Dermatita seboreica: agravata de stres si oboseala

Matreata, par gras, mancarimi insuportabile, portiuni de piele inrosite cu aspect de solzi? Toate acestea pot fi provocate de dermatita seboreica. Frecvent intalnita, dermatita seboreica este o afectiune inestetica si deranjanta. Dr. Oana Clatici, medic specialist dermatovenerologie, ne spune mai multe despre aceasta afectiune.

Matreata, par gras, mancarimi insuportabile, portiuni de piele inrosite cu aspect de solzi? Toate acestea pot fi provocate de dermatita seboreica. Frecvent intalnita, dermatita seboreica este o afectiune inestetica si deranjanta. Dr. Oana Clatici, medic specialist dermatovenerologie, ne spune mai multe despre aceasta afectiune. 

Dermatita seboreica este afectiune dermatologica frecventa, care afecteaza in special scalpul. Este caracterizata prin aparitia matretii si a unor scuame pe diferite zone ale corpului, care produc mancarimi.

"Dermatita seboreica afecteaza in special scalpul, dar si alte zone ale corpului, precum fata (sprancene, obraji, aripile nazale) si trunchiul (zonele bogate in sebum ale pielii). La adolescenti si adulti este cunoscuta sub denumirea de "matreata", dar apare si la copiii mici (de obicei cu varsta sub 3 luni) cunoscuta sub denumirea de "cruste de lapte", explica dr. Oana Clatici, medic specialist dermatovenerologie, Spitalul Universitar de Urgenta, Bucuresti.

Dermatita seboreica: cum se manifesta?

Dermatita seboreica se manifesta prin aparitia unor placi rosii (eritematoase), insotite de senzatie de mancarime (prurit). Leziunile sunt acoperite de scuame grase si pot fi localizate la nivelul pielii capului, dar si la nivelul fetei (la limita dintre zona acoperita de par si frunte, sprancene si regiune intersprancenara, obraji, regiune peribucala, aripile nasului), conductul auditiv extern sau la nivelul trunchiului (regiune presternala, interscapulovertebral), regiune axilara, ombilicala, inghinala, submamara, anogenitala).

Dermatita seboreica este o afectiune recidivanta cronica, adica sunt perioade in care nu sunt prezente leziuni si perioade in care simptomatologia este intensa.

Dermatita seboreica se agraveaza de obicei iarna sau la inceputul primaverii si se amelioreaza in timpul verii. In fazele active ale dermatitei seboreice pot aparea secundar infectii la nivelul zonelor intertiginoase (pliuri) si la nivelul pleoapelor.
Severitatea simptomelor poate varia de la simpla matreata pana la eritrodermie exfoliativa.

Exista si medicamente care accentueaza sau produc dermatita seboreica, dintre care dr. Clatici aminteste: clorpromazina, cimetidina, etionamida, preparate pe baza de aur, griseofulvina, haloperidol, interferon alfa, litiu, metildopa, fenotiazine, psoraleni.

Dermatita seboreica: principalele cauze 

Cauza exacta a acestei afectiuni nu este cunoscuta. "Intervine in primul rand terenul constitutional, cu secretie seboreica abundenta. Exista si o transmitere ereditara si este influentata de factorii de mediu si de starea generala de sanatate a persoanei. Apare mai frecvent la barbati," spune specialistul. Cauzele difera in functie de varsta. Acestea pot fi hormonale, pentru ca afectiunea apare in copilarie si adolescenta si se amelioreaza la varsta adulta. Un rol important in aparitia afectiunii il au glandele endocrine (secretia crescuta de androgeni sau progesteron) si starile de stres. "Este cunoscuta implicarea unui fung, numit Malassezia furfur, care se gaseste in mod normal pe piele, in numar mic. Uneori, acesta se poate dezvolta si determina probleme ale pielii.
Se pare totusi ca dermatita seboreica este asociata cu niveluri normale de Malassezia furfur, insa exista un raspuns imunologic anormal,
" adauga dr. Clatici.

Dermatita seboreica este asociata si cu prezenta unor afectiuni neurologice, precum boala Parkinson sau epilepsia. Motivul acestei asocieri este necunoscut. Simptomele pot fi accentuate de stresul psihic si modificarile de temperatura si umiditate.

Tratament

Desi nu exista inca un tratament care sa elimine aceasta afectiune, sunt metode care amelioreaza simptomele. Pentru copii, simpla utilizare a unui sampon bland poate da rezultate. Este recomandat consultarea medicului dermatolog pentru un tratament adecvat.

Dintre tratamentele dermatitei seboreice, dr. Clatici aminteste:

 

  • Preparatele care contin agenti antifungici (sulfura de seleniu, zinc pirition, derivati de azol): reduc colonizarea cu Pityrosporum ovale (Malassezia furfur);
  • Steroizii topici: au rol antiinflamator;
  • Agentii keratolitici (care contin acid salicilic): indeparteaza crustele grase;
  • Pentru formele extinse ale adultului, rebele la tratamentul local, se poate institui o cura de Tetraciclina – 1 g/zi - pentru o perioada de 20-30 zile.

"Trebuie sa stii ca tratamentul urmat (mai ales samponul folosit) este eficient o perioada de timp.
Apoi, cand reapar scuamele (desi folosesti un sampon recomandat) trebuie sa utilizezi un sampon cu o alta compozitie
," recomanda specialistul.

Dermatita seboreica: lucruri importante de retinut!

  • Dermatita seboreica este o afectiune cronica recidivanta, deci vor exista perioade fara leziuni cutanate si perioade de activitate ale bolii;
  • Simptomele sunt agravate de stres si oboseala;
  • Cu tratament adecvat (de intretinere), nu vei simti disconfort legat de mancarime sau prezenta scuamelor;
  • In cazul in care samponul, pana atunci extrem de eficient, nu mai da rezultate (poate fi vorba despre 3-6 luni de cand utilizezi samponul) trebuie inlocuit cu un alt produs (recomandat de medicul dermatolog);
  • In perioada tratamentului de atac, spalarea pielii capului cu sampon se face de 2-3 ori pe saptamana (se lasa 3 minute pe pielea capului, apoi se clateste), iar in perioada de intretinere se va alterna samponul – medicament (o spalare) cu un sampon bland (pentru piele sensibila) (2 – 3 spalari);
  • Netratata, dermatita seboreica poate determina si caderea parului.
 

Comentarii (24)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • jimson pe 21 Dec 2016, 19:45
    tratare dermatita seboreica

    Dermatita seboreica vine din interior din cauza unei alimentatii nesanatoase( prajeli, grasimi, dulciuri, bauturi carbogazoase, produse rafinate sau semipreparate) si a sedentarismului. Tineti REGIM timp de 2 LUNI cu fructe si legume proaspete; probiotice din iaurt, kefir, muraturi de casa(castraveti, gogonele, varza murata); apa plata(2-3 litri/zi) toate acestea necesare pentru a elimina toxinele din corp si a echilibra flora intestinala. Renuntati la zahar alb rafinat, faina alba, sare, tutun, cafea, alcool. Faceti miscare in fiecare zi cel putin 30 minute. Odihna suficienta(somn 8 ore). Ganditi pozitiv. Nu mai folositi cremele prescrise de medici pentru ca nu trateaza cauza D.S. care este interna. Cremele ascund o scurta perioada de timp efectele dermatitei seboreice(roseata,cojite) Totodata, in timpul regimului de 2 luni, folositi cu incredere MIEREA NATURALA(de la producator nu din supermarket sau alte magazine) 1 lingurita de miere combinata cu apa plata(90% miere si 10% apa plata) se aplica pe fatza si se tine timp de 3 ore seara, dupa care clatiti usor cu apa calduta. A doua seara, tineti 10 minute mierea pe fata. A treia seara tineti din nou 3 ore si tot asa . Rezultatele vor aparea in scurt timp. Important este sa aveti rabdare, vointa si incredere. Multa sanatate tuturor !

    0
    1

  • Sorin din Constanta pe 10 Dec 2015, 00:04
    tratare rapida in cateva zile

    VESTI BUNE AM SA VA DAU---NU MERGETI LA DERMATOLOG---VA IA BANII DEGEABA.....am avut si eu dermatita pe gat, fata, frunte si pe cap pana de curand ,am fost la doctor si mi-a dat un sampon si o crema si niste pastile(au costat peste 100 de roni), dar din pacate nu au avut nici un rezultat deoarece iritatia aparea din nou peste cateva zile...Citind mai multe pe net am aflat ca responsabila pentru dermatita este o ciuperca si este foarte greu de vindecat, dar pentru ca doctorii nu vor sa spuna ca exista un remediu naturist. Acum insa am avut noroc cu sotia mea Irina care M-A SCAPAT DE DERMATITA aplicandu-mi lichidul miraculos si sunt foarte FERICIT :) trebuie sa va spun ca devenisem stresat din cauza asta. Tata socru auzind de problema mea a sunat-o pe sotia mea Irina aducandu-si aminte ca a avut si el acum cativa ani dermatita si intr-o zi ascultand la radio o emisiune in care o Doamna Doctor recomanda CEAIUL DE COAJA DE STEJAR... Atunci a decis sa incerce si dansul...surpriza....chiar a functionat :FIERBETI COAJA DE STEJAR TANAR IN APA (faceti ceaiul concentrat) SI TAMPONATI ,SAU PUNETI COMPRESA PE PIELEA AFECTATA SI LASATI-O SA ACTIONEZE CATEVA ORE.REPETATI CATEVA ZILE SI VA DISPAREA. EU AM APLICAT SI O CREMA DE PROPOLIS SEARA INAINTE DE CULCARE SI MI-A REGENERAT PIELEA IN DOAR 3 ZILE... Daca nu gasiti crenguta de stejar in zona in care locuiti (deoarece nici eu nu am gasit) puteti cumpara crenguta de stejar de la orice magazin naturist (eu am dat 3,50ron) deci este foarte ieftina. De asemenea cutiuta cu propolis m-a costat 4,50ron asa ca merita sa incercati. VA DORESC INSANATOSIRE GRABNICA CU CEAIUL DE STEJAR SI CREMA DE PROPOLIS

    2
    1

  • mirela pe 8 Iul 2015, 04:22
    unt de cocos?

    Draga roxy, spune-mi te rog de unde pot lua untul de cocos, caci nu reusesc sa dau de el. Si mai tine-ne la curent despre urmarile tratamentului cu uleiul preparat de tine, daca esti multumita in coninuare de eficienta lui, sau daca dermatita a recidivat. Multumesc.

    0
    0

  • hcristinap pe 24 Ian 2015, 15:35
    DERMATITA SEBOREICA SCALP

    Buna. Ma numesc Paula si am avut o dermatita seboreica ingrozitoare. Nu doresc nimanui sa i se intample asta. Aceasta dermatita nu s-a vindecat, ea reapare cand sunt stresata, insa am fost in vacanta in Spania si am descoperit produsele Rueber care sunt extraordinare, ma ajuta sa tin sub control aceasta afectiune. Pana acum un an le comandam prin intermediul mamei din Spania, dar acum am fost surprinsa placut sa aflu ca le pot gasi si in tara. Produsele fac minuni. Se regasesc in cateva farmacii si, din cate am inteles, se vor regasi in cat mai multe. Sunt foarte fericita.

    0
    0

  • Drk_alien pe 26 Dec 2014, 16:05
    Tratament dermatita seboreica pe fata.

    Buna, am de 9 ani aceasta dermatita si am fost peste tot, tratamentul l-am gasit singur si este natural si de 2 saptamani ma simt minunat. Pe scurt : Folositi Probiotice de 2 ori / zi cate 1 pastila , luati vitamina C cu Zinc dupa cum va zice farmacistul ( sunt multe produse si diferite gramaje ) , in plus va trebuii sa tineti regim...adica: fara zahar, asta inseamna orice tip de suc,ciocolata, miere sau orice este dulce, fara orez sau orice alt tip de cereale, fara paine...pe scurt doar legume verzi, carne de peste, de vita, de pui...atat + apa plata doar ..cu apa plata va spalati pe fata si cap...nu apa de la robinet. Faceti asta cel putin 1 luna si jumatate si apoi dupa ce va evaluati mai tineti inca 1 luna. Eu am o forma mai grava si ma simt bine dupa 2 sapt. MOTIVUL PT CARE APARE? - aveti o debalansare a numarului de bacterii din stomac care va cauzeaza aceasta problema, pielea dvs este bine in cazul in care nu aveti ciuperca sau orice altceva.

    1
    0

  • Ionut pe 17 Sep 2014, 20:40
    dermatita seboreica

    Pentru cei care vor sa comunice si cu altii despre acest subiect, am creat o pagina de facebook: https://www.facebook.com/pages/Dermatita-seboreica/358371867671830?ref=hl

    4
    0

  • roxy pe 24 Aug 2014, 00:08
    dermatita seboreica

    buna ,si eu am probleme cu dermatita asta ! mi s-a spus ca nu voi scapa niciodata de ea! asa e pe scalp inca mai am dar pe fata nu mi-a mai aparut ! de ce ?am tot citit pe internet despre minunatele uleiuri, unturi presata la rece: unt de cacao , unt de cocos ,ulei de nuci de macadamia, care au rol antifuningic . Am folosit si eu o gramada de produse farmaceutice scumpe sau mai putin scumpe ,care pe moment erau ok ,dupa care iar o luam de la capat. Am inceput sa-mi fac un ulei de fata din unt de cocos ,unt de cacao ,ulei de canepa si ulei de susan ! (poate fi folosit si ca demachiant) Se amesteca toate pe baie de aburi in recipient steril ,se foloseste pe fata dimineata si seara in cantitate mica .Rezultatele se vor vedea in foarte scurt timp! Mai este si o masca de fata pe care eu mi-o prepar in casa dintr-o lingurita de miere de albine si o lingurita de tahini( pasta de susan care se gaseste la naturisti) . Se amesteca cele 2 si se aplica pe fata . se poate lasa si o ora de 2 ori pe saptamana! De cand folosesc astea nu mai am nevoie de nici o crema farmaceutica iar tenul meu e impecabil!!!!!!!!! pentru scalp folosesc ulei de masline + unt de cacao + unt de cocos ca masca inainte de samponare ,iar in sampon am pus picaturi de ulei esential de ceai verde si ulei esential de rozmarin!! Sper sa va fie de folos si sanatate multa!!!!

    4
    1

  • Claudiu-Fabian pe 19 Aug 2014, 14:14
    Tratament Dermatita Seboreica :

    Rugaciune , Post , Sulf 5/mg. Rezorcina 3/mg. Metronidazol 10/tb. (tablete) Alcool 700 100/ml. (Se prepara numai cu prescriptie medicala in farmacii) Indicatii : Aplicare cu un betisor de urechi in zonele afectate dupa agitare(ustura la aplicare(dupa caz). Am scapat de 12 ani de creme cu corticoizi care mai rau mi-au facut raspandind pe toata suprafata fetei scuamele. Multumiti Maicii Domnului !

    0
    4

  • Stefan pe 1 Iul 2014, 16:32
    DIprosalic, kelual, protopic

    Salut, Vreau sa spun ca nu e bine sa folositi diprosalic abuziv ( se subtiaza pielea, devinde rosie in timp). Tratament pentru par Kelual f bun, Protopic la fel doar cand e criza. (discutati cu medicul dermatolog cel mai bine) Exista o crema la plafar care are un efect f bun. Crema de MIMOZA CU SMIRNA SI PROPOLIS de la auderm. Este f buna si este pe baza de plante. Sper sa fie de folos

    0
    1

  • Andreea pe 13 Iun 2014, 11:59
    dermatita seboreica

    Si eu am aceeasi problema, dermatita seboreica. Am folosit si vichy si chestii naturiste si timp de 3 ani nu a trecut deloc. de 2 ani mi-a spus un medic ca nu voi scapa niciodata de ea, dar pot sa o tin sub control. Eu folosesc sampon de la Bioderma Node DS iar pentru fata o solutie de la Uriage DS, sunt foarte bune, ce e drept o data pe an i-au timp de 10 zile ketoconazol, dar am auzit ca nu se mai fabrica. De cand i-au acest "tratament" nu am mai avut nici o problema cu matrata sau scumarile de pe fata sau sin urechi.

    1
    0

  • Dan pe 4 Iun 2014, 03:26
    dermatita seboreica

    Am si eu dermatita de aproximativ 3 ani.recent am fost la un dermatolog care mi-a prescris Blue Cap Spray pt scalp si Kelual Ds(Ducray) pt fata la nas si sprancene.Pt spalarea capului folosesc Dan Free,pana sa primesc cele 2 produse nu am reusit nici cum sa scap de scuame si mancarimi. Au trecut in jur de 3 saptamani dupa ce am folosit spray-ul si crema si deja se vad rezultate mult mai bune.Ce nu am reusit in 3 ani am reusit in 3 saptamani...Va recomand sunt foarte bune.Sper sa fie de ajutor

    1
    0

  • Geanina Voicu pe 2 Mai 2014, 18:17
    remediu natural contra dermatitei seboreica

    Am avut si eu dermatica seboreica, exact ca in articol: matreata, par gras, mancarimi insuportabile, portiuni de piele inrosite cu aspect de solz. Mama m-a dus la doctorul dermatolog si mi-a dat un tratament eficient pe baza de produse cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation. Mi-a dat urmatoare produse sa le folosesc: o sticluta cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil), sapun organic cu ulei 100% pur din arbore de ceai si un sampon natural anti-matreata cu 100% ulei pur din arbore de ceai. Din sticluta de ulei am pus o parte direct in sampon. Dupa cateva spalari cu produsele, efecte au inceput sa apara si treptat am scapat complet de probleme. Eu le recomand, la mine au functionat eficient.

    1
    0

  • paulica pe 25 Feb 2014, 14:15
    tratament dermatita seboierica

    nu va mai chinuiti atata cu dermatita asta a e simplu sa scapi de ea ati fost la medic ??drmatolog ??eu am un prieten medic dermatolog si stiti ce mia zis ca dermatita asta este painea lor de zi cu zi .poate o sa radeti dar medici nu prea au interes sa va vindece au inters sa reveniti la ei mereu ca altfel ar ramine fara serviciu ..eu am luat un tratament cu pastile si mia trecut este adevarat mai reapare dar de cate ori reapare iau acest tratament si dispare cam 3 sau 4 luni dupa care apare dar acum stiu ce trebuie sa fac va astept pe mesenger kinezuul

    9
    5

  • dana pe 4 Ian 2014, 21:10
    dermatita seboreica

    si eu ma confunt cu dermatita de ani buni, am incercat diverse creme si sampoane, singurul sampon care ma ajuta era nizoralul, din pacate nu se mai gaseste, un inlocuitor ar fi ketodarul sau danfee,cat despre ten am descoperit diprosalicul, iefin in jur de 10 lei,il recomand tuturor, am avut o criza timp de luna, parca eram oparita, am aplicat diprosalicul seara, iar dimineata a avut un ten perfect, fara roseata si scuame.e nemaipomenit.bafta

    12
    1

  • Ovidiu pe 13 Dec 2013, 08:33
    Dermatita seboreica

    Sufar si eu de aceasta boala mai ales la nivelul scalpului de cca 15 ani. La inceput se ameliora foarte bine cu samponul Head&Shoulders cu sulfura de seleniu special pt dermatita seboreica, produs care l-am gasit doar in Canada. Intors acasa am incercat mai multe produse printre care si cele de la Vichy dar nu au mers. In prezent folosesc Diprosalic la indumarea unui medic. Ma dau pe pielea capului o data pe zi in special inainte de culcare timp de 3-4 zile, dupa care se amelioreaza timp de 2-3 saptamani. Culmea, in acest fel vad ca nu am devenit rezistent la medicament. A aparut si la baza sprancenelor dar cu o picatura se rezolva. Vara recidiva se rareste. Am observat ca spalatul pe cap de 2-3 ori pe saptamana intarzie recidiva. Incercati sa gasiti un sampon pe baza de sulfura de seleniu. Nu folositi Diprosalic-ul mai mult de 4-5 zile la rand.

    1
    0

  • GABI pe 7 Nov 2013, 21:44
    Dermatita

    Eu folosesc de 2 ori pe saptamana samponul Dercos anti- matreata de la Vichy, iar pentru zona fetei folosesc Advantan Milk. Am incercat si eu diverse tratamente si nu au avut efect. De aproximativ 3 ani folosesc aceste produse si nu mai am probleme asa de mari. Samponul il folosesc aprox 2 luni, dupa care schimb 1 luna cu un sampon obisnuit si dupa aceea revin din nou la Vichy. Lotiunea in schimb o folosesc 2-3 zile doar cand imi apar pete in zona fruntii. Eu sunt extrem de multumita de aceste doua produse care mi-au fost recomandate de o farmacista.

    0
    0

  • Gabriela pe 4 Nov 2013, 11:47
    eczema seboreica

    Sufar de aceasta boala de la varsta de 12 ani,acuma avand 28 ani inca nu am gasit un tratament care sa tina boala subt control. Folosesc Asorian ca sa nu ma mai manace capul,dar deja sunt dependenta de el. Trebuie tot la 3 zile sa ma dau tot capul cu solutie ca sa imi treaca cat de cat,nu 100%. Stie cineva solutii naturale pentru tinerea in frau a acestei boli?

    1
    0

  • Diana pe 2 Nov 2013, 21:31
    Remediu garantat 100%

    Ma alatur celor care au avut si au dermatita seboreica. M-am confruntat cu aceasta problema timp de 2 ani de zile in care am facut numeroase teste de alergie, intoleranta la alimente, diete fara zahar si drojdie (alimente ce hranesc dermatita), am consultat doctori cu ani greii de experienta in africa si australia...etc...am cheltuit o gramada si vb de mii de euro pe teste care mai de care... ca pina la urma sa ajung sa ma spal pe fata cu SARE, da vedeti bine ce scriu, ma spal pe fata cu SARE DE LA MAREA MOARTA (DEAD SEA SALT) puteti cauta pe google benefiiciile sarii. Am trait 2 ani in stres , nu puteam dormi noapte mai ales cand ma vedeam in oglinda, acum nu mai am probleme, folosesc sarea si o crema de noapte cu minerale de la marea moarta. sarea costa 7 euro si crema in jur de 13 euro (http://www.thehealthstore.ie/index.php/dead-sea-magik-bath-salts.html) Sper, dragilor, sava fie de folos mesajul meu si imi doresc sa scapati de acest chin"

    2
    0

  • Adid pe 18 Iul 2013, 19:24
    -

    "netratata, dermatita seboreica poate determina si caderea parului" ori dermatita seboreica nu se trateaza, am aceasta afectiune de cel putin 5,6 ani, am incercat toate produsele posibile; tin totusi sa cred ca doar persoanele educate si care sunt simtiti au aceasta afectiune din cauza acelui stres de a nu deranja, jigni; paradoxal.

    23
    0

  • Vasiliu Corneliu pe 20 Mai 2013, 00:16
    dermatita

    Buna ziua, Ma numesc Vasiliu Corneliu si am fost diagnosticat cu dermatita seboreica de multi ani;am fost la "n"medici dermatologi,mi-au dat o mie de crme cu cortizon fara ,calmepam.-DEGEABA- Remediul l-am descoperit singur, ca boii astia de medici (sunt si eu tot medic, dar dentist)dermatologi nu mi-au zis niciunul sa ma spal cu apa si sapun de 2-3 ori pe zi pe fata-de ce?ca sa spal sebumul care se acumuleaza pe fata. Este adevarat ca mai am perioade in care imi apar mai rau acele pete(fff rar)-ma dau o singura data cu cortizon(elocom)-doar o singura data-si continui cu spalatul pe fata-de 1-1,5 ani nu mai am probleme- pe cap ma spal cu Dercos de la Vichy(cred ca asa se numeste),si nu uitati sa va radeti barba odata la 2 zile.-igiena riguroasa a zonelor afectate- Azi am auzit la tv ca cei care au dermatita seborieca trebuie sa faca cntrol la endocrine si la gastroenterologie- Bafta multa

    5
    1

  • sibel pe 1 Mai 2013, 16:45
    RASPUNS

    eu am incercat cam tot ce eest pe piata noastra cat si din alte tari . Am avut succes cu sampon vichy albastru nu acela verde caci este f puternic,selsum blue,jason, si acum vad ca merge bine cu sampon cu laptisor de matca si fiole ginseng si pe fata folosesc laptisor de matca demachiant.

    1
    0

  • vasile pe 4 Feb 2013, 11:08
    pata rosie pe frunte si se mareste din ce in ce mai tare

    din ce cauza poate sa provina si ma mananca nu pot suporta mai ales cand beau alcool se inroseste mai tare daca puteti sa-mi raspundeti de la ce poate sa provina multumim la revedere astept raspuns

    0
    0

  • alex pe 12 Apr 2010, 13:19
    dermatita seboreica

    inceark "otetul de mere cu miere",dupa ce ai curatat fata cu sapun "protex",tamponeaza cu "otetul" dar :atentie nu otet de 90grade succes si multa sanatate

    2
    1

  • Irina pe 30 Mar 2010, 21:16
    dermatita seboreica

    Eu am fost diagnosticata cu dermatita seboreica atat la nivelul scalpului cat si pe fata.Dar cred eu, deja am devenit dependenta de cremele cu cortizon, gen Elocom, si acum nu mai stiu ce sa fac. Am fata rosie, uscata, cu mancarimi si cu cojite. Ma irit foarte repede. Nu sunt stresata, nu sunt obosita. Ce pot sa fac???

    10
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod