Contraceptia

Protectia anticonceptionala este decisiva pentru a ne asigura independenta in viata, a ne intelege corpurile, a tine sub control calitatea ingrijirii medicale, a ne bucura de o viata sexuala echilibrata.
Exista multe cercetari promitatoare in materie de contraceptie. Totusi, contraceptia in sine, desi imbunatatita nu este suficienta, ci este necesara asigurarea unui acces la informatie pentru oferirea unor sanse de alegere a metodelor optime de contraceptie.

Tehnologiile actuale de contraceptie sunt determinate de mai multi factori, in special de controlul natalitatii. Pe durata celei mai mari parti a secolului trecut, unele agentii guvernamentale si organizatii private si-au propus dezvoltarea metodelor anticonceptionale pornind de la considerente de reducere a cresterii populatiei. Ingrijorari deosebite starnea difuzarea in afara oricaror conditii de securitate a contraceptivelor, disponibilitatea unui numar mic de metode anticonceptionale intr-un sir intreg de tari, lipsa informatiilor adecvate referitoare la diferite contraceptive. S-a criticat mult accentul exagerat pus pe aspectele de planificare familiala, in detrimentul altor aspecte de securitate a sanatatii.

In prezent se acorda o atentie sporita metodelor care nu doar previn sarcina, dar constituie o piedica in calea bolilor transmisibile sexual, a sterilitatii si cancerului reproductiv. Iata cateva exemple:
  • Scutul lui Lea, o metoda universala aflata in faza finala a testarilor clinice. Are forma unui bol executat din silicon si are o supapa care permite scurgerea lichidului uterin in exterior, dar blocheaza accesul spermei in uter. Siliconul este mai rezistent la temperaturi inalte, compusi chimici si deteriorari in comparatie cu latexul (folosit la confectionarea diafragmelor, a capacelor uterine si a majoritatii prezervativelor pentru barbati).
  • Noi microbicide vaginale care nu vor irita vaginul si vor preveni atat sarcina, cat si transmiterea bolilor sexuale, inclusiv HIV/SIDA. De un viitor mai indepartat tine producerea microbicidelor noncontraceptive care vor permite conceperea, impiedicand in acelasi timp transmiterea bolilor sexuale.
  • Anticorpi umani monoclonici care vor preveni atat sarcina, cat si bolile cu transmitere sexuala. Acest tip de preparate se bazeaza pe "imunizarea pasiva" (livrarea de anticorpi direct in secretiile vaginale). A nu se confunda cu "vaccinarea" impotriva fertilitatii, dupa care sistemul imunitar feminin produce anticorpi.

Atunci cand cautam sfaturi de incredere privitoare la contraceptie pentru a face o alegere reusita, ne lovim de situatii cand informatia primita este contradictorie, iar asigurarile false. Unor femei li se refuza accesul la contraceptive; altele fac alegerea fara a dispune de informatie suficienta.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), diferite agentii publica recomandari inconsistente si, de la o tara la alta, informatiile despre securitatea si eficienta anumitor metode difera. Ca urmare, femeile aflate in cautarea metodelor de contraceptie in diverse tari pot fi supuse unor teste inutile, lipsite de relevanta, sau li se ofera informatii false despre pericolul prezentat de preaparat, acesta fiind de fapt lipsit de efecte nocive.

Alti factori care pot submina alegerea sunt standardele scazute de ingrijire medicala, iar in unele tari - consimtamantul sotului de a administra preparate anticonceptionale. Astfel ca multe persoane se pomenesc ca fac uz de metode neadecvate sau periculoase. In alte cazuri, din dorinta de a evita sa se deranjeze, nu practica nici o metoda. O metoda folosita impropriu nu va avea efect, oricat de sofisticata ar fi ea.


Informatiile au fost preluate din cartea "Tu si corpul tau pentru un nou secol", tradusa de Irina Digodi, Grupul Editorial Litera, Chisinau, 2001.
 

Comentariile 51-62 din 62

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lety pe 19 Ian 2006, 17:48
    oare...se poate ramane??

    iau de 2 ani pastyle? oare mai pot face copii??

    0
    0

  • laura pe 19 Ian 2006, 17:48
    pilule pentru acnee

    valentina, te incurajez sa folosesti diane 35 sau chiar 50, depinde de tipul de acnee ce-l ai. Eu l-am folosit si a dat rezultate. Nu te astepta la rezultate rapide, dar dupa 2 luni rezultatele sunt vizibile.

    0
    0

  • tannia pe 19 Ian 2006, 17:48

    Buna gabriella5 Vreau sa-ti spun ca eu am sterilet de 3 ani si ma simt excelent. Nu am avut nici o problema, nu am avut nici un efect secundar de la el. Eu il recomand tuturor femeilor care pot sa aiba aveasta metoda de contraceptie O zi buna

    0
    0

  • Vicky pe 19 Ian 2006, 17:48

    Miam inceput viata sexuala acum 2 ani si nu am ramas gravida de 2 ori si nu vreau sa se repete aceste chestii, Dca imi pun sterilet e vro problema daca nu am copii ????????

    0
    0

  • Vicky pe 19 Ian 2006, 17:48

    Mi-am inceput viata sexuala acum 2 ani si am ramas gravida de 2 ori si nu vreau sa se repete aceste chestii, Imi pun sterilet e vro problema daca nu am copii ????????

    0
    0

  • Verona pe 19 Ian 2006, 17:48

    Am mers la ginecolog sa "aflu" ce fel de contraceptive pot folosi.Mi-a luat la analiza lichid din vagin si atat, pe urm aam aflat de la prietene ca lor le-au luat si analiza sangelui.Pot aparea probleme?Si este absolut necesara analiza sangelui?

    0
    0

  • Daniela U. pe 19 Ian 2006, 17:48
    depinde...

    Eu am urmat un tratament cu anticonceptionale 2ani.Am facut un nodul sa un san, si un chist pe ovarul stang pe care a trebuit sa il operez de doua ori . Deci daca ar fii sa dau sfaturi anticonceptionalele ar fi taiate de pe lista .

    0
    0

  • Daniela U. pe 19 Ian 2006, 17:48
    depinde ...

    cu privire la sterilet . Oprietena buna si-a pus , a dat o caruta de bani sa il cumpere (l-a luat pe cel mai bun),alta caruta sa il puna si pana la urma a trebuit sa se opereze pt ca a facut niste complicatii urate .Deci mai bine fara.

    0
    0

  • lavinia_iorga pe 19 Ian 2006, 17:48
    logest

    as vrea sa stiu la cat timp se face o pauza in folosirea anticonceptionalelor. eu fac o pauza de o luna, pe an si folosesc logest. as vrea sa stiu daca procedez corect?

    0
    0

  • ana_maria pe 19 Ian 2006, 17:48
    rusine de ginecolog

    eu sunt deacord cu anticonceptionalele dar prescrise de medic.apropo pb mea e ca ..... imi e rusine sa ma duc la ginecolog. va rog sa ma intelegeti si daca se poate sa imi dati un sfat.

    0
    0

  • oana-andreea pe 19 Ian 2006, 17:48
    anticonceptionale

    as vrea sa stiu de ma ingras de la anticoceptionale, in conditile in care nu exagerez cu mancarea.

    0
    0

  • any pe 19 Ian 2006, 17:48
    contraceptia

    Trebuie evitata cat se poate ne protejeza dar ne si afecteaza

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod