Hartuirea sexuala: efecte si sfaturi

In conceptia comuna, hartuirea sexuala reprezinta orice actiune, nedorita si neacceptata, din partea unei persoane care insista si persista pentru a obtine anumite satisfactii...

In conceptia comuna, hartuirea sexuala reprezinta orice actiune, nedorita si neacceptata, din partea unei persoane care insista si persista pentru a obtine anumite satisfactii spirituale, fizice si/sau materiale, bazate pe teme sexuale. Aceasta poate leza demnitatea sau crea un mediu de lucru ostil, umilitor si jignitor. Din acest punct de vedere, hartuitorul se manifesta ca un agresor, iar persoana hartuita, ca victima.

Daca ai fost vreodata pusa in postura de victima, ceea ce este un fapt regretabil si nedorit, sau chiar daca nu s-a intamplat, este foarte bine sa afli la ce anume se refera si cum trebuie sa procedezi pentru a contracara aceasta "practica", daca este cazul, prin care unii considera ca pot obtine favoruri sau satisfactii. Sau de ce nu, sa iasa in evidenta.

Hartuirea sexuala poate aparea intr-o varietate foarte mare de forme. Desi exista mitul ca numai o persoana cu ascendenta profesionala ar putea fi agresor, realitatea demonstreaza ca oricine ar putea fi agresorul: de la un coleg, client, profesor, medic, student, pana la un prieten sau chiar o persoana straina.

Aceasta forma de agresiune are consecinte psihologice importante si se poate manifesta in public cu nonsalanta, dar si in viata privata.

Cand vorbim despre hartuire sexuala?


Iata cum ar arata un scenariu de hartuire sexuala si care ar putea fi consecintele:

O ciupitura din partea sefului tau te da peste cap. Incepe calvarul; intrebarile iti rascolesc mintea: daca esti tu vinovata, de ce face asta cand tu n-ai facut nimic pentru a provoca o asemenea reactie, ce-ai facut sa meriti asa ceva, unde se poate ajunge, cu cine sa vorbesti, daca n-ar fi mai bine sa-ti dai demisia. Te intrebi unde ai putea pleca si, la urma urmei, de ce sa renunti fara sa lupti; plus, eventual, iei o multime de pastile, in speranta ca te vei mai linisti.

Treptat, insistentele sefului se transforma in amenintari si revolta din cauza faptului ca nu-i raspunzi pe masura dorintelor sale; tensiunea continua, te gandesti ce sa faci ca sa scapi... si chinul tine toata ziua; chiar si in somn; intr-un final, situatia te aduce in stadiul in care te simti total secatuita de puteri.

Alte exemple concrete de hartuire sexuala ar fi:

  •  comentarii indecente in legatura cu felul in care arati sau cu viata ta privata;
  •  mesaje, SMS-uri obscene;
  •  atingeri, imbratisari nedorite;
  •  propuneri si avansuri sexuale directe;
  •  invadarea spatiului personal/intim prin apropierea nepermisa;
  •  expunerea indecenta si ostentativa a unor parti ale corpului;
  •  amenintari, constrangeri;
  •  conditionarea unor beneficii in plan profesional de oferirea unor servicii de natura sexuala.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod