Buna

    Si eu am aceeasi problema acum ma spal cu sampon bioderma recomandat de dermatolog e cam sump dar e bun.

    0
    0

  • . pe 17 Mar 2008, 13:21
    .

    Foarte rau... iti vei distruge pielea si leziunile se vor extinde, daca vei continua sa o folosesti.

    0
    0

  • maria pe 1 Feb 2008, 12:41
    Dermatita seboreica

    am folosit Diprosalic lotiune pentru scalp si crema pentru fata; la mine a functionat.

    0
    0

  • VamPIRATUL pe 27 Ian 2008, 23:03
    Un caz de DERMATITA SEBOREICA SEVERA - Help!

    Sufar de Dermatita Seboreica de cativa ani, si dupa ce am folosit numeroase sampoane dermatologice (ALPECIN, NIZORAL, SELEGEL, KERTYOL-S)nu am ajuns la o situatie ameliorata a bolii. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare? Astept solutii de la oricine ma poate ajuta.

    0
    0

  • mariana panca pe 29 Nov 2007, 13:12
    Sunt disperata!

    am un bebe de 6 luni si nu-i mai trec cosurile de pe fata! Am incercat de toate! Ce sa mai fac?

    1
    0

  • Matis Ana pe 28 Nov 2007, 09:16
    Seboreica

    Seboreica poate sa fie o problema in interior? Adica cu constipatia si dureri constante de cap, sau cu colonul?

    0
    0

  • maria pe 12 Oct 2007, 13:49
    dermatita seboreica?

    Incepand de anul trecut "m-am trezit" cu o mancarime puternica la nivelul scalpului,pielea fiind curata; a continuat cu caderea masiva parului;dupa aproximativ cateva luni a aparut usoara matreata care s-a extins in prezent si pe fata si gat. Am folosit sampon Nizoral si sampon Ketodar, am clatit parul cu infuzie de flori de musetel si galbenele. Rezultatul a fost o ameliorare de scurta durata,dupa care recidiveaza. Nu stiu ce, cum si cat sa folosesc pentru a rezolva aceasta problema. Cel mai tare ma ingrijoreaza caderea parului si disconfortul creat de mancarime.Ce ma sfatuiti sa fac?

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod